Skip to main content

Sony vraagt patent aan om banaan als controller te gebruiken

Gaan met die banaan!

Sony heeft in de Verenigde Staten een nieuwe patentaanvraag ingediend. Als die aanvraag wordt goedgekeurd, krijgt Sony het alleenrecht om alledaagse objecten zoals een banaan te gebruiken als controller. Daarnaast heeft Sony ook een aanvraag ingediend voor wat vermoedelijk de nieuwe PlayStation 5 VR-controller wordt.

De techniek om bananen of andere objecten als controller te gebruiken, is gebaseerd op een camera. Die detecteert de vorm, kleur en contouren van voorwerpen, en kan zo bepalen wanneer je een bepaald deel van het voorwerp 'indrukt'.

De technologie zou ook kunnen leren om bepaalde voorwerpen na verloop van tijd automatisch te herkennen. Ontwikkelaar kunnen dan weer extra detectiemogelijkheden in hun games programmeren. Volgens Sony maakt de technologie het mogelijk om 'goedkope, eenvoudige en niet elektrische voorwerpen' te gebruiken.

Het is nog allesbehalve zeker dat deze technologie ooit wordt ontwikkeld. Het is immers niet omdat een bedrijf een patent aanvraagt, dat het ook concrete plannen heeft. Zo patenteerde Sony vorig jaar ook PS5 backwards compatibility via de cloud. Die functionaliteit is er tot op heden ook nog niet.

De andere patentaanvraag van Sony lijkt ons dan ook iets realistischer op de korte termijn. Het bedrijf heeft immers ook een aanvraag gedaan voor een nieuwe controller die verdacht veel lijkt op bestaande VR-controllers. Mogelijk hebben we hier dus de eerste beelden van de controller voor PlayStation 5 VR.

Als de afbeelding klopt, krijgt de nieuwe controller verschillende fysieke knoppen, net als een LED. Het lijkt er bovendien op dat de haptic feedback van de DualSense controller ook hier aanwezig is.

Read this next