Skip to main content

Sony Pulse 3D gaming headset review - De volgende generatie game-audio?

(H)oort thuis in je collectie?

De Sony Pulse 3D is een degelijke gaming headset voor zijn prijspunt, maar heeft te veel minpunten om echt te overtuigen.

De Sony Pulse 3D gaming headset review van Maarten gaat na of de koptelefoon "de volgende generatie game-audio" inluidt.

De PlayStation 5 is een echte next-genconsole, aldus Sony. De visuele sprong voorwaarts, snellere laadtijden dankzij de SSD, en de gloednieuwe DualSense-controller springen daarbij allemaal in het oog. Eén aspect vliegt tot dusver echter onder de radar: audio. De PlayStation 5 beschikt namelijk over Tempest 3D AudioTech, een technologie die volgens Sony immersie naar nieuwe hoogtes tilt en "de volgende generatie game-audio" inluidt. De 3D audio bij first-party PS5 games blijkt inderdaad indrukwekkend, maar voor de rest valt er heel wat op te merken aan deze gaming headset.

Met zijn minimalistische kleurenpalet en zachte welvingen vormt de Pulse 3D onmiskenbaar een accessoire in het PlayStation 5-scala. Het heeft echter een wat ingetogener en gestroomlijnder design dan de console. Het materiaal voelt stevig en weinig buigzaam aan, maar toch is de Pulse 3D opvallend licht. Dankzij de nepleren, nauw aansluitende 'over-ear headphones' en rubberen hoofdbandriem blijft de headset tijdens langere speelsessies comfortabel en wordt omgevingsgeluid tot een minimum beperkt. Hoge punten dus voor draagcomfort, al is er een grote kanttekening. In tegenstelling tot vele andere headsets kun je de afmetingen van de Pulse 3D namelijk niet manueel afstellen. Oorschelpen naar boven of beneden schuiven kan niet en ook de hoofdbandriem biedt weinig manoeuvreerruimte. Heb je grotere oren of een wat breder hoofd, dan test je deze headset best eerst eens uit.

Bekijk op YouTube

De grote blikvanger van de Pulse 3D is de introductie van 3D-audio. Kort samengevat maakt de Tempest 3D AudioTech gebruik van een 'object-based' geluidstoepassing waarbij een geluid in een game in elke richting (en niet alleen rechts of links) kan weerklinken. Hoewel de "3D" in Pulse 3D vooral een vernuftig stukje marketing is (andere headsets bieden immers soortgelijke functionaliteiten), draagt de technologie bij aan een meeslepende ervaring. Vooral opvallend zijn de zeer heldere middentonen die niet worden overstemd door lage basgeluiden - explosies klinken bijvoorbeeld wat minder uitgesproken - waardoor de audiomix in PS5-games gebalanceerd en aangenaam is.

Het totaalplaatje is echter minder rooskleurig. Bij sommige games die geen 3D audio ondersteunen, zoals FIFA 21, ondervind je namelijk audioglitches wanneer je met de headset speelt. Speel je PS4-games op je PS5 via backwards compatibility (wat nog steeds het leeuwendeel van de huidige games is) en gebruik je de Pulse 3D headset, dan wordt het geluidsprofiel erg dof. Het zijn erg hinderlijke problemen voor een product van Sony zelf, die je moet oplossen door rond te spelen met de geluidsinstellingen van de PlayStation 5. Ondersteuning voor 3D Audio blijft op dit moment immers beperkt tot Sony's eigen first-party PS5 titels zoals Demon's Souls, Returnal en Spider-Man: Miles Morales.

Sony Pulse 3D gaming headset review - Het design sluit duidelijk aan bij dat van de PS5.

Om met vrienden en ploegmakkers te communiceren, beschikt de Pulse 3D over twee ingebouwde noise-cancelling microfoons met ruisonderdrukkingstechnologie. Hoewel het elegant oogt om geen microfoon voor je mond te moeten houden en je te allen tijde duidelijk hoorbaar bent, lijdt de kwaliteit van de audio onder het gebrek aan een afzonderlijke microfoon. Je stemgeluid is immers merkbaar minder 'vol'. Voor informele gamingsessies met vrienden volstaan de ingebouwde microfoons van de Pulse 3D, maar wie een duidelijke stemopname beoogt kijkt beter naar een andere headset.

De Pulse 3D gaming headset heeft volgens Sony ook "diverse handige bedieningsfuncties", maar die zijn net allesbehalve handig. De linkeroorschelp staat namelijk tjokvol kleine knopjes: een voor volume, een voor de balans tussen game- en chataudio, een om jezelf te muten, en een om je eigen stem te monitoren. Dat klinkt als een hoop knoppen voor een nochtans weinig omvangrijke oorklep, en dat is het ook. Draaiwieltjes zijn er bovendien niet te bespeuren. Tijdens speelsessies ondervind je dan ook geregeld geknoei wanneer je in het heetst van de strijd krampachtig die ene knop die je zoekt probeert te vinden.

Bekijk op YouTube

Ook op andere aspecten van gebruiksgemak scoort de Pulse 3D matig. Je gebruikt de Pulse 3D eenvoudigweg op Sony consoles door de bijgeleverde draadloze adapter in je PlayStation 4 of 5 te steken. Op pc's verloopt het an sich even simpel en registreert de adapter Windows- en Mac-besturingssystemen weliswaar meteen. De knop voor game- en chataudio werkt echter niet, waardoor je het volume steeds op je pc zelf moet regelen. Tot slot kun je de Pulse 3D ook aansluiten op de PlayStation VR, mobiele apparaten en bijvoorbeeld Xbox-controllers door de bijgeleverde 3.5mm kabel te gebruiken. Bedraad spelen zal je echter niet altijd vrijwillig doen, want met een batterijduur van ongeveer 12 uur (en een oplaadtijd van maar liefst 3 uur) scoort de Pulse 3D beduidend lager dan concurrerende draadloze headsets.

De Sony Pulse 3D Gaming Headset is voor zijn prijspunt een fijn apparaat om van 3D audio te proeven. Het is bovendien een comfortabele headset - als het je hoofd tenminste past. Maar bij bijna elk ander positief punt vallen er belangrijke kanttekeningen te maken. De 3D audio is indrukwekkend bij first-party PS5 games, maar de headset biedt geen aangename ervaring bij vele andere games. De microfoon is praktisch, maar van middelmatige kwaliteit, en de bedieningsfuncties op de oorschelp missen hun doel volledig. Ook qua connectiviteit en batterijduur is de Pulse 3D niet over de hele lijn een succes. 'De volgende generatie game-audio' klinkt dus heel mooi op papier, maar weet niet te overtuigen in de praktijk.

Je kunt de Sony Pulse 3D Gaming Headset kopen op Bol.com

Read this next