Skip to main content

Saints Row IV: Re-Elected review

Tweede ambtstermijn.

In Saints Row IV: Re-Elected kruip je op een kruisraket terwijl 'I Don't Wanna Miss A Thing' van Aerosmith uit je speakers blèrt en je teamgenoten emotioneel afscheid van je nemen. Toch spring je er op het laatste nippertje af, waarna de raket in een gigantische explosie ontploft. Na een duik van honderden meters breekt het dak van het Witte Huis je val. Plots zit je in de stoel van de president in het Oval Office en ga je aan de slag als leider van het land. En dat is nog maar de intro.

De vierde telg uit de Saints Row-reeks lanceerde al in 2013, maar met deze Re-Elected uitgave ziet ontwikkelaar Volition zijn kans schoon om de definitieve versie van de game af te leveren. Dat houdt in dat alle uitgekomen downloadbare uitbreidingen aanwezig zijn én dat de game technisch is aangepast om er knapper uit te zien en beter te draaien. Het is een doel dat Re-Elected uiteindelijk niet helemaal bereikt.

Er is vaak weinig zorg besteed aan texturen, zodat personages er van dichtbij uitzien als wassen beelden. En ook op vlak van prestaties zet dit avontuur een bedenkelijk resultaat neer. Volition streeft 60 frames per seconde na. Zodra je echter in contact met vijanden komt of zelfs maar met een voertuig door de stad rijdt, vertraagt de framerate aanzienlijk. Het wordt nooit onspeelbaar, maar de wisselingen tussen een stabiele ervaring en stotterende frames zodra je vijanden bekampt, werken storend.

Bekijk op YouTube

Steelport zelf heeft wel extra aandacht gekregen. 's Nachts zie je hoe de schijn van een verkeerslicht weerspiegelt op het wegdek en op de top van de Zin-torens kan je kilometers ver kijken. Van de suburbs van de stad helemaal doorheen het centrum met wolkenkrabbers en uiteindelijk het havendistrict daarachter, alles ziet er beter uit dan voordien. De stad is daardoor geloofwaardiger ooit.

De technische gebreken doen geen afbreuk aan de hoofdgame, die zelfs na bijna twee jaar creatief en fris is door zijn absurde gevoel voor humor en de vele originele situaties waarin je wordt geplaatst. Het ene moment leert Kinzie je hoe je een winkel moet hacken, terwijl je tien minuten later op de tonen van 'What Is Love?' van Haddaway met een gestolen ruimteschip door de psychedelische holtes van een ruimtebasis vliegt.

Uiteindelijk scoort Saints Row IV: Re-Elected op vlak van extra inhoud. Door alle downloadbare uitbreidingen te bundelen, krijg je een substantieel aantal nieuwe missies bovenop de hoofdgame. Je hoeft het hoofdverhaal niet uit te spelen om er mee aan de slag te gaan. Na enkele verhaalmissies wordt het merendeel van de extra content beschikbaar tot wanneer je ermee aan de slag wil.

De uitbreidingen proberen zo divers mogelijke situaties voor te schotelen. Daarbij valt Enter The Dominatrix het meest op. De Saints bespreken hier namelijk vrijuit de plannen die Volition oorspronkelijk had voor een downloadbare uitbreiding van Saints Row: The Third. En daar mag je vervolgens stukken van spelen. Omdat die uitbreiding echter nooit is uitgekomen, zijn sommige filmpjes gewoon animatiebeelden. Of nog beter: één van de ontwikkelaars die een tussenfilmpje uitbeeldt met poppen en daarbij mondeling voor geluidseffecten zorgt. Het draagt bij aan de komische sfeer en biedt een fascinerende blik achter de schermen van de ontwikkeling van games.

Ook How the Saints Save Christmas heeft een unieke sfeer, mede dankzij zijn besneeuwde omgevingen, de vele kerstgerelateerde grapjes en de soundtrack die je helemaal in de sfeer van de feestdagen brengt. Als laatste is er uiteraard nog Gat Out of Hell (de aparte Gat Out of Hell review lees je hier). De extra uitbreidingen helpen het avontuur nog grootser, diverser en grappiger te maken.

Alle cosmetische downloadbare toevoegingen zijn vertegenwoordigd, bovenop de al talrijke basiskledij uit de hoofdgame. Dat zorgt ervoor dat je met een gigantisch aantal kledingstukken aan de slag kan en je personage tot in de puntjes aan te passen is. De hoge hoed van Uncle Sam combineren met een masker van Abraham Lincoln en een fleurige jurk? Of toch maar liever verkleed gaan als een redneck, met bijhorend petje en een overall? Bijna alles is mogelijk.

En er is extra wapentuig voorhanden. De originele game bevatte al een heleboel inventieve geweren, zoals de Dubstep Gun. Maar dankzij toevoegingen zoals het 'Merica wapen of de toiletontstopper-afvurende Plunger Gun betrap je jezelf meermaals op een dak, terwijl je een nieuw wapen uittest op een meute onschuldige burgers beneden en luidop lacht met de onverwachte effecten.

Saints Row IV: Re-Elected laat steken vallen op technisch gebied. Doordat het pakket echter zoveel boeiende extra content biedt bovenop een al heel sterke basisgame, is Steelport een speeltuin waarin veel te beleven valt. Humor en variatie staan hierbij steeds centraal, zodat je met plezier een nieuwe trip naar Steelport maakt.

Saints Row IV: Re-Elected is nu verkrijgbaar voor de PlayStation 4 en Xbox One en behoort tot Eurogamer Benelux' lijst van beste PS4 games.

8 / 10

Read this next