Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Star Wars Battlefront - Wat we tot dusver weten

UPDATE: nieuwe info over hero units en multiplayermodi!

Dit najaar brengen Electronic Arts en de Zweedse studio DICE Star Wars Battlefront uit. DICE staat voornamelijk bekend om het maken van de Battlefield-reeks, maar het bedrijf heeft meerdere keren laten weten dat Battlefront weinig op Battlefield lijkt. Voor inspiratie is onder andere gekeken naar de twee voorgaande Star Wars Battlefront-games. Ook probeert de ontwikkelaar een aantal nieuwe dingen wat betreft multiplayermodi en cameraperspectieven. In het overzicht van wat we tot dusver weten, lees je wat dit precies inhoudt.

Cover image for YouTube video

Bekende werelden, nieuwe perspectieven

De nieuwe Star Wars Battlefront speelt zich ten tijde van de Galactic Civil War af. Dit in tegenstelling tot zijn voorgangers, die ook scenario's en werelden uit de Clone Wars bevatten. Verwacht dus geen Clone Troopers, Droideka's of Gungans op de slagvelden van Star Wars Battlefront.

Deze slagvelden zijn over het algemeen oude bekenden. Zo nemen soldaten van de Rebel Alliance en de Galactic Empire het onder andere tegen elkaar op in de bossen van Endor, de bevroren vlaktes van Hoth en de oneindige woestijnen van Tatooine. Een nieuwe locatie is de planeet Sullust, een wereld die een enkele keer in de originele Star Wars-trilogie wordt genoemd. Deze planeet is op het klimaat van IJsland gebaseerd en bestaat voornamelijk uit vulkanisch gesteente en lavastromen.

DICE heeft aangegeven dat Star Wars Battlefront in totaal twaalf multiplayermaps heeft. Naast de hierboven genoemde vier maps heeft de studio ook nog een map op de planeet Jakku aangekondigd. Deze wereld speelt een belangrijke rol in de aankomende film Star Wars: The Force Awakens. Jakku vormt een gratis stuk DLC dat je kunt downloaden zodra de film uitkomt.

Deze werelden zijn op verschillende manieren te verkennen. Zo heeft DICE laten weten dat Star Wars Battlefront zowel in first- als in third person speelbaar is. Deze optie was ook aanwezig in de oude Battlefront-games. De studio geeft bovendien aan dat de meeste blasters in Star Wars Battlefront geen vizieren hebben, met uitzondering van een paar langeafstandwapens. Dit alles is gedaan om de gameplay van Battlefront te onderscheiden van de Battlefield-reeks.

Geen classes

Een belangrijk onderscheidend element in Star Wars Battlefront is het ontbreken van Classes. In tegenstelling tot de Battlefield-games is het niet nodig om aan het begin van een match een class met een specifiek wapenarsenaal uit te zoeken Je kiest bij aanvang van een gevecht of je als de Rebel Alliance of de Galactic Empire speelt en kiest vervolgens zelf welke wapens je wilt gebruiken. Je hebt daarbij vrije keuze uit verschillende blasters.

Ook je speciale vaardigheden zijn zelf samen te stellen. Je maakt hiervoor gebruik van zogenaamde Star Cards. Je kiest voor de aanvang van een match drie kaarten die je tijdens het gevecht wilt gebruiken. Eenmaal op het slagveld geven Star Cards je toegang tot bijvoorbeeld een jetpack, zware explosieven of een speciaal schild. Sommige Star Cards hebben een cooldown en andere zijn maar een beperkt aantal keren per match te activeren. De kaarten zijn echter niet aan specifieke facties of classes gebonden en zijn door zowel Rebellen als Empire te hanteren.

Deze wapenkeuze heeft echter wel beperkingen. Zo moet je sommige geweren en Star Cards eerst vrijspelen voordat je ze kunt gebruiken. Een speciaal Partner-systeem in Battlefront maakt het echter mogelijk om wapens van een medespeler te gebruiken. Dit Partner-systeem is tevens een vervanging van het Squad-systeem uit de Battlefield-reeks. In plaats van Squads van vijf personen maakt Battlefield gebruik van twee partners die elkaars locatie op de map kunnen zien.

Helden en schurken

Je hebt naast klasseloze soldaten ook de optie om als een ander type soldaat te spelen. Een terugkerende feature uit de voorgaande Battlefront-games zijn namelijk de zogenaamde Hero Units. Dit zijn helden of schurken uit het Star Wars-universum die je tijdelijk kunt vrijspelen. Deze personages zijn over het algemeen vele malen sterker dan gewone grondtroepen en beschikken over een aantal unieke vaardigheden. Elke reguliere soldaat kan in een hero unit transformeren door een speciale token op het slagveld op te pikken. Deze hero power-up is maar voor korte tijd actief. Alle schade die een hero unit ontvangt gaat verkort deze tijdsduur.

Er zijn op dit moment zes hero units bekend: Han, Luke en Leia voor de rebels en Darth Vader, Palpatine en Boba Fett voor de Empire. Luke en Darth Vader zijn beide melee-units die van hun lightsaber gebruik maken. Darth Vader is verder in staat om vijanden op afstand met een worp van zijn lightsaber of een force choke uit te schakelen. Luke beschikt over een dash-aanval.

Han en Boba Fett spelen beide nog het meest als 'normale' soldaten van de rebels of Empire. Han beschikt over een krachtige blaster die in staat is om snel te vuren. Han is tevens in staat om vijanden omver te beuken. Boba Fett heeft een jetpack, vlammenwerper en raketwerper tot zijn beschikking.

Leia en Palpatine zijn support units die ook over sterke aanvallen beschikken. Soldaten die in de buurt van Leia of Palpatine spawnen transformeren respectievelijk in sterkere Alderaan Honor Guards of Shock troopers. Palpatine kan ook bliksemschichten afvuren en Leia heeft een vaardigheid die het mogelijk maakt om Storm Troopers met één schot uit te schakelen. Palpatine en Leia zijn allebei in staat om power-ups voor andere eenheden te produceren.

Star Wars Battlefront beschikt ook over 'hero vehicles'. Dit zijn speciale voertuigen die als power-ups in de Fighter Squadron-modus verschijnen. Je transformeert automatisch in een hero vehicle als je door de upgrade heen vliegt. Op dit moment zijn er twee hero vehicles bekend: de Millennium Falcon voor de rebels en de Slave I voor de Empire. Beide voertuigen zijn groter en trager dan reguliere Starfighters, maar beschikken wel over een sterker wapenarsenaal. DICE heeft nog niet aangegeven of er in de toekomst meer hero vehicles aan de game worden toegevoegd.

Multiplayermodi

Battlefront moet het zonder traditionele singleplayermodus of verhaallijn stellen. DICE heeft er namelijk voor gekozen om de meeste tijd in het ontwikkelen van verschillende multiplayermodi te steken.

Zo moeten spelers in de Supremacy-modus vijf controlepunten veroveren. Zodra deze punten zijn gekaapt, moeten spelers een volgend controlepunt in een specifieke volgorde overnemen. Supremacy vindt plaats op de grootste maps in Star Wars Battlefront en geeft je tevens de beschikking over een groot aantal verschillende grondtroepen en voertuigen, zoals AT-ST's en Speeder Bikes.

De Walker Assault modus draait om het verslaan van een aantal AT-AT's. De Storm Troopers kunnen ervoor kiezen om een van deze enorme looptanks te besturen om zo bombardementen op de troepen van de rebellen uit te voeren. De Rebel Alliance heeft toegang tot een aantal Y-Wings die op hun beurt bombardementen op de AT-AT's en Storm Troopers uitvoeren.

Zowel Walker Assault als Supremacy zijn speelbaar met 40 personen. De Blast modus daarentegen is een Deathmatch-variant waarin twee teams van tien spelers tegen elkaar vechten. Deze modus gebruikt kleinere maps en geeft spelers geen toegang tot de grotere voertuigen in de game.

De Drop Zone modus is eveneens een kleinere multiplayermodus. In Drop Zone vechten twee teams van acht spelers om zogenaamde 'pods' die uit de lucht komen vallen. De match is afgelopen zodra een team erin slaagt om vijf pods te veroveren. Een pod opent zich zodra een team deze lang genoeg in zijn bezit heeft. Pods bevatten Power Pickups die een speciale bonus geven. Bij het openen van een pod wordt er echter weer een nieuwe pod ergens in het slagveld toegevoegd. Bij een mogelijk gelijkspel worden er ook extra pods ingezet om zo de impasse te doorbreken

In Droid Run strijden twee teams van zes personen om de controle over een drietal loslopende GNK droids. Deze robots bewegen zich over het slagveld en moeten eerst gevonden worden voordat je ze kunt claimen. Het team dat erin slaagt om alle droids tien minuten vast te houden, wordt tot winnaar uitgeroepen.

In Cargo hebben zowel de Rebels als de Imperials elk een eigen basis waarin waardevolle goederen zijn opgeslagen. Het doel van de modus is om zoveel mogelijk goederen van de tegenstander te stelen en naar jouw basis te brengen. Elk team start de match met vijf punten. Wie na 15 minuten de meeste spullen in zijn basis heeft liggen is de winnaar. Cargo vindt plaats op kleinere maps en is speelbaar met twee teams van zes personen.

DICE heeft tevens een aantal speciale modi in het leven geroepen die van de hero units in Star Wars Battlefront gebruikmaken. Zo is Hero Hunt een modus waarin één speler in de huid van een hero of villain kruipt. Deze held of schurk neemt het vervolgens op tegen zeven vijandelijke Rebels of Storm Troopers. De speler die de hero unit weet te verslaan, neemt zijn of haar plaats in.

In Heroes vs. Villains vechten drie helden tegen die schurken. Ze worden elk tevens ondersteund door drie reguliere soldaten. Het doel van de modus is om alle hero units van de tegenstander te verslaan. Het team dat aan het eind van een ronde het grootste aantal nog levende Hero Units heeft, wordt tot winnaar uitgeroepen.

Battles en Hero Battles zijn één op ééngevechten waarin beide spelers kunnen kiezen om een leger computergestuurde soldaten mee het slagveld op te nemen. In Hero Battles is het enkel mogelijk om als hero unit te spelen. Het doel van beide varianten is om zo snel mogelijk 100 punten te scoren. De modus is ook speelbaar in je eentje.

In de meeste van de bovenstaande modi speel je enkel met grondtroepen of met een aantal vliegende voertuigen als ondersteuning. Zo is het mogelijk om in Walker Assault Snowspeeders te gebruiken om AT-AT's uit te schakelen. Er is daarnaast ook een speciale modus waarin je enkel met vliegende voertuigen speelt. In de Fighter Squadron modus nemen X-Wings en A-Wings het op tegen TIE Fighters en TIE Interceptors. Het is in deze modus tevens mogelijk om in speciale voertuigen rond te vliegen, zoals Han Solo's Millennium Falcon en Boba Fett's Slave I. Fighter Squadron speelt zich in de lucht boven een planeet af; Star Wars Battlefront heeft geen gevechten in de ruimte

Singleplayer

De game heeft geen op zichzelf staande singleplayermodus, noch een verhaalmodus om doorheen te spelen. In plaats daarvan heb je de optie om zogenaamde 'crafted missions' te spelen. Dit zijn missies die je in je eentje of in co-op splitscreen speelt. De meeste van deze crafted missions draaien om het verdedigen van bepaalde locaties of het verslaan van een specifiek aantal grondtroepen. Je krijgt in deze modus pep talks van de visachtige admiraal Ackbar.

De reden voor het ontbreken van een singleplayermodus is volgens DICE een gebrek aan interesse. EA-baas Peter Moore heeft in een interview laten weten dat spelers de singeplayermodus in online shooters zelden of nooit uitspelen. Er is daarom gekozen voor een focus op het maken van verschillende multiplayermodi.

De releasedatum en de toekomst

DICE organiseerde begin oktober een open bèta voor Star Wars Battlefront. Uitgever EA heeft in een statement laten weten dat de testfase van de game de grootste in de geschiedenis van het bedrijf was. De Star Wars Battlefront bèta is uiteindelijk door meer dan 9 miljoen mensen gespeeld.

De uiteindelijke releasedatum van Star Wars Battlefront is enige tijd geleden al vastgesteld. De game komt op 19 november uit voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

DICE heeft inmiddels een interactieve Star Wars Battlefront-site gelanceerd. De Star Wars Battlefront companion app is ook te downloaden op apparaten die draaien op iOS of Android. De Companion stelt je onder andere in staat om je loadout en het uiterlijk van je in-game personage aan te passen. EA onthulde onlangs tevens alle trophies en achievements voor Star Wars Battlefront.

Sony toonde enige tijd geleden al een speciale PlayStation 4 met een Darth Vader-thema. Het bedrijf maakte in november tevens bekend dat de Darth Vader Dualshock controller die bij het pakket is inbegrepen ook los verkrijgbaar is.

Met de release van Star Wars Battlefront is de galactische kous nog niet af. De game krijgt in de toekomst meerdere downloadbare uitbreidingen. De Star Wars Battlefront Season Pass geeft je eerder toegang tot elke uitbreiding. EA-baas Peter Moore heeft al laten doorschemeren dat er meer werelden aan de game worden toegevoegd. Het is op dit moment nog niet bekend om welke werelden het precies gaat.

Star Wars Battlefront krijgt op 8 december ook gratis DLC in de vorm van de Battle of Jakku-map. De content wordt gratis uitgebracht om de release van de film Star Wars: de Force Awakens te vieren. Jakku is de thuiswereld van één van de personages uit de film.

Lees ook onze Star Wars Battlefront tips.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Star Wars: Battlefront

PS2, Xbox, PC

Related topics
Over de auteur
Mathijs Proos avatar

Mathijs Proos

Redacteur

Mathijs heeft een voorliefde voor eigenzinnige spelwerelden en eindeloos lange dialogue trees. Is ook een ongegeneerde bordspellenfanaat.

Reacties