Skip to main content

Saints Row IV: Gat out of Hell review

Saints tegen Satan.

Saints Row IV: Gat Out Of Hell maakt een slechte eerste indruk. In een kleurloos stuk van de hel zet je onzeker enkele stappen, terwijl voor je de stad New Hades opdoemt. Alles is bruin, grijs en zwart, af en toe onderbroken door een poel lava. "Is dit het maar?" denk je even bij jezelf. Die teleurstelling neemt nog meer toe wanneer je een auto moet stelen en doorheen de stad rijdt. Zoveel verschil met de gewone wereld is er niet. Zelfs je partner Kinzie merkt het op: "Er is amper verschil met Steelport."

Tot je vleugels krijgt. Het is eerst onwennig om als Johnny Gat doorheen het luchtruim te suizen. Gigantische sprongen maken vormt geen probleem meer; dat kan je als de beste na Crackdown en Saints Row IV. Maar echt vliegen in een open wereld? Dat vergt oefening. En upgrades.

In het begin kan je enkel korte afstanden afleggen, dus val je vooral terug op hoge sprongen zoals in Saints Row IV. Daarbij zijn de blauwe Soul Clusters onderweg een verslavende afleiding. Verzamel je er genoeg, dan duik je het upgrade-menu in en leer je hoger springen, op muren lopen en nog veel meer. Geleidelijk pomp je ook wat punten je vleugels. En dat begint te lonen. Opeens merk je hoe vlot vliegen gaat en hoe lang je in de lucht kan blijven. Vergeet auto's en motorfietsen. Als het aan jou ligt, zet je nooit meer voet op de begane grond. Het verandert je hele speelstijl. Gat Out Of Hell sluit zich dan ook aan bij dat selectie clubje games waar het een plezier is om je gewoon een weg doorheen de omgeving te banen en ondertussen collectables te verzamelen.

Bekijk op YouTube

Na enkele uren ben je het bittere begin van Gat Out Of Hell dan ook volledig vergeten. Je begint ook te ontdekken dat er visueel meer variatie is dan in eerste instantie het geval lijkt. In het winkeldistrict heeft elk gebouw felle neonverlichting en in de sloppenwijken staan appartementsgebouwen eeuwig in brand. Het rijke stadscentrum staat dan weer vol wolkenkrabbers.

New Hades is geen grote locatie, maar blijft toch op lange termijn verrassen doordat er nieuwe activiteiten bijkomen of omdat bepaalde elementen goed zijn verborgen. Die verslavende Soul Clusters zitten verstopt in buizen of zweven op de muren van appartementsgebouwen. En op elke straathoek valt er wel een activiteit te beleven, zoals vliegraces of het plegen van verzekeringsfraude. En soms loop je oude bekenden tegen het lijf, zoals Dane Vogel uit Saints Row 2 of zelfs Dex, die je tot zeven keer toe mag vermoorden als straf voor zijn verraad in de vorige games.

De typische Saints Row-humor is hier dus ook van de partij: grappen die voornamelijk gericht zijn op vulgariteit, maar soms toch verrassen door hun spitsvondigheid. Dat komt nog het best tot uiting in je interactie met bepaalde historische figuren. Zo maken onder andere Vlad 'Dracula' The Impaler en William Shakespeare hun opwachting. In New Hades verdient Shakespeare de kost als DJ in een nachtclub, waar hij mijmert over de bekendheid en kwaliteit van zijn theaterstukken. Maar behalve die korte introducties krijgen de randpersonages nooit echt een grote rol en hun aanwezigheid voelt dan ook halfbakken aan.

Maar toch is Gat Out Of Hell niet flauw. Veel tussenfilmpjes worden verteld via een handgetekend prentenboek, er zijn vijf mogelijke eindes om uit te kiezen en je introductie tot Satan en zijn dochter Jezebel verloopt zelfs via een prachtig musicalnummer dat humor en emotie op vakkundige wijze vermengt.

Daarnaast zijn bijna alle wapens nieuw. Van de krachtige Lava Cannon tot de Lil' Croaker die exploderende kikkers afschiet, ze mixen allemaal stijl en nut op een elegante manier. De Seven Deadly Sins-wapens vormen daarbij de overtreffende trap en bieden het meest inventieve wapentuig. Neem bijvoorbeeld de Armchair-A-Geddon: een zetel op wielen, uitgerust met machinegeweren en raketten. Ondanks dat in een brandende poel van verderf vastzit, valt er dan ook veel plezier te beleven met de effecten van al dit wapentuig uit te testen op je vijanden.

Na een viertal uur zit je queeste om Satan in het gezicht te slaan erop. Je kijkt zorgeloos uit over New Hades, een stad waarvan je ondanks een moeilijk begin toch bent beginnen houden. Hmm, je hebt genoeg geld om een nieuw wapen te kopen. Terwijl je een referentiepunt aanduidt op je kaart, zie je in de straten allerlei grijze icoontjes; het resultaat van de tientallen zij-activiteiten die je met plezier hebt voltooid. Je staat klaar om te vertrekken, maar dan zie je een Soul Cluster op de top van een wolkenkrabber. Die onweerstaanbare drang om te verzamelen duikt op. Het is weer tijd om je vleugels te spreiden.

Saints Row: Gat out of Hell is nu verkrijgbaar voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One en behoort tot Eurogamer Benelux' lijst van beste PS4 games. Je hebt Saints Row IV niet nodig om de uitbreiding te spelen.
8 / 10

Read this next