Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Star Wars Battlefront 2 - Release, gameplay en alles wat we weten

Terug naar het front.

In de wintermaanden kom je niet om Star Wars heen. Zo is niet alleen Star Wars: The Last Jedi op het witte doek te zien, maar komt ook Star Wars Battlefront 2 uit. Volgens Electronic Arts wordt dit tweede deel van de reboot grootser, spectaculairder en emotioneler dan het eerste deel dat in 2015 uitkwam. In Mathijs zijn Star Wars Battlefront review lees je wat hij van het eerste deel vindt. In de tussentijd lees je hieronder alles wat we over de prequel weten.

Releasedatum

De Star Wars Battlefront 2 release is 17 november 2017. De game is vanaf dan voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One verkrijgbaar.

Verhaal en setting

Alles wat zich in Star Wars Battlefront 2 afspeelt, behoort tot het canon en dus ook tot de officiële Star Wars-tijdlijn. De game speelt zich in de dertigjarige periode tussen Return of the Jedi en The Force Awakens af. Aan het einde van Episode VI wordt de tweede Death Star opgeblazen en leggen zowel keizer Palpatine als Darth Vader het loodje. Dertig jaar later herrijst in Episode VII de First Order uit de as van de Galactic Empire, met als doel de New Republic en de rebellen te vernietigen.

Daarnaast is bekend dat voormalig IGN-redacteur Mitch Dyer en Spec Ops: The Line-schrijver Walt Williams verantwoordelijk zijn voor het verhaal. Spec Ops: The Line is een third-person shooter uit 2012 die vooral door het sterke verhaal met de nodige twists geroemd wordt.

Singleplayer campaign

In tegenstelling tot het eerste deel van de reboot komt er wel een Star Wars Batttlefront 2 singleplayer campaign. Dit keer kruip je in de huid van de slechterik en wordt het verhaal vanuit de dark side van het conflict belicht. Je speelt als Iden Versio, een vrouwelijke officier van de Galactic Empire. Ze is leider van een speciale eenheid met de naam Inferno Squadron. Versio kan niet alleen goed met handwapens uit de voeten, maar staat ook haar mannetje in een TIE Fighter. De appel valt overigens niet ver van de boom. Haar vader is namelijk een hooggeplaatste officier van de Imperials.

In Star Wars Battlefront 2 wordt een gloednieuwe planeet onthuld. Vardos is een plek waar kinderen van de Galactic Empire tot supersoldaten worden getraind, waaronder Versio zelf. Het is vanuit het perspectief van de Imperials de utopische plek waar orde, vrede en rust heersen. Het zijn de Rebels daarentegen die het universum terroriseren.

In de singleplayer campaign word je bijgestaan door een droid die je op sommige momenten ook zelf bestuurt. Eveneens krijg je de controle over bekende personages zoals Luke Skywalker en Kylo Ren.

Co-op

Star Wars Battlefront 2 ondersteunt offline lokale co-op tot twee spelers. Je kunt dus met zijn tweeën op de bank in split screen de shooter spelen. Het is echter nog niet duidelijk of het hier om de singleplayer campaign of andere gamemodus gaat. Wel kun je in de offline co-op beloningen vrijspelen die je in de online multiplayer kunt gebruiken. Co-op is overigens alleen voor de PlayStation 4 en Xbox One mogelijk.

Multiplayer

In de multiplayer zijn alle Star Wars-tijdperken vertegenwoordigd. Zo zie je in de eerste Star Wars Battlefront 2-trailer onder meer Luke Skywalker, Yoda, Darth Maul, Kylo Ren en Rey de revue passeren. Je speelt daarnaast niet alleen als de karakteristieke Empire-soldaten, maar kruipt ook in de huid van Trade Federation-droids, First Order-stormtroopers en de rebellen.

In de vorige game verkreeg je alle Heroes en Villains door willekeurige pick-ups in de map, maar in Star Wars Battlefront 2 verdwijnt dat systeem. Je kunt nu direct als een van de iconische personages spawnen. Hetzelfde geldt overigens voor de voertuigen. Net als in Battlefield 1 spawn je nu direct in een voertuig en hoef je bijvoorbeeld niet meer met je X-Wing op te stijgen. Wel zijn er nog pick-ups voor speciale wapens, zoals de Smart Rocket.

Ook het aanpassings-en progressiesysteem gaat op de schop. Een belangrijk verschil met het eerste deel is dat je nu toegang krijgt tot meerdere klassen die je op verschillende manieren kunt verbeteren. Naast alle Trooper-klassen krijgen ook helden en luchtschepen een eigen progressiesysteem. Door te stijgen in level, speel je weer upgrades vrij. De ontwikkelaars maken binnenkort meer informatie daarover bekend.

Uiteindelijk neem je het in de multiplayer met veertig spelers tegen elkaar op. Ook de ruimtegevechten maken hun rentree. Met maximaal 24 spelers kruip je onder meer in de Millennium Falcon of Luke Skywalkers X-Wing. Tot slot heeft DICE bekendgemaakt dat er ook in Star Wars Battlefront 2 dedicated servers komen. Dat houdt in dat de multiplayermatches door de ontwikkelaar zelf worden gehost.

Achter de schermen

Uitgever Electronic Arts heeft maar liefst drie ontwikkelaars op Star Wars Battlefront 2 gezet. Naast DICE werken namelijk ook Motive Studios en Criterion Games aan de shooter. Motive Studios is in 2015 door Jade Raymond opgericht, die in het verleden aan de Assassins Creed-reeks heeft gewerkt. Ook Kim Swift, betrokken bij de ontwikkeling van Portal en Left 4 Dead, werkt bij Motive Studios. De kersverse studio sleutelt aan de singleplayer campaign van de game.

Criterion Games is vooral bekend van de Burnout-games, maar is ook verantwoordelijk voor de geroemde X-Wing VR-missie in de vorige Star Wars Battlefront-game. De studio staat aan het roer van de ruimtegevechten en de voertuigen in Star Wars Battlefront 2. Hoewel een nieuwe VR-missie nog niet bevestigd is, is het aannemelijk dat de ontwikkelaar daar ook aan werkt.

Pre-order en speciale edities

Als pre-orderbonus krijg je toegang tot Kylo Ren en Rey als extra helden.

Vooralsnog is alleen de Elite Trooper Deluxe Edition als speciale editie bekendgemaakt. Hierbij krijg je de upgrade packs Elite Officer, Heavy Metal, Armored Assault en Master Specialist, waardoor je toegang krijgt tot extra modificaties voor je wapens en extra epische vaardigheden. Waarschijnlijk maakt Electronic Arts rond de E3 2017 meer informatie bekend.

Season pass, DLC en post-launch content

Volgens creative director Bernd Diemer komt er geen Star Wars Battlefront 2 Season Pass, omdat Electronic Arts bang is dat een season pass een wig slaat tussen de verschillende communityleden. In plaats daarvan werkt DICE aan een alternatief dat ervoor moet zorgen dat de game voor langere tijd ondersteund wordt.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties