Skip to main content

Star Wars Battlefront 2 biedt ruimtegevechten zoals het hoort

Red five, standing by.

Een lange tijd geleden, in ons eigen sterrenstelsel, spiegelden de klassieke Battlefront-games van Pandemic Studios zich overduidelijk aan de Battlefield-games van DICE. Met de reboot van de serie in 2015 kreeg DICE echter zelf de kans om zijn Jedi-meesterschap te bewijzen. Battlefront mag dan wel een megasucces aan de kassa zijn geweest, het eindresultaat liet de meeste spelers ontgoocheld achter. De game is een grafisch hoogstandje, maar mist diepgang. Vooral het magere totaalpakket, waarin een singleplayercampaign en ruimtegevechten ontbreken, kreeg veel kritiek te verduren. Vier dure DLC-uitbreidingen pasten daar gedeeltelijk een mouw aan, maar dat was uiteindelijk mosterd na de maaltijd.

Uitgever Electronic Arts heeft goed naar de kritiek geluisterd en trekt voor Battlefront 2 alle registers open. DICE is opnieuw verantwoordelijk voor de grootschalige gevechten in de multiplayer, Motive verzorgt een volledige singleplayercampaign en Criterion Games staat in voor PvP-ruimtegevechten met 24 spelers in de nieuwe Starfighter Assault-modus. Er is in Battlefront 2 aan content dan ook geen gebrek, maar hoe staat het met het speelplezier? Geëscorteerd door twee Stormtroopers en onder begeleiding van 'The Imperial March', word ik op Gamescom naar mijn plek gebracht voor een hands-on-sessie met de nieuwe Starfighter Assault-modus. De missie die ik voorgeschoteld krijg, speelt zich rond een ruimtestation boven de planeet Fondor af. Daar verdedigt het keizerrijk een aangemeerde Star Destroyer die de rebellen proberen te vernietigen.

Bekijk op YouTube

De toevoeging van klassen aan de multiplayer in Battlefront 2 is ook doorgetrokken naar de ruimtegevechten. Voordat je begint, heb je de keuze uit drie verschillende schepen; Interceptors, Fighters en Bombers. Iedere klasse speelt ook daadwerkelijk anders. Interceptors zijn snel, maar erg kwetsbaar. Fighters zijn je typische manusjes-van-alles en Bombers zijn traag, maar delen harde klappen uit. Daarnaast speel je Star Cards vrij waarmee je de verschillende schepen verder op je eigen speelstijl kunt afstemmen. Verder verdien je tijdens de wedstrijd Battle Points waarmee je Hero Ships kunt kopen. Je bent dus niet langer afhankelijk van willekeurige pick-ups op de map.

Het verzamelen van Battle Points is gemakkelijk en je kunt prima je eigen ding doen zonder je iets van de rest aan te trekken. De missies zijn echter met samenwerken indachtig ontworpen en daarin moet je opdrachten uitvoeren. Zo moeten de rebellen eerst meerdere Imperial Corvettes uitschakelen, dan in een nauwe doorgang schildgeneratoren opblazen, vervolgens de steunpilaren waarop de Star Destroyer rust kapot schieten, waarna eindelijk het schip zelf aan de beurt is. De besturing is daarnaast erg intuïtief en het geheel speelt vloeiend weg. Hoewel de game zich gemakkelijk laat besturen, valt het niet mee om een vijand te raken en vergt het de nodige oefening om echt goed te worden.

Combineer dat met de prachtige audiovisuele presentatie en je waant je een echte piloot in het Star Wars-universum. Met een X-Wing door een nauwe corridor vliegen terwijl de lasers je om de oren schieten en de iconische soundtrack uit je headset knalt: het blijft een uniek gevoel. Terwijl het eerste deel sporadisch dat soort memorabele momenten bevatte, ligt de dosering in het vervolg een stuk hoger. Dankzij de toevoeging van Battle Points heb ik in de tijdspanne van een wedstrijd zowel keihard uitgehaald met de seismic charges van Boba Fetts Slave I (dat geluid alleen al) als uit het niets aangevallen met de onzichtbare Scimitar van Darth Maul.

Battlefront 2 beperkt zich immers niet langer tot enkel de originele trilogie. Nu wordt er zowel uit de prequels als uit de nieuwe films inspiratie geput. Tel daar een singleplayercampaign en een tot dusver indrukwekkende Starfighter Assault-modus bij op en je hebt een totaalpakket dat hard op weg lijkt om het potentieel van de Star Wars-licentie alsnog volledig in te lossen.

Star Wars Battlefront 2 is vanaf 17 november 2017 voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One verkrijgbaar. Wil je meer over de game weten? Hier lees je alle Star Wars Battlefront 2 info.

Read this next