Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Roccat Vulcan 2 Max review - Voor meer kleur in je leven

Aurora op je bureau.

De Roccat Vulcan 2 Max biedt RGB-liefhebbers een ware lichtshow, maar het gaming keyboard heeft verder wel wat nodige haken en ogen.

In de Roccat Vulcan 2 Max review zoekt RGB-fanboy Yvo voor wat meer kleur in zijn leven.

Roccat timmert de laatste jaren flink aan de weg als maker van kwalitatieve muizen en toetsenborden voor gamers. De eerste reeks Vulcan-toetsenborden gooide qua toetsen, performance en design hoge ogen. Het Duitse bedrijf is allesbehalve bescheiden en doet er voor de Vulcan 2 Max een schepje bovenop. De gameaccessoiresfabrikant spreekt namelijk van “de meest functionele en mooiste keyboard op de markt”. Dat is een gewaagde uitspraak, die Roccat niet voor iedereen volledig kan waarmaken.

De Vulcan 2 Max beschikt over een indrukwekkend LED-arsenaal. Dankzij de transparante switches en semitransparante keycaps creëer je een heldere lichtshow die je voor elke toets en zelfs elke polssteuningang aan de onderste zijde van je toetsenbord kunt aanpassen. Daarnaast beschikt dit gaming keyboard over 24 zogenaamde ‘dual LED smart keys’ die op slimme wijze geïntegreerd zijn. Deze functietoetsen, zoals het muten van je microfoon of selecteren van een profiel, kun je indien actief van een tweede kleur voorzien. Roccats gaming keyboard bedient je op je wenken als je als RGB-fan van wat kleur in je leven houdt.

Cover image for YouTube videoROCCAT Vulcan II Max Trailer (Full Size RGB Gaming Keyboard)

Het opvallendste onderdeel van de Vulcan 2 Max is bijzonder genoeg de semitransparante, siliconen polssteun. Zonder RGB-verlichting heeft het een goedkope uitstraling die in schril contrast staat met het verder strakke design van het toetsenbord. Daarnaast is het materiaal de ideale voedingsbodem voor zweterige polsen. Eenmaal bevestigd en met LED-verlichting ingeschakeld komt de polssteun daarentegen volledig tot zijn recht. Je krijgt er namelijk een niet te missen aurora op je bureaublad voor terug. Het is verdienstelijk dat Roccat zich op deze manier probeert te onderscheiden, maar de bijgeleverde ‘RGB-polssteun’ is wel een typische hate it or love it.

Er is bij de keuze van een gaming toetsenbord niks zo persoonlijks als de feeling van de toetsen. De Vulcan 2 Max heeft optische ‘Titan 2 Linear Red’-switches. Wanneer je geen klik met klikgeluiden hebt is dat prettig, maar toch is deze stille variant in vergelijking met bijvoorbeeld de Razer-tegenhangers een tikkeltje luidruchtig. Met een key travel distance van 3,6 millimeter, actuatiepunt van 1,4 millimeter en drukkracht van 45 gram kun je razendsnel met weinig weerstand toetsen indrukken. De grotendeels dunne holle ABS-keycaps vallen ongetwijfeld niet bij iedereen in de smaak, maar die vervang je eenvoudig. Qua snelheid en responsiviteit is het toetsenbord dus vooral interessant voor competitieve gamers, maar van echt stil kun je niet spreken.

Om alle settings volledig naar wens te krijgen, kun je gebruikmaken van Roccats desktopapp Swarm. Op het vlak van snelheid en intuïtieve UI valt er echter wel wat op aan te merken. Voorts zorgt de onnozele optie om oubollige sounds zoals typemachine en laserstralen aan toetsaanslagen te koppelen voor de nodige vraagtekens. De ondersteunende software werkt op het vlak van customization van profielen, macro’s en LED-kleuren verder wel naar behoren. Met 4 MB intern geheugen kun je ook prima zonder Swarm aan de slag, maar wanneer je van de bonte AIMO-effecten wilt genieten ontkom je er niet aan. Roccats software doet uiteindelijk wat hij moet doen, maar voor onderscheidende extra’s hoef je niet echt (s)warm te lopen.

De Vulcan 2 Max is uiteindelijk in twee verschillende kleuren verkrijgbaar: zwart en wit. Het aluminium frame voelt robuust aan, en blijft zowel met als zonder de voetjes uitgeklapt lekker stabiel tijdens stevige gamesessies. Aan de bovenzijde zit een stevige kabel met twee USB-A-aansluitingen voor optimale functionaliteit, maar tijdens het reviewen voldoet een prima. Kleine teleurstelling is wel het ontbreken van een USB-port in het frame zelf. Het beschikt verder over een numpad en media controls zodat het ook buiten het gamen om een interessant toetsenbord is.

Is de Vulcan 2 Max het mooiste en meest functionele toetsenbord van dit moment? Dankzij de strakke afwerking en overvloedige RGB-opties voldoet het toetsenbord aan het eerste criterium, maar de gehele esthetiek valt en staat wel bij de polssteun. Qua functionele veelzijdigheid moet de gaming keyboard het vooral van de functietoetsen met dual LED-verlichting hebben, maar de vraag is of dat wel genoeg is voor een toetsenbord met dit stevige prijskaartje. Absoluut een opvallend maatpak, maar wel een met haken en ogen.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties