Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Steam komt met omruiloptie van twee weken

Als je de game minder dan twee uur hebt gespeeld.

Steam introduceert een niet-goed-geld-terug-garantie op aangeschafte games. Je moet het verzoek tot omruilen wel binnen veertien dagen na aanschaf van de game doen. Daarnaast mag je de game maar maximum twee uur gespeeld hebben.

Valve geeft in de aankondiging op Steam aan wat redenen kunnen zijn voor het ongedaan maken van je aankoop. "Misschien voldoet je pc niet aan de hardware-vereisten voor de game. Misschien kocht je de game per ongeluk. Misschien heb je de game een uurtje gespeeld en vond je hem gewoon niet leuk," zo leest het bericht.

Dit is een grote verandering voor Steam. Tot nu toe moest je bij aankoop van een game namelijk een verklaring accepteren. Hiermee deed je dan afstand van je wettelijke veertiendaagse niet-goed-geld-terug-garantie op digitale goederen.

Om te voorkomen dat gebruikers Steam nu massaal gaan gebruiken om games te kopen, uit te spelen en weer om te ruilen voor het aanschafbedrag, stelt Valve als verdere voorwaarde van de garantie dat de game minder dan twee uur moet zijn gespeeld.

Vergelijkbare distributieplatformen voor de pc kennen momenteel andere voorwaarden. Zo geldt de garantie bij GOG 30 dagen, op voorwaarde dat de desbetreffende game niet is gedownload. Het Origin-platform van Electronic Arts accepteert het ongedaan maken van je aankoop binnen 24 uur nadat je de game voor het eerst hebt opgestart en/of binnen zeven dagen na de aankoopdatum en/of in het geval van pre-orders binnen zeven dagen na de releasedatum.

Steam stort het aankoopbedrag binnen een week na goedkeuring van je verzoek terug in je Steam Wallet of via dezelfde betalingsmethode die je bij de aanschaf van de game hebt gebruikt.

De niet-goed-geld-terug-garantie geldt ook voor downloadbare uitbreidingen. Hier is de voorwaarde dat je de 'hoofdgame' minder dan twee uur hebt gespeeld na aanschaf van de DLC. Er is hier echter een uitzondering. Het terugkrijgen van je geld is namelijk niet mogelijk voor DLC die de hoofdgame onomkeerbaar veranderen.

Een voorbeeld hiervan is DLC die een hogere level cap introduceren. Indien de DLC niet binnen de niet-goed-geld-terug-garantie valt, dan geeft Steam dit expliciet aan.

Ook films en games die je als cadeau geeft, vallen buiten de niet-goed-geld-terug-garantie. Ben je als gebruiker gebanned voor een game door het anti-cheatsysteem van Valve, dan kun je de betreffende game ook niet meer omruilen.

Valve behoudt zich wel het recht voor om een terugbetaling te weigeren indien het vermoedens heeft dat een gebruiker misbruik maakt van de inruiloptie. Je kan wel een game kopen net voordat een kortingsactie start en deze vervolgens 'refunden'. Valve beschouwt het dan niet als misbruik als je dezelfde titel hierna opnieuw aanschaft tegen een lagere prijs in de sale.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Patrick Just de la Paisières avatar

Patrick Just de la Paisières

Redacteur

Gepassioneerd gamer met een lichte voorkeur voor open wereld-RPG's. Houdt ook van reizen, films, series, gadgets en voetbal.

Reacties