Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Speedlink Ultor toetsenbord review - No-nonsense.

No-nonsense.

De Speedlink Ultor biedt al de voordelen en het comfort van mechanische switches in een compact design. Verwacht echter geen extraatjes.

Mechanische toetsenborden die speciaal voor gamers zijn ontworpen zijn niets nieuw. Bedrijven zoals Logitech, Razer en SteelSeries bieden al enkele jaren gespecialiseerde keyboards aan. Met de Speedlink Ultor wil het Duitse bedrijf een compacter en betaalbaar alternatief aanbieden.

Overbodige elementen zijn dan ook geschrapt: een gamer heeft zelden een numpad nodig en ook mediatoetsen zijn afwezig. Wat overblijft is een design dat 35 op 12 centimeter in beslag neemt en 680 gram weegt. Verder is er gekozen voor een felle metallic-rode aluminiumbasis; daarnaast heeft het keyboard geen extra verfraaiingen. Deze compacte stijl maakt de Ultor een uitstekende keuze voor gamers die vaak LAN-parties bezoeken of hun bureau simpel willen houden.

Het belangrijkste element van een mechanisch toetsenbord vormen natuurlijk de toetsen. De Speedlink Ultor is met Kaihua Kailh-switches uitgerust. Die toetsen zijn vergelijkbaar met de Red Cherry MX-switches en hebben erg weinig kracht nodig om vlotjes in te drukken. Speedlink garandeert 50 miljoen aanslagen, voldoende om enkele jaren zonder problemen te doorstaan. Toetsenaanslagen worden dankzij de n-key rollover-techniek vlot en individueel geregistreerd. Wie de standaardinstellingen van de Ultor toch nog te traag vindt, kan de polling rate verhogen om ze aan de eigen typsnelheid aan te passen.

Tijdens het gamen voelt het toetsenbord snel aan en reageert het precies zoals je wilt. In games waarbij je adequate reacties nodigt hebt, zit je met de Speedlink Ultor goed. Ook bij het typen levert deze compacte vorm geen problemen op. Red switches zijn niet iedereens favorieten bij het typen, maar dankzij hun licht gewicht blijft alles comfortabel. Gebruikers die echter wat extra feedback bij het aanslaan van de toetsen willen, blijven hier op hun honger zitten. Een voordeel is wel dat deze switches minder luid zijn dan de Brown- of Blue-alternatieven.

Net zoals de meeste gaming-keyboards wordt de Speedlink Ultor met LED-lampjes verlicht. Alle toetsen bevatten blauwe backlinks, buiten de WASD- en pijltoetsen die wit oplichten. In tegenstelling tot duurdere modellen van de concurrentie, kunnen de kleuren niet veranderd worden. De helderheid is wel aanpasbaar met de bijgeleverde software of de functietoets.

Die Fn-toets bevindt zich naast de AltGr-toets. Hiermee gebruik je de extra functies van het toetsenbord: mediabesturing, een gamingprofiel die de Windows-toets uitschakelt en macroprofielen. Je kunt met de bijgeleverde macromanager tot zes verschillende toetsencombinaties en -reeksen instellen. Handig om veel gebruikte vaardigheden of combo's in games te automatiseren. De software om die macro's in te stellen is net als het keyboard zelf: zonder franje, maar gewoon functioneel.

Een nadeel van die functietoets is echter de ongelukkige positie op het toetsenbord. Tijdens het gamen komt je hand zelden in de rechter onderkant van een toetsenbord. Om de Fn-toets in te drukken en een macro te gebruiken, moet je dus even ofwel de WASD-toetsen of je muis loslaten. In het heetst van de strijd vraagt dat net iets te veel tijd.

Uiteindelijk biedt de Ultor precies wat je van een mechanisch toetsenbord van rond de 100 euro verwacht: al het gebruiksgemak en comfort van mechanische switches gecombineerd met een compact design. Verwacht echter geen extra franjes of functionaliteit. De Speedlink Ultor is een goede keuze voor de no-nonsense gamer.

Speedlink Ultor bij nu verkrijgbaar in je lokale hardwarewinkel of Bol.com

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Getagged als
Over de auteur
Bruce Vandeweyer avatar

Bruce Vandeweyer

Afgekickt

Speelt zelf steeds minder en minder games, maar blijft als liefhebber het wereldje volgen.

Reacties