Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Splatoon review

Splatter Pieter Pater.

De kleurrijke wereld van Splatoon heeft een uitstekende basis, maar is momenteel nog beperkt in content.

Nintendo staat al jaren bekend als een uitgever van games die een interessante twist geven aan vertrouwde genres. Splatoon is op die manier Nintendo's antwoord op het immens populaire multiplayer shooter-genre. De game is ontstaan in Nintendo's Garage-project; een programma dat jonge ontwikkelaars de kans geeft om in kleine teams aan nieuwe ideeën te werken. Een liefde voor online games leidde uiteindelijk tot een game waarin het niet draait om het verslaan van vijanden, maar juist om het samenwerken als een team. Splatoon moet daarbij zowel nieuwkomers als veteranen van het genre tegemoetkomen.

Dit uit zich voornamelijk in de veelzijdige Turf War-gevechten, die een aanmoedigend karakter hebben. In deze online modus proberen twee teams van vier inktvisachtige Inklings een zo groot mogelijke oppervlakte met inkt te verven. Dankzij de felle inktkleuren is het resultaat van je acties direct te zien, waardoor jouw aandeel in de strijd duidelijk in beeld wordt gebracht. Hoewel de vijand neerschieten een uitstekende optie is om je team te helpen, ligt de nadruk op het verven van de omgeving. Dit vereist minder precieze handelingen. Zo wordt ook de minder behendige speler een belangrijk onderdeel van het team.

De interessante Turf War-gevechten bieden tevens genoeg ruimte voor competitieve en strategische gevechten. Het concept is simpel, maar geeft genoeg opties voor tactische benaderingen. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om vanaf je thuisbasis alles onder de inkt te bedelven en langzaamaan omhoog te werken. Of je zet juist gelijk de aanval in en probeert je tegenstanders naar hun eigen basis terug te duwen. Jouw team krijgt dan ondertussen de kans om ongestoord te verven. De variatie in speelstijl is bijgevolg erg afwisselend. Je speelt het ene moment defensief en methodisch, om daarna in kamikazestijl op de vijand af te snellen.

De bonte kliederboel die je daarbij op de map achterlaat, is niet alleen leuk om naar te kijken, maar heeft ook een aantal interessante toepassingen. Door in een inktvis te veranderen, kan je Inkling snel en vrijwel ongezien in de inkt van jouw team zwemmen. De inkt van tegenstander zorgt er echter voor dat je traag beweegt. Dit dwingt je om goed de omgeving in de gaten te houden. Tactisch terugtrekken wordt je namelijk onmogelijk gemaakt als er geen inkt is om in te zwemmen. Het tegenovergestelde is ook waar: een terugtrekkende vijand kan de achtervolging lastig maken door een groot inktspoor achter te laten. Inkt heeft in Splatoon dus zowel een aanvallende als een defensieve functie.

Ook de variatie in wapens komt de twee beoogde doelgroepen tegemoet. Standaard wapens zoals een sluipschutterachtig Charger-wapen en het snelle Splattershot-wapen zijn ideaal voor vuurgevechten. Het Splatroller-wapen is echter vooral een gebruiksvriendelijk wapen, waar je snel mee uit de voeten kunt. De gigantische verfroller is de ruggengraat van elk team door zijn vermogen om grote oppervlaktes met verf te bedekken. Daarbij walst hij zonder problemen over een onoplettende tegenstander of lanceert grote spetters verf hun kant op. Splatoon zorgt er zo voor dat iedereen ongeacht de ervaring met het genre zijn gewenste speelstijl kan vinden.

De charmante visuele stijl van Splatoon trekt nieuwkomers bovendien het meeste aan. De game heeft een prettige urban-esthetiek waar vervolgens een complete verfdoos over is gegooid. De hub-wereld Booyah Base doet met zijn hippe winkels en smalle steegjes sterk denken aan het Harajuku-gebied in Tokyo. De muziek pompt uit de speakers terwijl Inklings semi-verveeld op het plein rond hangen.

Booyah Base komt daarbij tot leven dankzij de charmante winkeliers. Zo verkoopt in Shrimp Kicks een tempura-garnaal nieuwe sneakers en in Jelly Fresh verkoopt een kwal een bijpassende trui. Mede dankzij de aandacht voor detail in de ontwerpen van deze personages en de uitstraling van de verschillende winkels vormt Splatoon visueel een speels geheel. Hoewel het personaliseren van je Inkling beperkt is tot het aanpassen van de oogkleur en geslacht, geven de verschillende winkels je genoeg opties om uniek voor de dag te komen.

De kleding is echter niet alleen voor de sier. Door tijdens de gevechten ervaringspunten te verdienen, ontgrendelen ze nieuwe vaardigheden voor je Inkling. Die variëren van extra schade met je wapen tot kortere respawn-tijden. Het ontbreekt alleen aan de nodige diepgang omdat deze upgrades willekeurig worden vrijgespeeld. Splatoon mist zo de kans om juist de competitieve spelers aan te spreken, die hun personages helemaal naar wens willen aanpassen. Een groep die Splatoon wel bereikt dankzij de krachtige kern van de game.

Maar ook de singleplayer-modus Octo Valley laat te wensen over. In 27 verschillende levels en een eindbaasgevecht worden er diverse puzzelelementen geïntroduceerd en leer je op een behendige manier je Inkling te besturen. Maar omdat deze modus er voornamelijk op is gericht om de speler die argwanend tegenover multiplayer-shooters staat over de brug te helpen, levert het bijgevolg flink in op de moeilijkheidsgraad. Hoewel de levels interessante platform-elementen bieden, is er met uitzondering van het eindbaasgevecht weinig uitdaging te vinden. De singleplayer is daarom een beperkt voorafje op het multiplayer-segment van de game.

Maar niet alleen de singleplayer is beperkt. Met slechts vijf verschillende stages en één multiplayer-modus beschikbaar tijdens de launch is Splatoon licht in content. In de komende maanden worden er nieuwe stages, wapens en drie verschillende Ranked Battle-modi gratis aan de game toegevoegd, maar dit verandert weinig aan de game die nu beschikbaar is. Ondanks de sterke basis ben je snel door alle content heen gebrand.

Nintendo levert met Splatoon een uitstekende multiplayer shooter die zowel voor beginners als competitieve speler genoeg te bieden heeft. Dit valt echter niet te zeggen over de hoeveelheid content die momenteel aanwezig is. Er is een sterke basis gelegd, maar het is wachten op de nodige uitbreiding om de game langdurig interessant te houden.

Splatoon is vanaf vrijdag 29 mei verkrijgbaar voor de Wii U.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen. .

Over de auteur

Lenne Kuin

Redacteur

Rolt nog met regelmaat diverse huis- en tuinartikelen in Katamari Damacy op. Verliest zich echter ook met gemak in role-playing games en point-and-click adventures.

Reacties