Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

ROG Phone 6D Ultimate review - Ultieme gaming telefoon

Niet goedkoop, wel goede koop.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De ROG Phone 6D Ultimate is qua prestaties en koeling de ultieme smartphone om mee te gamen.

In zijn ROG Phone 6D Ultimate review concludeert Yvo op pijnlijke wijze dat zijn Nokia 3310 toch niet helemaal meer aan de verwachtingen van mobile gamen voldoet.

‘Het kan altijd beter’, moet ASUS met de 6D-versies gedacht hebben. Amper een paar maanden na de lancering van de ROG Phone 6 legt de hardwarefabrikant namelijk de lat nóg hoger. De 6D Ultimate is grotendeels identiek aan de 6 Pro, maar met een andere chip en vernieuwd koelsysteem is er nog altijd baas boven baas.

De ‘D’ in 6D staat voor Dimensity: MediaTeks chipset die voor het eerst in de ROG Phone terug te vinden is. Voor zowel de 6D als 6D Ultimate is namelijk de Snapdragon-processor ingeruild voor de ‘Dimensity 9000+’-chipset. Hoewel de verschillen in performance hooguit in details op te merken zijn, behoren beide chipsets tot de snelste voor Android-toestellen op dit moment. Gewapend met kloksnelheden tot 3,20 GHz en 16 GB werkgeheugen is elke mobile game op de ROG Phone 6D Ultimate dan ook kinderspel.

Cover image for YouTube videoDare to Cool - AeroActive Cooler 6 | ROG

Om al die rekenkracht ongehinderd zijn werk te laten doen, heeft de ROG Phone 6D Ultimate een systeem dat dat in koelen bloede uitvoert. De AeroActive Cooler 6 is een externe koelventilator die je aan de achterkant van de 6D Ultimate kunt bevestigen. Via de AeroActive Portal, een klepje dat bij bevestiging automatisch opent, komt de airflow direct in de smartphone. Tijdens het gamen op volle toeren kan de temperatuur daardoor tot 10 graden Celsius verder afnemen. Het enige nadeel is dat je telefoon met de externe koeler 1,5 keer zwaarder wordt en gamesessies wat sneller oncomfortabel kunnen aanvoelen. Streep dat weg tegenover de vier extra buttons en een handige standaard op de AeroActive Cooler - en je hebt simpelweg een indrukwekkend staaltje koelingstechniek.

De 6D Ultimate beschikt net als de overige ROG Phone 6-versies over een uitstekende display. Dankzij het 6,78 inch AMOLED-paneel van Samsung met een 20.4:9-ratio en 2448x1080-resolutie beschik je over lekker veel scherm. Met HDR10+ kom je op het vlak van contrast en kleurdieptes duidelijk niks tekort. De telefoon is daarmee ook uitermate geschikt voor het kijken van films en series op hoge beeldkwaliteit. Bovendien beschikt de display over een 165 Hz refresh rate en 720Hz touch sampling rate voor minimale vertraging tijdens het gamen. Voeg daar prima speakers aan toe en je wordt op audiovisueel vlak op je wenken bediend.

Cover image for YouTube videoROG Phone 6D Series - Official product video | ROG

Voor al dat grafisch geweld is een flinke batterij nodig. De ROG Phone 6D Ultimate beschikt dan ook over een forse 6000mAh-batterij. Ter illustratie: een uurtje Call of Duty Mobile op de hoogste settings vereist ongeveer 10 procent van het batterijverbruik. Dankzij de 65 wattadapter laad je de lege telefoon binnen drie kwartier op. En indien je niet kunt wachten, beschikt de telefoon aan zowel de onderkant als zijkant over een USB Type-C-port zodat je ongestoord verder kunt gamen. Toch hoef je je met deze batterij over het algemeen geen zorgen te maken of je het einde van de dag wel haalt.

Zoals je van ASUS-hardware gewend bent, krijg je bij de ROG Phone 6D Ultimate de nodige softwareondersteuning om alles te managen. Naast Android 12 met een optionele ROG-userinterface komt de fabrikant met eigen software. In de Armoury Crate-app zie je op overzichtelijke wijze alle relevante statistieken van je telefoon. Daarnaast kun je per game verschillende modi instellen waarin je kiest voor meer performance, meer duurzaamheid of balans tussen die twee. Daarnaast kun je tijdens het gamen vanuit de bovenhoeken de Game Genie tevoorschijn swipen. Met die overlay verander je de gamingmodus, blokkeer tijdelijk je notificaties, activeer je air triggers en zijn er tal van andere handige features. Met ASUS’ gebruiksvriendelijke software wordt aan de veeleisende behoeften van gamers ruimschoots voldaan.

Cover image for YouTube videoROG Phone 6 Pro - Official unboxing video | ROG

Qua design valt de ROG Phone 6D Ultimate binnen de verwachtingen van wat je van Republic of Gamers-hardware gewend bent. De achterkant van de telefoon is overwegend grijs, maar met zwart/blauwe geometrische lijnen en de tekst ‘for those who dare’ krijgt het een futuristische look. Daarnaast is er een kleurendisplay waarop onder meer het ROG-logo, de batterijstatus en berichten getoond wordt. Aangezien je het zelf niet ziet nogal gimmicky, maar met een ROG Phone mag je best een beetje pronken.

Mobile heeft in de loop der jaren een dominante plek binnen de gamingindustrie opgeëist. Steeds grotere en mooiere games vereisen echter ook steeds meer van je smartphone. ASUS biedt je de ideale smartphone die qua prestaties aan nagenoeg alle eisen voldoet. De fabrikant tikt met de ROG Phone 6D Ultimate dankzij een alternatieve razendsnelle chipset en indrukwekkend koelingsysteem een nog hoger niveau aan. Ondanks het stevige prijskaartje komt ASUS ROG dichter en dichter bij de kroon van ultieme gaming telefoon.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties