Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Roundtable 01: Sony vs. de rest

Wat betekenen de PS3 Slim en PSP Go voor Sony?

Hoe kunnen er zoveel gevangenen ontsnappen op zo'n korte tijd? Hoe gaan we om met de dood van Ted Kennedy? En mis je wat als je op 13-jarige leeftijd nog niet rond de wereld bent geweest met een zeilboot? Allemaal vragen waarop de redactieleden bij Eurogamer België een duidelijk antwoord klaarhebben, maar daar gaat het niet om bij de Roundtable. Hier draait het om de game-industrie en wat daarbinnen zoal gaande was de voorbije week. Elke zondag trachten wij onze mening te ventileren omtrent een bepaald onderwerp en trekken we voorzichtig een conclusie. Wat de ultieme waarheid is beslis jij, de lezer, natuurlijk zelf. Heb zeker geen schroom om je in de reacties uit te spreken over het onderwerp waarrond de Roundtable deze week draait. Elke mening is van belang!

Deze week gaan de redacteurs van Eurogamer België rond de tafel zitten en hebben ze het over de PS3 Slim en de PSP Go, en wat deze apparaten zullen betekenen voor de marktpositie van Sony.

Jasper:De prijsdaling van de PS3 en het nieuwe design zorgen ervoor dat Sony wat mij betreft weer in de race zit, maar ze liggen toch nog steeds achterop. Vooral de hoge prijs van de PS3 konden ze gewoon niet lang meer volhouden. Als de CEO van Activision dreigt geen games meer voor je systeem uit te brengen, zit je gewoon met een probleem. Nu is het vooral de vraag wat Sony verder gaat doen. Hoe groot is de markt voor de PS3 nog nu dat zowel de Xbox360 en Wii goed verkopen en samen een breed publiek aanspreken? Bij de PSP Go stel ik me dezelfde vragen.

Activision CEO Robbert - Bobby voor de vrienden - Kotick stuurde aan op een prijsdaling van de PlayStation 3

De PSP is een enorm populair apparaat, maar laten we eerlijk zijn: dat het apparaat belachelijk makkelijk te piraten valt, is daar een grote factor in geweest. Nu komt Sony met een versie die niet alleen duurder is, maar waarschijnlijk ook nog eens een stuk moeilijker te hacken (als de batterij werkelijk niet vervangen kan worden). Met het nieuwe exterieur ben ik echter dik tevreden. Ik vond het originele model van de PSP altijd te breed om handig mee te nemen op een treinrit. Nu lijkt dat opgelost te zijn, al heb ik hem nog niet in handen gehad.

Toch blijf ik er echter bij dat beide apparaten niet meer zijn dan een beweging om de competitie bij te benen. Om ook werkelijk de concurrenten de loef af te steken, gaan ze naar mijns inziens toch wat verder moeten denken dan prijsdalingen en nieuwe ontwerpen.

Michaël: Jullie vergeten één belangrijk aspect, de games zelf. De overweging om een console aan te schaffen hangt samen met de beschikbare games en de belofte om meer uit te brengen. Qua games was de Playstation 2 op elk vlak superieur aan de Xbox en de Gamecube en ik meen dat die overweging nog steeds leeft bij de mensen. Wanneer ik merk dat God of War 3 of Final Fantasy 13 zullen uitkomen op de Playstation 3 binnen dit en een jaar, dan spaar ik mijn verwachtingen op, net als mijn centen.

Sony heeft ook steeds games blijven ontwikkelen voor de PS2 lang nadat de PS3 uitkwam. Aangezien er een heel deel AAA-titels uitkomen in elk genre vermoed ik dat mensen zeker de overweging zullen maken er één aan te schaffen, zeker gezien hun ervaringen met de Playstation 2. PS2 gaat bovendien goed gebruik kunnen maken van grote eindejaarsevenementen omdat ze met een gigantisch marketing- en gamesaanbod afkomen. Face it, ze zijn mainstream bij ouders ook!

De veelbesproken overgang van de PS2 naar de PStwo

De nieuwe prijsdaling past perfect binnen dit schema, ik vind het enkel jammer dat er weer een 'nieuwe' editie van de PS3 bijkomt. De Backwards Compatibility vond ik één van de beste features, maar daar is nooit een groot aanbod aan consoles voor geweest. Wat de PSP Go betreft ben ik voorzichtig optimistisch. Het vergroot de aandacht voor de PSP als gameconsole wat hopelijk tot betere titels leidt, en dat zou ook de focus moeten zijn. Het nieuwe design gaat geen potten breken in Europa denk ik zo, maar als je naar de Japanse markt kijkt waar je om de zes maanden met nieuwe producten moet afkomen om in te zijn denk ik net dat dit een goede zet is van hen. Time will tell, maar meer aandacht voor de huidige console leidt tot betere support, leidt tot meer (en hopelijk ook betere) games.

Qua concurrentie met de Xbox merk je dat beide consoles hetzelfde publiek beogen, Microsoft heeft een vrij sterke line-up, goede relaties en ze proberen key titles eveneens binnen te halen, met succes zelfs. Toch begint Sony in te halen en het is uitkijken naar wat MS nu zal doen, sowieso zullen ze op lange termijn met iets nieuw moeten afkomen want Sony trekt meer aandacht naar zich toe zo lijkt.

Maarten: De PS3 Slim is wel verkrijgbaar aan een verlaagde prijs, maar blijft met een prijs van €299 nog altijd de duurste. Het is ook afvragen of enkele "vernieuwingen" wel echt nut hebben. Het gewicht verlagen met 1/3de is misschien wel leuk meegenomen, maar hoe vaak verplaats je een console? Het is nu niet dat je een lumbago krijgt van een PS3 op te heffen. Hetzelfde geldt voor de harde schijf van 120GB, heb je echt zoveel opslagcapaciteit nodig met het grote aanbod aan draagbare harde schijven?

Het vernieuwde design maakt ook niet veel uit want geen enkele console is in mijn oog een echt pareltje van design. Waar Sony op zou moeten inspelen is het feit dat er minder defecte PS3's zijn dan Xbox 360's. Een andere troef zijn de aankomende games zoals God of War 3, FF 13, ... .

De PSP Go lijkt voor mij een goedkope poging om de Nintendo DS bij te benen en ik twijfel of het apparaat een echte meerwaarde gaat leveren op de markt.

Voor beide apparaten geldt: Sony zou de tijd beter in de ontwikkeling van de nieuwe generatie gestoken hebben.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Eurogamer.be avatar

Eurogamer.be

Contributor

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties