Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Roccat Vulcan Pro review - Doorstaat de strengste kwaliteitstoets

Stijlvol en pragmatisch.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De Roccat Vulcan Pro biedt een uitermate stijlvol design zonder daarbij het praktische gebruik uit het oog te verliezen.

Voor de Roccat Vulcan Pro review tokkelde Michiel er de afgelopen weken lustig op los.

Of het nu om te gamen of voor het werk is, de meesten van ons spenderen dagelijks ettelijke uren voor hun pc. Je kunt dan ook maar beter voorzien zijn van degelijke randapparatuur, en dan mag een kwaliteitstoetsenbord niet ontbreken. De Roccat Vulcan Pro biedt op quasi elk vlak kwaliteit, en is bovendien een toetsenbord waarmee je wilt gezien worden.

Het design van de Roccat Vulcan Pro springt meteen in het oog. De toetsen lopen niet door tot onderaan, maar worden halfweg als het ware afgesneden. Daardoor schijnt de RGB-verlichting niet alleen doorheen, maar ook onder de toetsen. Het geeft een ietwat futuristisch maar vooral heel elegant effect. Met zijn strak design zal de Roccat Vulcan Pro dan ook op geen enkel bureau misstaan.

Roccat Vulcan Pro review - De Titan Optical Switches stelen de show.

De blikvangers van de Roccat Vulcan Pro zijn echter Roccats Titan Optical Switches. In tegenstelling tot klassieke mechanische switches maken optische switches gebruik van een lichtsignaal dat wordt onderbroken wanneer je de toets induwt. Dat zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de registratiesnelheid. De gemiddelde gamer zal daar vermoedelijk weinig van merken, maar in een competitieve game waarin elke fractie van een seconde het verschil maakt, helpen alle beetjes.

Ook wanneer snelheid minder van belang is, tokkelt de Roccat Vulcan Pro heerlijk weg. Mijn reviewmodel was voorzien van op gaming gerichte lineaire Red-switches (die geen voelbare feedback geven wanneer je een toets induwt), maar was desondanks nog steeds een plezier om mee te typen. Mocht je toch nood hebben aan fysieke feedback, is er ook een variant met tactiele Brown-switches beschikbaar.

Met een indrukkende 100 miljoen toetsaanslagen belooft Roccat ook een bijzonder duurzaam toetsenbord. Een belangrijke bemerking daarbij is wel dat je op dit moment geen extra keycaps kunt kopen. De switches van de Roccat Vulcan Pro zijn wel compatibel met andere keycaps voor mechanische toetsenborden, maar daarmee komt het unieke design van dit toetsenbord uiteraard niet langer tot zijn recht. Qua duurzaamheid heeft Roccat dus nog enkele kleine stappen voor de boeg.

Cover image for YouTube videoROCCAT Vulcan Pro | Optical RGB Gaming Keyboard | 4K Trailer

Wat het aantal toetsen betreft, kiest Roccat met de Roccat Vulcan Pro voor een pragmatische aanpak. In tegenstelling tot veel andere gaming keyboards met een volledig design is het aantal extra toetsen en andere knoppen hier beperkt. Rechts bovenaan zijn er drie plastieken knoppen en een draaiwiel waarmee je het geluidniveau en de RGB regelt. Afgezien daarvan heb je enkel de standaardtoetsen, al kom je daar met behulp van de ondersteunende Roccat Swarm-software een heel eind mee.

De F1- tot en met F12-toetsen zijn standaard voorzien van handige extra functies in combinatie met de FN-toets om bijvoorbeeld je browser te openen of muziek te bedienen. In de software is het echter mogelijk om aan elke andere toets nog eens twee extra functies toe te kennen: eentje wanneer je de ‘game mode’ activeert, en eentje wanneer je in die game mode de ‘Easy Shift’-manipulator gebruikt. Zelfs met een beperkt aantal toetsen kom je op die manier zelfs in de meest hectische MMORPG of MOBA nooit handen of knoppen tekort.

Roccat Vulcan Pro review - Roccat houdt het design van zijn keyboard compact maar functioneel.

De andere mogelijkheden van de Roccat Swarm-software zijn daarentegen vrij beperkt, zeker in vergelijking met het enorme aanbod aan keuzes dat Roccat biedt voor muizen zoals de Roccat Burst Pro Air. Uiteraard kun je de werking en patronen van de RGB-verlichting aanpassen, maar los daarvan krijg je weinig opties om het toetsenbord naar je eigen wensen aan te passen. Softwarematig heeft Roccat dus nog werk voor de boeg, maar dat is slechts een klein minpunt op een verder uitstekend toetsenbord.

Zowel op het vlak van design als kwaliteit nestelt Roccat zich met de Vulcan Pro tussen de grote jongens. Dit toetsenbord is niet alleen een plezier om naar te kijken, het tikt ook heerlijk weg. De nieuwe Titan Optical Switches bieden bovendien een registratiesnelheid die wel eens een nieuwe standaard kan zetten. De ondersteunende software kan nog wat extra opties gebruiken, maar de opties die er al zijn, laten je toe om de functies van alle toetsen helemaal naar eigen wens aan te passen. De Roccat Vulcan Pro doorstaat onze kwaliteitstoets met glans.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Michiel De Coninck avatar

Michiel De Coninck

Nostalgicus

Michiel kijkt met veel nostalgie terug naar 'de goede oude tijd', toen de Sega Dreamcast nog hip was en DLC gewoon een expansion heette. Hij heeft verder een onverklaarbare voorliefde voor point-and-click adventure games.

Reacties