Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Stichter van SCE sterft.

Norio Ogha leidde game-segment van Sony.

De stichter van Sony Computer Entertainment, Norio Ogha, is zaterdag 23 april overleden in Japan op 81-jarige leeftijd. Hij stichtte de game-arm van Sony in 1993 en leidde de groei en natuurlijk de lancering van de PlayStation in goede banen. Daarvoor stichtte Ogha al het deel van Sony dat verantwoordelijk is voor de muziek.

Ogha was één van de mensen die achter de ontwikkeling van de CD (Compact Disc) zat. Hij zou erop gestaan hebben dat er 75 minuten muziek op kon, net genoeg om de volledige 9de symphonie van Beethoven op te zetten. Daarnaast lanceerde hij ook nog de Minidisc, die veel minder succesvol was. Ogha zorgde er ook voor dat Sony uitgroeide van een electronica bedrijf tot een wereldwijde mediagigant (onder meer door de aankoop van Columbia Pictures in 1989). Daarnaast popularizeerde hij het gebruik van de DVD in de jaren '90.

Games-land verliest dus een echte pionier, en Sony een echte innovator. Rest in Peace.

Over de auteur

Korneel Deschamp avatar

Korneel Deschamp

Editor Eurogamer Benelux

Korneel is een redacteur van Eurogamer die zich vooral met PC games bezighoudt, al neemt hij ook wel eens een DS vast. Voor dansgames doet hij vlug een stap opzij, al mag je zijn tactisch brein altijd inzetten voor een RTS.

Reacties