Skip to main content

Saints Row gaat back to basics

Komt met beide voetjes op de grond.

Weinig franchises hebben zo'n enorme evolutie meegemaakt als Saints Row. Terwijl de eerste twee games in de serie nog vrij klassieke gangstersimulators waren, ging de absurditeit in de daaropvolgende delen pijlsnel de hoogte in. In Saints Row 3 mepte je tegenstanders in elkaar met een gigantische paarse dildo, in deel 4 werd je plots president van de Verenigde Staten met heuse superkrachten, om ten slotte in spin-off Saints Row: Gat Out of Hell niemand minder dan Satan een pak rammel te geven. Hoe maak je een serie nog absurder dan dat? Niet, zo blijkt. De nieuwe Saints Row is immers een reboot die de serie terug met beide voetjes op de grond brengt.

Tijdens een online persevenement gaven enkele medewerkers van ontwikkelaar Deep Silver Volition ons alvast een uitgebreide blik op de nieuwe Saints Row. Net zoals in de eerste drie games ligt de aandacht volop op het uitbouwen van je eigen misdaadorganisatie. Samen met je partners in crime Eli, Neenah en Kevin bouw je de Saints uit van een criminele start-up tot de machtigste misdaadorganisatie van de nieuwe stad Santo Ileso. Dat betekent echter niet dat Saints Row zichzelf plots heel serieus neemt. Volition belooft opnieuw een game die bulkt van de typische Saints Row-humor en absurde sidequests. Zo keert Insurance Fraud terug, waarbij je zoveel mogelijk schade aan jezelf toebrengt om geld te verdienen.

Santo Ileso belooft een uitermate kleurrijke en gevarieerde omgeving te worden.

De grootste blikvanger van deze reboot lijkt echter de setting te worden. Santo Ileso is gebaseerd op het Zuid-Westen van de Verenigde Staten en is volgens de ontwikkelaars een stuk gevarieerder en kleurrijker dan zijn voorgangers. De stad is onderverdeeld in negen verschillende districten die elk een iconisch deel van de Amerikaanse Southwest vertegenwoordigen. El Dorado is de kleurrijke uitgaansbuurt waar het volgende feestje nooit veraf is, terwijl de elite van Santo Ileso in de luxueuze restaurants en bars van het Rodeo District samenkomt. Het financiële district kenmerkt zich dan weer door immense wolkenkrabbers die je deze keer ook met behulp van een wingsuit verkent. De stad wordt bovendien omringd door de typische woestijnlandschappen van Arizona en New Mexico. Deze reboot schakel qua kleurrijke omgevingen dus een flinke versnelling hoger in vergelijking met zijn voorgangers.

Ook de concurrerende bendes waren in de voorgaande games al enorm gevarieerd, en dat is dit keer niet anders. Los Panteros trekken vooral de brute krachten van de onderwereld in Santo Ileso aan. Zij bestoken je met directe en zware wapens en hebben de pest aan subtiliteit. Marshall Defense Industries is daarentegen een private bewakingsorganisatie die over de modernste wapens en technologie beschikt. Ook hen kun je echter moeilijk van enige subtiliteit betichten, want hun enorme basis is van quasi overal in Santo Ileso zichtbaar. Ten slotte zijn er de Idols, anarchisten die hun nachten vullen met luidruchtige feestjes en het op stelten zetten van het noordelijk deel van de stad. Zij proberen je tijdens gevechten met zoveel mogelijk manschappen tegelijkertijd te overweldigen. De drie bendes beloven opnieuw een gevarieerd aanbod. Benieuwd of ze even memorabel blijken als de Sons of Samedi of Luchadores uit eerdere games.

Rivaliserende bendes zoals Los Panteros maken liggen steeds op de loer.

Tijdens de uiteenzetting en de daaropvolgende Q&A gingen de ontwikkelaars tenslotte ook in op de co-op en hoe de wereld van elke speler uniek is. Tijdens de game koop je grond in de stad waarop je je misdaadimperium uitbouwt. Je bepaalt echter zelf welke gebouwen je waar neerplant. Het staat je dus vrij om je toxische fabriek in het midden van het financiële district te plaatsen, en dat zal ook zichtbaar zijn voor andere spelers die jouw wereld bezoeken. Net zoals vanouds ondersteunt de game co-op voor twee spelers en kun je samen met een vriend(in) de volledige campaign beleven. Bovendien is er ook ondersteuning voor 'cross-gen co-op'. Je hoeft dus niet te panikeren als je zelf nog geen PlayStation 5 of Xbox Series X/S hebt bemachtigd.

Sowieso heb je nog wel even tijd om zo'n nieuwe console in huis te halen, want de release van Saints Row staat pas gepland voor 25 februari 2022. Fans van de vorige twee games in de serie zullen ongetwijfeld even slikken bij hoe realistisch deze reboot oogt, maar niets wijst erop dat ontwikkelaar Deep Silver Volition zichzelf plots heel serieus neemt. De eerste trailer en gameplay beloven alvast opnieuw een interessante mix van gevarieerde gevechten, knotsgekke minigames en de typische Saints Row-humor. Wij kijken er alvast naar uit om elke uithoek van Santo Ileso te verkennen.

Read this next