Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Staking Amerikaanse stemacteurs goedgekeurd

96,52 procent stemt voor.

Amerikaanse stemacteurs hebben massaal ingestemd met het recht tot staken. Dat meldt acteursvakbond SAG-AFTRA.

75 procent van de vakbondsleden moest voor zijn om een staking af te dwingen. Uiteindelijk stemde 96.52 procent van het ledenbestand voor het neerleggen van de werkzaamheden. Dit resultaat leidt niet automatisch tot een staking, maar geeft de vakbond het recht om een staking af te kondigen.

De stemronde is het gevolg van de onsuccesvolle onderhandelingen die de vakbond met grote uitgevers zoals Electronic Arts en Activision voerde. Onder andere Jennifer Hale (Mass Effect) en David Hayter ( Metal Gear Solid) zijn voorstander van een eventuele staking.

De acteurs zijn onder meer ontevreden over het loon, compensatie na zware arbeid en de mate van transparantie die werkgevers over specifieke projecten bieden.

De vakbond eist onder meer:

  • Het invoeren van bonussen of royalties. Elke acteur moet kunnen profiteren van een game die uitzonderlijk goed verkoopt.
  • De stemacteurs moeten net zoals stuntmensen gecompenseerd worden voor fysiek zware rollen. Het gaat hierbij om sessies die de stem uitzonderlijk zwaar belasten.
  • De stemacteur moet beter geïnformeerd worden over het project waar men aan werkt. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het aantal sessies, de inhoud van het script en de hoeveelheid sessies die de stem zwaar belasten.

De beweging is via de hashtag #PerformanceMatters te volgen.


Nog een minuutje tijd? Deze artikels vind je vast ook interessant:

Over de auteur

Gijs Elings

Redacteur

Bedrijfskundige in opleiding. Liefhebber van indie muziek en sportfanaat. Als het op games aankomt zijn RPG's en verhalende shooters helemaal mijn ding.

Reacties