Skip to main content

Saints Row - Terugkeer naar een simpelere tijd

Heilige huisjes.

Na een voorstelling van het brede scala aanpassingsmogelijkheden, kregen we nu eindelijk de eerste gameplaypreview van de nieuwe Saints Row te zien. In een uitgebreide presentatie loodste Volition ons door enkele missies en toonde de ontwikkelaar wat je te wachten staat in Santa Ileso. Het nieuwste avontuur van de Saints schept op het eerste zicht een verzorgde, maar weinig verrassende indruk.

De nieuwe Saints Row is sowieso minder over de top dan zijn voorgangers. De aliens van deel vier en het bovennatuurlijke van de daaropvolgende uitbreiding zijn volledig weg. In de plaats daarvan gaan de missies voor meer traditionele gangsteractiviteiten: je doet aan overvallen, ontsnapt aan de politie en… kruipt in helikopters om met een minigun dozijnen vijanden neer te knallen. Ok ja, de actie blijft bijzonder spectaculair en uitbundiger dan bij concurrent GTA, maar toch valt de kalmere toon meteen op.

Bekijk op YouTube

Ook de gameplay keert terug naar de basics. De pilaren die al sinds jaar en dag traditionele gangstergames ondersteunen, zijn ook hier volop vertegenwoordigd: schieten, rondrijden en filmpjes tussen missies door. Toch zijn er enkele nieuwigheden waarbij duidelijk wordt dat Saints Row mee is met de zeitgeist van open werelden. Zo heb je nu een wingsuit waarmee je net als in Just Cause snel grote afstanden overbrugt. Al is er weliswaar een kenmerkende Saints Row-twist, want je verplettert onschuldige voetgangers om jezelf verder te lanceren. Oh, Volition…

Ook nieuw is de aanwezigheid van ‘skills’ die je unieke voordelen geven en waarvan je er maximum vier tegelijk actief kunt hebben. Denk bijvoorbeeld aan grotere vuurbestendigheid, wat erg van pas kwam in een van de missies die we tijdens de presentatie zagen. Ook zijn er ‘perks’ die je personage nog wat scherper en krachtiger maken. Ook de kompanen die je tijdens vele missies vergezellen kun je upgraden. De vriendschapsband is dus een van je sterkste wapens.

Bekijk op YouTube

De echte ster van de presentatie was echter Santa Ileso, de stad waar de nieuwe Saints Row zich afspeelt. De verplaatsing naar het kleurrijke zuidwesten van de Verenigde Staten lijkt nu al een meesterzet. De mash-up van New Mexico, Arizona, Texas en Nevada geeft je een setting die je maar weinig vindt in games - én het is een aangename verandering na de grauwe steden Stillwater en Steelport uit de vorige delen in de reeks. Zo zie je excentrieke winkels, bizarre voetgangers die al dan niet crystal meth gebruiken, en prachtige natuur. Wij hebben alvast heel veel zin om Santa Ileso te verkennen.

De grote vraag is echter of de definitieve release van Saints Row nog zal verrassen. De getoonde gameplay, stad en graphics waren weliswaar erg verzorgd, maar voorts lijkt Saints Row weinig risico’s te nemen. De humor is voorlopig braver dan het derde deel en qua gameplay keert het zelfs grotendeels terug naar deel twee. Niks mis mee, maar dat betekent wel dat ik tijdens de preview weinig opvallende, baanbrekende zaken zag.

Saints Row keert schijnbaar terug naar de basics van de Saints Row-reeks. Rondrijden, knallen en scherpe dialogen vormen de fundamenten voor de reboot. De wingsuit geeft je extra mobiliteit en lijkt hoe dan ook een waardevolle toevoeging, net als Santa Ileso dat een zeer intrigerende setting vormt. Op 23 augustus 2022 kun je de stad zelf verkennen.

Read this next