Skip to main content

ROG Strix SCAR 17 2022 SE review - Een monster van een gaming laptop

Snel, sneller, snelst.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Deze gaming laptop is door sommige details niet perfect, maar biedt je wel performance met een hoofdletter P.

In Yvo's ROG Strix SCAR 17 2022 SE review lees je waarom dit een gaming laptop is waarvan competitieve gamers in hun handjes gaan wrijven.

Met de ROG Strix SCAR gaming laptops richt ASUS zich op hardcore gamers en e-sporters. Met deze Special Edition poogt de hardwarefabrikant de prestaties van high-end desktops zelfs te evenaren. Voor de nog snellere hardware en een uniek ontwerpelement ten opzichte van zijn voorganger moet je diep in de buidel tasten, maar krijg je een gaming laptop die je veeleisende games levend verslindt.

Kijkend naar de specificaties van de ROG Strix Scar 17 2022 SE kun je er onmogelijk omheen dat dit een kranige krachtpatser is. Zo beschikt deze gaming laptop over een Intel Core i9-12950HX processor met 16 cores en 24 threads. Met razendsnelle kloksnelheden van 2,3Ghz (base) tot 5,0Ghz (max boost) zit je direct in de bovenste regionen van de CPU-benchmarks. Voor grafisch geweld is de laptop bewapend met een Nvidia GeForce RTX 3080 Ti-laptopvideokaart met 16GB GDDR6-videogeheugen. Ook op het vlak van GPU is de laptop dus subliem. Samen met 32GB DDR5-4800-werkgeheugen en 4TB PCIe 4.0 M.2 SSD-opslag kom je als gamer absoluut niks tekort.

Bekijk op YouTube

GPU-vreters zet je met een gerust hart op Ultra-settings. Tijdens het racen draait Forza Horizon 5 bij mij grotendeels rond de 110 fps op 1440p, terwijl Hitman 3 zelfs met raytracing aan zelden onder de 150 fps duikt. De SCAR scoort daarnaast in mijn 3DMark 13.334 in Time Spy, 29.340 in Fire Strike en 8.266 in Port Royal: ruim boven wat de ontwikkelaar in de benchmarks als een ‘high-end gaming pc’ beschouwt. Geef je als competitieve gamer meer om framerates die in de honderdtallen oplopen en ben je er content mee om op bijvoorbeeld 1080p en Medium-settings te spelen, dan zijn games als Fortnite, Apex Legends, League of Legends, Rainbow Six Siege en CS:GO kinderspel voor deze laptop. In de praktijk hoef je uiteindelijk amper concessies te doen om in volle glorie van je games te genieten.

Met verschillende wensen komen verschillende set-ups. Dankzij de meegeleverde Armory Crate-software kun je het nodige instellen om de ideale instellingen na te streven. Zaken zoals temperatuur, gebruik en ventilatorsnelheid zijn in de userinterface overzichtelijk te monitoren. Wanneer je het maximale van de laptop vereist, komt de temperatuur van de CPU en GPU niet boven respectievelijk 93 en 85 graden uit. Dankzij ROG’s ‘Intelligent Cooling’ blijft de temperatuur van de chassis op indrukwekkende wijze binnen de perken. Wel produceren de ventilatoren in de Turbo-modus het nodige geluid waarbij het dragen van een headset zelfs wenselijk is. Bij het spelen van minder eisende games kun je echter ook eenvoudig wisselen naar bijvoorbeeld de Silent-modus. Ook met een Porsche wil je immers rustig kunnen touren.

Met een fors duurder wordende elektriciteitsrekening is stroomverbruik iets wat je meer dan ooit in acht neemt. Met onder meer een videokaart die dankzij ROG’s Dynamic Boost met maximaal 175W TGP tot het uiterste gepusht wordt, haal je echter niet bepaald een zuinige laptop in huis. Er is ook een joekel van een 330W-oplader voor nodig om alle hardware van stroom te kunnen voorzien. Met Armory Crate kun je ook eenvoudig aan het energiegebruik tweaken, zodat de laptop buiten het gamen om wat zuiniger is. Toch is ROG’s gaming laptop eentje die je het best zoveel mogelijk aan het stroom hebt, want zelfs onder normale, niet-gamegerelateerde omstandigheden gaat de batterij al binnen enkele uren leeg. Het flinke stroomverbruik en de beperkte batterijduur is gezien de prestaties die het moet leveren verder geen kritiek, maar wel iets om rekening mee te houden.

Bekijk op YouTube

De Strix Scar 17 2022 SE heeft een 17,3 inch IPS-beeldscherm met 16:9-ratio en 2560x1440 (QHD)-resolutie. Met een refreshrate van 240 Hz en een responstijd van 3 ms voldoet het scherm ruimschoots voor competitieve gamers. Om tearing en stuttering tegen te gaan, is er daarnaast Adaptive Sync. Op het vlak van helderheid, de kleuren en het contrast is het scherm degelijk, maar stiekem hoop je op betere prestaties. Met de dunne schermranden krijg je bovendien lekker veel scherm, al is de keerzijde van de medaille het gebrek aan een webcam. Een absoluut gemis voor een laptop met dit prijskaartje en een kleine smet op een verder prima totaalplaatje van het beeldscherm.

Qua design richt de Strix SCAR 17 2022 SE zich zonder twijfel op gamers. In het toetsenbord, rondom de behuizing, in het ROG-logo en zelfs onder het scherm zit namelijk RGB-verlichting. Met Aura Creator kun je naar hartelust tot in detail effecten en macro’s instellen - of alles uitzetten, als het allemaal iets te veel discoverlichting voor je is. De plastic behuizing is grotendeels matzwart, maar ook gedeeltelijk semitransparant. Hoewel het materiaal degelijk aanvoelt, is het erg gevoelig voor vette vingers. De achterkant van het scherm heeft een ‘gimmicky’ maar niettemin originele verrassing. Het herbergt namelijk een quasi-onzichtbaar cyberpatroon dat je met het meegeleverde UV-lampje onthult. Hoewel smaken verschillen, heeft de ROG-laptop absoluut de uitstraling die je van een premium gaming laptop mag verwachten.

De vlakke optisch-mechanische toetsen van deze gaming laptop zijn zeer prettig om te typen. Met een travel distance van 2 millimeter krijg je namelijk uitstekende feedback. Het keyboard heeft tevens een numpad en enkele handige hotkeys voor volume, muten, Armory Crate en wisselen tussen de verschillende prestatiemodi. Ook het touchpad voelt prettig aan. Die is natuurlijk gepositioneerd, groot genoeg en reageert nauwkeurig. Iets minder comfortabel is dat je de ingebouwde linker- en rechtermuisknop relatief hard moet indrukken. Ondanks die kleine tekortkoming kun je echter maar maar moeilijk met je handen van deze laptop afblijven.

Bekijk op YouTube

Op het vlak van aansluitingen en connectiviteit is de Strix Scar 17 2022 SE van bijna alle gemakken voorzien. De laptop heeft aan de linkerkant twee USB-A 3.2-aansluitingen, wat voor rechtshandige gamers prettig is. De achterkant heeft naast de gebruikelijke ‘audio jack’ en ethernet ook HDMI 2.1- en twee USB-C 3.2-aansluitingen (waarvan eentje met Thunderbolt 4-ondersteuning). Een SD-kaartlezer voor bijvoorbeeld videobewerking schittert echter door afwezigheid. Aan de rechterzijde is er ruimte voor een uitneembare Keystone voor het inladen van je profielinstellingen, geheime opslag voor gevoelige bestanden en Windows-vergrendeling wanneer je de NFC-sleutel verwijdert. Samen met Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.2 kun je prima vooruit.

De Strix SCAR 17 2022 SE is een monster van een gaming laptop. Gewapend met een krachtige videokaart en processor vestigt ROG’s laptop zich in de top en is het een geduchte concurrent voor bijvoorbeeld de MSI Titan, Alienware X17 R2 en Razer Blade. De olifant in de kamer is echter het behoorlijk stevige prijskaartje. Muggenziften over het gebrek aan een webcam, de gevoeligheid voor vette vingers en de summiere batterijduur hoort er in deze prijscategorie dan ook absoluut bij. Wanneer geld echter geen rol(ex) speelt en je dit soort ‘first world problems’ voor lief neemt, dan is ROG’s gaming laptop een absolute aanrader.

Read this next