Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Sony Inzone Buds review - Uitstekend geluid met enkele kanttekeningen

De stilte voor, tijdens en na de storm.

De Sony Inzone Buds getuigen op elk vlak van hoge kwaliteit, al is het maar de vraag of je daarvoor je trouwe headset achterwege laat.

Tijdens de Sony Inzone Buds review ontdekte Michiel een geruisloos paradijs zonder vervelend achtergrondlawaai van collega’s, kinderen of huisdieren.

Een degelijke headset was lange tijd een absolute must als gamer, maar sinds kort zijn er kapers op de kust: draadloze oortjes. Sony stond de afgelopen jaren steevast in de rankings van beste draadloze bluetoothoortjes om onderweg muziek te beluisteren met de WF-1000XM-serie, en vertaalt diens belangrijkste features zoals oerdegelijke audio en ronduit indrukwekkende ANC (Active Noise Cancelling) nu ook naar de Sony Inzone Buds. Dit is een van de beste opties van het moment voor wie oortjes zoekt die specifiek op gaming zijn gericht. Hou er echter rekening mee dat je in vergelijking met een headset heel wat opofferingen maakt.

Net zoals de andere Inzone-randapparatuur sluiten de Buds perfect aan bij het design van de PlayStation 5. Ze hebben een futuristisch design en zijn zowel in het zwart-wit als in effen zwart verkrijgbaar. Hoewel de Buds zeker niet de kleinste of lichtste bluetoothoortjes zijn, kun je ze probleemloos een hele dag dragen. Het grootste gewicht hangt immers buiten je oorkanaal. Bovendien helpt de ondersteunende Inzone Hub-software je om te bepalen welke van de vier meegeleverde setjes siliconen oordopjes de ideale grootte hebben. In die software configureer je ook de functionaliteit van de aanraakgevoelige bediening om bijvoorbeeld het volume aan te passen, de muziek te pauzeren of de ruisonderdrukking in of uit te schakelen. Qua design zit het met de Sony Inzone Buds helemaal goed.

Bekijk op YouTube

Net zoals de oortjes zelf is ook de bewaarcase zeker niet de allerkleinste, maar ook dat heeft een goede reden. In de case is namelijk ruimte voorzien voor een 2.4Ghz-dongel. Bluetooth is als communicatiesignaal immers te traag om mee te gamen. Hoewel de Buds wel degelijk bluetooth ondersteunen, is de dongel met je PlayStation 5 of pc verbinden met voorsprong de beste manier om met de oortjes te gamen. Het bereik is vrij beperkt, maar op korte afstand krijg je een stabiele en snelle verbinding, zonder merkbare vertraging of storing. Zelfs in de meest hectische omstandigheden krijg je dus steeds onmiddellijk auditieve feedback in je favoriete game.

Nog een reden voor de grootte van zowel de oortjes als de case is de indrukwekkende batterijduur. De oortjes gaan tot 12 uur mee op een enkele lading als je ze gebruikt met de dongel, en tot 24 uur via bluetooth. De oplaadcase biedt nog eens 24 tot 48 uur extra, afhankelijk van de verbinding. Je kunt de oortjes dus gerust een hele dag gebruiken zonder je zorgen te maken over de batterij. De oortjes hebben bovendien ook een snellaadfunctie, zodat je ze in 10 minuten kunt opladen voor een uur luisterplezier. Qua batterij laten de Sony Inzone Buds de concurrentie ver achter zich.

Sony Inzone Buds review - Dankzij 360 Spatial Sound hoor je ook zonder traditionele headset het geluid uit de juiste richting komen. | Image credit: Sony

De Sony Inzone Buds bieden een meer dan degelijke geluidskwaliteit. Zowel de hoge, lage en middentonen komen helder door. De Buds ondersteunen bovendien ook 360 Spatial Sound, zodat je voetstappen, geweerschoten of andere geluidsbronnen steeds uit de juiste richting hoort komen. Dat werkt allemaal uitstekend, al moet je wel enkele opofferingen maken in vergelijking met een klassieke headset. Het geluid klinkt net iets minder vol en bombastisch, en de surroundsound zuigt je net iets minder in de actie. Het resultaat is nog steeds meer dan aanvaardbaar, maar het is wel iets om in het achterhoofd te houden bij een eventuele aankoop.

Met zijn WF-1000XM-serie levert Sony al jarenlang de oortjes met de allerbeste ANC, en die expertise merk je ook bij de Sony Inzone Buds. De ruisonderdrukking behoort tot de beste die ik ooit heb ervaren bij gamingoortjes. Omgevingsgeluid wordt quasi volledig weggefilterd, zodat je je kunt concentreren op je game of muziek. Omgekeerd kunnen de Buds ook net inkomend geluid versterken, met zelfs de mogelijkheid om enkel stemmen op te drijven. Ongeacht of je je in een rumoerige omgeving wilt afschermen van de buitenwereld of met je teamgenoten die naast je zitten wilt overleggen, de Buds zijn je beste vrienden in elke situatie.

Voor 200 euro krijg je meer dan degelijke oortjes, al ontbreken er vreemd genoeg enkele gangbare features. Zo ondersteunen de Inzone Buds geen dual audio, waardoor je slechts één audio-input tegelijk kunt ontvangen. Nog vervelender is het feit dat de oortjes enkel via de Bluetooth LE-standaard verbinden. Voor de meeste recente Android-smartphones is dat geen probleem, maar iPhone-gebruikers hebben pech. Aangezien de 2.4Ghz-dongel via USB-C verbindt, hebben die simpelweg geen enkele manier om de oortjes met hun telefoon te verbinden. Ten slotte is ook de kwaliteit van de ingebouwde microfoon weinig indrukwekkend voor oortjes in deze prijsklasse. De Sony Inzone Buds hebben enkele uitstekende features, maar een vlekkeloos parcours leggen ze zeker niet af.

Bekijk op YouTube

De Sony Inzone Buds zijn een uitstekende keuze als je op zoek bent naar draadloze bluetooth-oortjes. Wat de batterijduur en de Active Noise Cancelling betreft, speelt Sony met deze oortjes eenvoudigweg een klasse boven de concurrentie. Dankzij de 2.4Ghz-dongel en 360 Spatial Sound onderscheiden de Buds zich ook van klassieke oortjes. Dit is een product dat volledig op gamers is gericht. De beperkte bluetoothondersteuning en middelmatige microfoon zijn echter belangrijke kanttekeningen om rekening mee te houden. De grootste afweging is echter of je de geluidskwaliteit van een headset in dezelfde prijsklasse wilt inruilen voor de flexibiliteit van bluetoothoortjes. Is dat het geval, dan heb je met de Sony Inzone Buds een van de beste opties van het moment in je oren.

Wil je zelf deze oortjes uitproberen? Je kunt ze onder andere kopen via bol.com.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur
Michiel De Coninck avatar

Michiel De Coninck

Nostalgicus

Michiel kijkt met veel nostalgie terug naar 'de goede oude tijd', toen de Sega Dreamcast nog hip was en DLC gewoon een expansion heette. Hij heeft verder een onverklaarbare voorliefde voor point-and-click adventure games.
Reacties