Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Singularity

Nee, geen zingsimulator

Origineel aangekondigd op de E3-beurs terug in 2008, zou Raven Software’s nieuwste First Person Shooter getiteld Singularity oorspronkelijk uitkomen in het najaar van 2009. Maar daar stak uitgever Activision een spreekwoordelijk stokje voor. Zij besloten namelijk om de game uit te stellen tot het tweede kwartaal van 2010. Reden? Oh, je weet wel, die ene andere FPS-game waar Activision zo bekend voor is zou ook in het najaar van 2009 uitkomen. Je hebt er waarschijnlijk wel al van gehoord, een kleine game genaamd Call of Duty: Modern Warfare 2! Een woordvoerder van de uitgever verklaarde dat ze Raven’s sci-fi shooter even op sterk water zouden zetten zodat “de markt niet overspoeld wordt door shooters en zo kunnen gamers ten volle genieten van beide producten.” Verstandige zet op vlak van marketing, maar we kunnen ons niet ontdoen van de gedachte dat Activision vreesde dat Singularity ten prooi zou vallen aan al het succes dat MW2 zou boeken - en uiteindelijk ook deed. Getuigt van weinig vertrouwen in je eigen IP’s. Maar goed, Singularity is zoals gezegd een sci-fi shooter. Om jullie precies uit te kunnen leggen waarover de game gaat, beginnen we bij het begin. Iets wat ons ook een logisch vertrekpunt lijkt.

We keren terug in de tijd. Het jaar is 1941 en de Tweede Wereldoorlog heeft ondertussen heel Europa in haar greep. We bevinden ons op het afgelegen eilandje Katorga-12, waar mijnwerkers van de Sovjet Unie volop ijzererts aan het ontginnen zijn. Tijdens een van deze routine mijnacties, stelden de mijnwerkers vast dat ze samen met al het ijzererts een onbekende oranje steen hadden opgegraven. Na wat onderzoek bleek dat het oranje gesteente hoofdzakelijk dezelfde eigenschappen had als plutonium. Hierdoor werd het gesteente toegevoegd aan de steeds groeiende groep van isotopen en kreeg het de naam Element 99.

De knappe bollen hier bij Eurogamer zijn tot de vaststelling gekomen dat volgens de tabel van Mendeljev het element op de 99ste plaats Einsteinium is. We gaan verder wel van de veronderstelling uit dat dit niet hetzelfde element is die Raven Software bedoeld, aangezien Einsteinium over totaal andere eigenschappen beschikt in vergelijking met Element 99. Ook werd Einsteinium pas in 1952 ontdekt.

Terug naar het verhaal! Nadat de Tweede Wereldoorlog afgelopen was, kwam de wetenschap in de Sovjet Unie terug op gang. Professor Viktor Barisov kreeg de opdracht om onderzoek te verrichten naar het mysterieuze Element 99. Hij stelde vast dat door het toevoegen van een elektrische lading het element uiteen valt en een elektrische schokgolf met tien keer zoveel energie gecreëerd wordt. Door deze revolutionaire ontdekking kreeg Barisov een ereplaats in de geschiedenis van de USSR. Maar als elke naar macht hunkerende professor werd Barisov geobsedeerd door zijn onderzoek. Steeds frequenter vonden “ongelukken” plaats, waarbij onderzoekers verkoolt achterbleven. Ook werd vastgesteld dat, hoewel de meeste slachtoffers extreme brandwonden vertoonden, er ook sprake was van onderzoekers die stierven aan een plots ontwikkelde ouderdom op cellulair niveau.

Maar er gebeurde natuurlijk meer in de wereld op dat tijdstip in de geschiedenis. Nadat Europa bevrijdt was uit de greep van de Nazi’s, ontstond er een bipolaire wereld. Hierin wedijverenden de Verenigde Staten en de Unie van Socialistische Sovjetrepublieken om de absolute wereldmacht te worden. Jozef Stalin, dictator van de USSR, zag Element 99 als zijn kans om deze positie in te nemen en eens en voor altijd komaf te maken met de waakhond van de Democratie, de VS.

Op 21 september 1950 beval Stalin aan Barisov om zonder rekening te houden met enige veiligheidsvoorschriften een experiment uit te voeren met Element 99. Alles loopt echter verkeerd af en de ramp omvangt het hele eiland Katorga-12. In 1953 kondigde Stalin op zijn sterfbed de quarantaine van het eiland af, waardoor de geheimen van Element 99 ook geheim bleven. Tot vandaag. De game vangt aan in 2010. Jij speelt Nate Renko, een Amerikaanse –want hoe kan het ook anders- piloot bij de US Air Force. Tijdens een verkenningsvlucht in de buurt van Katorga-12 raken Nate en zijn copiloot plots in moeilijkheden wanneer een elektrische puls hun navigatieapparatuur onbruikbaar maakt.

Getagged als

Reacties