Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Singstar Celebration review - Valse noten

Vals.

SingStar Celebration bevat een nieuwe setlist, maar probeert met marketing te verhullen dat de game eigenlijk niets nieuws biedt.

SingStar is een begrip als het gaat om karaokegames. Al sinds de PlayStation 2 is het mogelijk om luidkeels met je favoriete muziek mee te krijsen. Door de jaren heen heeft de reeks een uitgebreide muziekbibliotheek verzameld, waardoor het niet gek is dat er nog altijd nieuwe games verschijnen. SingStar Celebration brengt dertig nieuwe nummers en PlayLink-ondersteuning, waardoor je nu ook je smartphone als microfoon kunt gebruiken. Maar, kon dat niet al?

Door de speciale SingStar PlayLink-app op je smartphone te downloaden, tover je die om tot een karaokemicrofoon. Het systeem werkt alleen niet goed, vooral als je een soundbar of een andere thuisbioscoopset-up gebruikt. Zulke systemen veroorzaken vertraging in de audio, waardoor je ritme van slag raakt. De score wordt wel goed bijgehouden, waardoor de smartphone theoretisch gezien een geslaagde optie moet zijn. Het geluid van jouw stem krijgt in de game echter een fiks echo-effect, en je kunt dat niet uitzetten. Wil je een lag-vrije ervaring, dan kun je de PlayLink beter links laten liggen en je Rockband- of SingStar-microfoons weer uit het vet halen.

Er is duidelijk goed nagedacht over de dertig nieuwe nummers die SingStar Celebration bevat. De setlist van de game is een uitgebreide mix van moderne en klassieke popmuziek, zoals 'Wake Me Up' van Avicii, 'Wonderwall' van Oasis, 'All About That Bass' van Meghan Trainor en 'Dancing Queen' van ABBA. De variatie in muziekgenres betekent ook dat verschillende zangstemmen aan bod komen, waardoor er voor iedereen wel iets is om uit volle borst mee te gillen.

Aangezien het nieuwe PlayLink-initiatief het spelen met de smartphone promoot, heeft Sony besloten om ook hier de PlayLink-stempel erop te drukken. Feitelijk is dat al mogelijk sinds de PlayStation 3-versie van de game en voor SingStar-veteranen dus niets nieuws. De PlayStation 4 heeft overigens al een free-to-play-versie van SingStar, met exact dezelfde functionaliteit als SingStar Celebration maar zonder de liedjes. Staat de setlist van die nieuwe game je niet aan, dan kun je altijd à la carte je eigen karaokebar samenstellen en dezelfde spelervaring creëren. SingStar Celebration bevat evenmin nieuwe modi die het pakket aantrekkelijker kunnen maken, en de aangeprezen PlayLink-optie is oude wijn in nieuwe zakken.

Het valt ook op dat SingStar niet alle online aangekochte nummers importeert. Er is namelijk maar een fractie van de nummers uit het PlayStation 3-tijdperk op de PlayStation 4 beschikbaar gesteld, vermoedelijk vanwege verlopen rechten. In de loop der jaren zijn er steeds meer nummers van de dienst verdwenen en hoewel Sony blijft aangeven dat daar verandering in komt, blijft het verlossende woord uit. Dat komt voor terugkerende spelers onverwacht aan. Hou er daarom rekening mee dat er bijna 690 nummers niet langer opnieuw te downloaden zijn, ongeacht of je ze al hebt aangekocht. Dat staat haaks op de 'celebration' die SingStar probeert te houden.

SingStar Celebration is opportunistisch op de markt gezet, ter promotie van het PlayLink-systeem. Feitelijk bevat deze game naast dertig nieuwe tracks niets nieuws, aangezien het al jaren mogelijk was om je smartphone aan SingStar te koppelen. De free-to-play-versie uit 2014 biedt exact dezelfde ervaring en bovendien heb je daar de volledige controle over welke nummers je in je bibliotheek wilt hebben. Hou er bovendien rekening mee dat je bestaande aankopen misschien niet geïmporteerd worden, en je daarmee geen toegang hebt tot je favoriete nummers. SingStar Celebration zingt vals en moet maar gauw van het podium af.

SingStar Celebration is nu verkrijgbaar voor de PlayStation 4 en maakt gebruik van PlayLink.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties