Skip to main content

Sony 's vice-president hint naar aankondiging PlayStation 4 vóór E3

De ontwikkelaar werkt druk aan een 'grote aankondiging'.

De Spaanse site emol.com ondervroeg Sony Home Entertainment's vice-president Hiroshi Sakamoto op CES vorige week en kwam te weten dat de aankondiging van de volgende PlayStation misschien niet zo meer zo lang op zich zal laten wachten. Toch vertikte de man het om concrete details vrij te geven.

Op de vraag of zijn werkgever de nieuwe console ergens binnen de komende maanden zal aankondigen, antwoordde Sakamoto dat dat nog een groot geheim is. Hij wist wel te zeggen dat de mensen binnen het bedrijf druk bezig zijn met de afwerking van 'PlayStation' en dat ze hun pijlen voor de aankondiging richten op de E3 en misschien zelfs iets vroeger. De vice-president wist ook te vertellen dat Sony bezig is aan de voorbereiding van een "grote aankondiging", maar dat we daarop op zijn minst tot mei zullen moeten wachten.

Eind vorig jaar wist tech site SemiAccurate te vertellen dat de PlayStation 4 een CPU en GPU van AMD zou bevatten. De codenaam van het ding zou ook zijn veranderd van Orbis naar Thebes en een release date werd geschat op de lente of herfst van 2014.

Naast de revelaties van Sakamoto heeft ook de Baird Equity onderzoeksgroep hun berekende gokken losgelaten op de wereld. Volgens hen zouden de next-gen consoles ongeveer 400 dollar gaan kosten. Dat is een heel stuk minder dan de originele kostprijs van de PS3 (599 dollar) aan het begin van diens cyclus. Voor de Xbox aanhangers zou de prijs ongeveer hetzelfde blijven. Ook Baird Equity denkt dat de consoles op de E3 zullen worden aangekondigd.

De consoles zullen zijn samengesteld uit krachtige PC componenten, krijgen voice-controls en motion sensors (zoals bijvoorbeeld de Kinect 2.0 die Microsoft in hun volgende Xbox zou gaan stoppen) en blijven ook multimediaspelers waar onder meer films en muziek op zullen kunnen worden gedraaid.

De samenstelling van de apparaten zou er ook voor zorgen dat de productiekosten lager liggen zodat de consoles hopelijk niet langer met verlies moeten worden verkocht. Daarnaast zou de leercurve voor ontwikkelaars veel lager liggen zodat ze sneller de maximale capaciteiten uit het apparaat kunnen halen. Ook online services zouden makkelijker op te bouwen zijn, inclusief free-to-play of subscription modellen. Microsoft zou ook voor een grotere link met Windows en hun telefoons gaan zorgen.

Baird Equity denkt dat de launch van de twee nieuwe consoles al in oktober of november zal vallen.

Read this next