Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Sonic Classic Collection

Vier klassiekers uit de jaren '90.

Het gaat al jaren de verkeerde kant uit met de Sonic-franchise. De blauwe egel, met de snelheid van Speedy Gonzales, heeft heel wat van zijn stekels verloren doorheen de jaren. Het icoon uit de gamesindustrie is tegenwoordig niet meer dan een veredelde mascotte van Sega. Hij haalt alleen nog maar enig niveau in Mario & Sonic op de Olympische Spelen en Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen. Toch laaide mijn hoop tot heropstanding even op toen ik de Sonic Classic Collection in mijn brievenbus vond.

Vier klassieke titels uit de franchise worden in één game voor de Nintendo DS uitgebracht: Sonic the Hedgehog, Sonic the Hedgehog 2, Sonic the Hedgehog 3 en Sonic & Knuckles. Deze vier klassiekers dateren nog van de Sega Mega Drive / Genesis. Hoewel de ontwikkelaar beweert met het nodige respect deze compilatie te maken, heb ik hier toch mijn twijfels over.

Op grafisch gebied hebben alle vier de games moeten inboeten. De lagere resolutie van de Nintendo DS zit hier voor veel tussen, maar zelfs met dat in het achterhoofd zijn de graphics ronduit slecht. Daar komt nog het feit bij dat er weinig aandacht werd geschonken aan de menu's of extra inhoud. Buiten een beetje artwork zijn er namelijk geen extra's te vinden.

Gelukkig blijft de gameplay ongewijzigd en is het spelen van Sonic nog steeds fun. Aan een hoge snelheid naar links en rechts rennen, wat springen en ringen verzamelen. Hierbij moet je ook nog de nodige vijanden verslaan of verschalken en dat allemaal onder tijdsdruk. Nu niet dat de tien minuten te weinig zijn, maar veel tijd om wat rond te kijken is er niet. De vijand nummer één is nog steeds Dr. Robotnik.

De games zijn buiten de graphics bijna compleet intact gebleven. Maar om de een of andere reden is de multiplayer uit Sonic 2 gehaald. Het is dus niet mogelijk om samen met Tails te spelen. Deze optie lijkt ons nochtans makkelijk te implementeren via de draadloze verbinding van de Nintendo DS.

Nieuw is de optie om overal je game te saven. Deze optie doet ten eerste al oneer aan het originele concept van de Sonic-franchise en is ten tweede niet goed uitgewerkt. Je bewaart het spel namelijk niet waar je zit, want bij het laden wordt je naar het begin van het level gestuurd. Ook een nieuwe functie is dat Knuckles al direct beschikbaar is voor deel twee en drie. Je moet hem niet meer vrijspelen.

De Sonic Classic Collection komt wel uit aan een budgetprijs, maar ik twijfel nog steeds over het nut van de game. In een tijd waar zowat alle consoles klassiekers aanbieden aan lage prijzen is er geen plaats voor minderwaardige producten op de handhelds. Er zijn zelfs stand-alone portables van de Genesis. Deze ervaringen zijn kwalitatief veel beter en doen de franchise meer eer aan.

Sega slaat de bal dus volledig mis en had dit spel nooit moeten uitbrengen. Voor mij is dit het zoveelste smet op het blazoen van de franchise. Er is dringend nood aan een kwalitatief hoogstaande Sonic, anders wordt het tijd om de stekker definitief uit het stopcontact te trekken. De gameplay blijft fun, maar de rest is hopeloos naar de verdoemenis geholpen.

6 / 10

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Reacties