Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Sega wou Dreamcast in Xbox

Deal ging niet door wegens internet.

De Dreamcast geniet tien jaar na zijn geboorte een speciale status. Het was Sega's zwanenzang voor de consolewereld en was op veel vlakken, waaronder internetmogelijkheden, zijn tijd ver vooruit.

Het is daarom extra shockerend om nu te ontdekken dat er blijkbaar nog een kans had bestaan voor de Dreamcast om verder te leven in de originele Xbox van Microsoft, die uitgebracht werd kort na de dood van de Dreamcast.

"Voordat Mr. Okawa (de toenmalige baas van Sega-red) overleed," twittert ex-Microsoftmedewerker en huidig professor aan de prestigieuze Japanse Keio Universiteit Sam Furukawa, "bezocht hij Bill Gates verschillende keren om te praten over Dreamcast-compatibiliteit met de Xbox." Okawa bood Microsoft aan om chips van de Dreamcast in te bouwen in de Xbox zodat deze uit de doos alle Dreamcast-games zou kunnen spelen.

De deal ging echter niet door omdat Microsoft weigerde om online compatibiliteit te verzekeren voor alle Dreamcast-titels. Deze zouden niet op Microsoft's service, LIVE, kunnen draaien. Okawa overleed kort daarna en het nieuwe bestuur besloot om uit de consolebusiness te stappen.

De link tussen Sega en Microsoft komt niet uit het niets. Microsoft leverde zo bijvoorbeeld het besturingssysteem voor de Dreamcast, dat gebaseerd is op Windows CE. Er waren ook geruchten dat Microsoft opeenvolgend Nintendo en Sega heeft proberen op te kopen voordat ze zelf in de hardwarerace stapten met de originele Xbox. Kort na het teloorgaan van de Dreamcast stapte Sega of America-baas Peter Moore over van kamp. Hij nam de leiding over de Xbox-divisie bij Microsoft tot hij twee jaar geleden een nieuwe job aan naam als baas van EA Sports.

De huidige generatie had er een stuk anders uit kunnen zien moest deze deal toch doorgegaan zijn. Microsoft heeft altijd moeite gehad met voet aan de grond te krijgen in Japan met de Xbox waar de Dreamcast nog vrij populair was tot jaren na zijn dood.

Getagged als

Over de auteur

Jasper Segers avatar

Jasper Segers

Heel Belangrijk

Jasper nadert een decennium-lange carrière bij Eurogamer en leidt tegenwoordig dit zooitje ongeregeld. Staat zowel bekend om zijn gebrek aan geduld met games als om zijn liefde voor The Witness en Europa Universalis. Ook heeft hij veel sterke meningen over films.

Reacties