Skip to main content

Sony's PlayStation Move

Motion controller voor PS3 uit de doeken.

We hebben er lang op moeten wachten, maar Sony besloot enkele uren geleden eindelijk dat de wereld klaar was om hun op de E3 2009 aangekondigde motion controller in zijn finale vorm te aanschouwen. Het ding kreeg de naam 'PlayStation Move' met zich mee en zal ons volgens het officiële persbericht van Sony “een op beweging gebaseerde high-definition game ervaring bieden.”

Laten we even op een rijtje zetten wat we tot nu toe allemaal te weten zijn gekomen over de PlayStation Move. De hoofdcontroller - deze ziet er een beetje uit als een Wiimote, met daar bovenop een gekleurde bol - bestaat uit een drie-assige gyroscoop, een drie-assige accelerometer en een terrestriale magnetisch veld sensor, alsook een van kleur veranderende bol die gevolgd wordt door de PlayStation Eye camera. Een beschrijving die we zo hadden kunnen wegplukken uit een willekeurige dialoog uit Mass Effect 2. Belangrijker is dat de controller zo'n 145 gram weegt en voorzien is van een oplaadbare lithium-ion batterij. De omvang van de PS Move is 200mm × 46mm (hoogte × diameter)

De PlayStation Move controller in volle glorie.

Ook leuk is dat de controller standaard uitgerust is met rumble, iets wat Sony tijdens de lancering van de PlayStation 3 nog een “voorbijgestreefde functie” noemde. Op die uitspraak is de Japanse gigant al moeten terugkomen toen ze opeens de DualShock 3 op de markt brachten. Verder is het apparaat uitgerust met maar liefst negen knoppen, net zoveel als er op een Wiimote terug te vinden zijn. De knoppen op de PlayStation Move lijken zo weggeplukt te zijn van de reguliere DualShock-controller, buiten dan de toets waarop je duim komt te liggen wanneer je het toestel in je hand neemt. Deze knop is volledig nieuw en Sony heeft hem dan ook uitgerust met een kakelvers embleem - dit is tevens het logo van het gehele PlayStation Move merk.

Om de controller ook daadwerkelijk te laten werken moet je een PlayStation Eye camera aan je PlayStation 3 koppelen. Het apparaat is momenteel al verkrijgbaar, maar tot nu toe had de camera weinig nut gezien slechts enkele spellen gebruik maakten van de technologie. De gekleurde bol bovenaan de PS Move zal communiceren met de PlayStation Eye. Maar daar stoppen de motion contol plannen van Sony nog niet.

De zogenaamde sub-controller die je aan je PS Move kunt koppelen.

De PlayStation Move zal ook ook uitgerust kunnen worden met een sub-controller. Dit apparaat bedien je met je andere hand - net zoals de Nunchuck bij de Wii - om de spelopties en mogelijkheden van de PlayStation Move games verder uit te breiden. Ook de sub-controller is uitgerust met enkele knoppen - zeven om precies te zijn - wat het totaal brengt op zestien knoppen. Opvallend is dat de sub-controller zowel een thumbstick als een vierpuntstoets aan boord heeft.

Wij vinden het vooral positief dat de sub-controller niet met een snoer verbonden zal moeten worden aan het andere gedeelte van de PlayStation Move, zoals dat bij de standaard Wiimote en de Nunchuck wel het geval is. De sub-controller maakt gebruik van Bluetooth-technologie om informatie door te sturen naar de PS3 en is net zoals zijn Move-broertje uitgerust met een oplaadbare lithium-ion batterij. Het dingetje weegt 95 gram en meet 138mm × 42mm (hoogte × diameter). Voor gedetailleerde afbeeldingen van de nieuwe motion controller voor de PlayStation 3 kun je terecht op de gamepage van de PlayStation Move.

De PlayStation Move in beweging. Ziet er leuk uit!

Maar wat zullen we nu eigenlijk zoal kunnen doen met de PlayStation Move? Sony liet alvast weten dat ze bij de lancering in de herfst van dit jaar “meer dan twintig spellen” zullen uitbrengen die bestuurbaar zijn met of gebruik maken van de motion controller. Ondertussen hebben we al beelden ontvangen van enkele games die voor de PlayStation Move zullen verschijnen. Neem maar eens een kijkje:

Voorlopig is het nog niet geweten hoeveel de PlayStation Move zal kosten, maar het is wel zo goed als zeker dat Sony het apparaat in verschillende vormen en pakketten zal uitbrengen. Zo kregen journalisten te horen dat de volgende combinaties in de pijplijn zitten:

  • PlayStation Move + PlayStation Eye + Starter disc met demo's van spellen
  • PlayStation Move afzonderlijk (voor mensen die de PS Eye reeds in huis hebben)
  • PlayStation Move + PlayStation Eye + Starter disc met demo's spellen + DualShock 3 + PlayStation 3
  • Verschillende PlayStation Move-en-spel-bundels

We verwachten dat we in de komende weken nog veel meer te weten zullen komen over de plannen die Sony en andere ontwikkelaars hebben voor de PlayStation Move. Het staat nu al vast dat de controller aanwezig zal zijn op de aankomende E3, waar ook Eurogamer België te gast zijn. Verwacht binnen enkele maanden dus een gedetailleerde hands-on preview van het apparaat.

Read this next