Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Splinter Cell - Sam Fisher

We verkennen dit legendarische personage.

"... I take the lives of a few to protect the lives of many. I commit acts of war to preserve the greater peace. I take no joy in killing, but make no mistake; I'll do what needs to be done. Because it's my job. It's my duty. My name is Sam Fisher, and I am a Splinter Cell."

Iemand vroeg me onlangs wie er zou winnen in een cafégevecht, Chuck Norris of Sam Fisher? Als een kind van het internet ben ik natuurlijk verplicht om te zeggen dat Chuck Norris zou winnen en samen met het behalen van zijn overwinning de halve planeet zou verwoesten. Maar Sam Fisher zou zeker een goede partij zijn voor de Texas Ranger. “Maar wie is deze Sam Fisher nu eigenlijk?” zie ik verschillende mensen denken. Ter aanleiding van de binnenkort in de winkelrekken beschikbare Splinter Cell: Conviction deed Eurogamer wat research om het personage Sam Fisher eens volledig uit de doeken te doen.

Sam Fisher is natuurlijk bekend als het hoofdpersonage uit de Splinter Cell reeks van ontwikkelaar en uitgever Ubisoft. Hij is ook het geesteskindje van thrillerauteur Tom Clancy, die vooral bekend is van boeken als Hunt for Red October en The Sum of all Fears.

Sam begon zijn militaire carrière bij de United States Marine Corps. Wanneer hij tijdens verschillende missies bewees dat hij wel degelijk heel uitzonderlijke vaardigheden bezat werd hij al snel lid van enkele vrij bijzondere aftakkingen in de Amerikaanse marine. Hij werd lid van Seal Team VI, ook bekend als DEVGRU, deed verschillende missies voor Seal Team III, maakte deel uit van Delta Force (1st Special Forces Operational Detachment-Delta of kortweg 1st SFOD-D) en werkte ook kort voor de CIA's Special Activities Division. Door zijn bijzonder overlevings- en aanpassingsvermogen, aangevuld door heel wat indrukwekkende vaardigheden sprong hij in het oog van de National Security Agency (NSA), waarbij hij kennis maakte met Third Echeleon. Deze laatste organisatie bestaat officieel niet. Zij leidt speciale operaties achter vijandige linies met super getrainde soldaten, Splinter Cells genaamd.

Sam Fisher zoals we hem in 2002 hebben leren kennen in het originele Splinter Cell.

Maar naast een bestaan als soldaat heeft de Sam Fisher ook nog een persoonlijk leven. Tijdens de jaren 80 was hij gestationeerd op een Amerikaanse luchtmachtbasis in Duitsland. In 1984 ontmoette hij Regan Burns. Het was liefde op het eerste gezicht en van het één kwam het ander. De twee zouden later dat jaar trouwen en in 1985 hun eerste kindje krijgen, genaamd Sarah Fisher. Maar mooie liedjes duren niet lang en na enkele jaren huwelijk scheidden Regan en Sam door de loodzware stress die Sam's beroep op het huwelijk uitoefende. In 1989 stierf Regan aan eierstokkanker en stond Sam er alleen voor om de opvoeding van zijn dochter te verwezenlijken.

Zijn laatste werkgever was dus Third Echelon, een topgeheime tak van de NSA (National Security Agency). Niettegenstaande dat Sam alleen de missies uitvoert, wordt hij toch ondersteund door een heel team die veilig van achter hun computers onze Splinter Cell voorzien van de nodige intel. Sam's onmiddellijke overste is kolonel Irving Lambert. Deze voorziet Sam persoonlijk de nodige updates en missie objectieven. Zelf wordt Lambert bijgestaan door ondermeer Vernon Wilkes, Anna Grímsdóttir, Frances Coen en William Redding. Vernon Wilkes was de persoon die Sam in de eerste game vooral inlichtingen verschafte over zijn gadgets en wapens. Maar wanneer Sam na het voltooien van een missie uit het veld werd geëxtraheerd met een V-22 Osprey, werd Vernon geraakt door een kogel van een Russische militant. Hij stierf enkele ogenblikken later in de armen van Sam. Een bittere eyeopener voor Sam dat zijn job vaak de levens van zijn vrienden kost.

Nog een belangrijke assistent van Lambert is Dermot Paul Brunton. D.P werd voor het eerst voorgesteld in Sam's tweede avontuur, Pandora Tommorow. Tijdens deze game neemt hij deels de rol van Lambert over en voorziet hij Sam van de nodige informatie tijdens het uitvoeren van zijn missies. Later werd Brunton hoofd van SHADOWNET, een black-ops tak binnen Third Echeleon. Deze functioneert niet met één Splinter Cell in het veld, maar met een groep van deze topsoldaten.

Michael Ironside mag dan misschien wel de stem van Sam Fisher verzorgen, heel wat gamers vinden dat George Clooney aardig lijkt op de held van Ubisoft.

Tijdens de eerste game maken we voor het eerst kennis met Sam. Onmiddellijk wordt zijn personage vastgelegd als een keiharde to-the-point soldaat als het aankomt op het voltooien van een missie. Maar tegelijkertijd behoudt Sam toch een vrij luchthartige relatie met zijn team. Deze luchthartigheid vertaald zich ook vaak naar de mensen die hij als gijzelaar gebruikt waarvan hij weet dat hij ze zal doden. Heel vreemd. Nog een typerende eigenschap van onze protagonist is dat hij vrij ongeduldig is als het aankomt op bureaucratische regeltjes en politieke onzin. Sam houdt er dan ook een vrij cynisch, emotieloos en vaak sarcastisch gevoel van humor op na als het gaat over de overheid en zijn geheime, illegale en moreel ambivalente job.

Tegelijkertijd is Sam een volharde en uiterst trouwe soldaat, die door de aard van zijn werk vaak tot het uiterste geduwd wordt. Naarmate de tijd vordert zal Sam meer en meer zijn menselijke kant laten zien, waardoor hij op sommige momenten directe bevelen negeert om zijn morele tweestrijd te stillen. Zo kan hij absoluut niet dulden dat er burgerslachtoffers vallen tijdens een missie.