Skip to main content

Roccat Vulcan 121 AIMO review – Een streling voor het oog

Mikt op de schoonheidsprijs.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De Roccat Vulcan 121 AIMO is een prachtig toetsenbord dat heerlijk typt en uitgebreid instelbaar is, met enkele kleine aandachtspunten.

De Roccat Vulcan 121 AIMO review van Carl kijkt of dit toetsenbord zijn prachtige ‘look’ kan waarmaken.

Schoonheid is subjectief. Zeker wanneer je het over elektronische apparaten hebt, is het vaak moeilijk om iets als ‘mooi’ te bestempelen. En toch is de Roccat Vulcan 121 AIMO zonder twijfel een streling voor het oog dankzij de unieke manier waarop de toetsen zijn ontworpen. Het uiterlijk van dit toetsenbord steelt de show, maar ook qua prestaties en aanpasbaarheid maakt het indruk - met enkele kleine aandachtspunten ten spijt.

Zoals gezegd is de Roccat Vulcan 121 AIMO visueel een ware voltreffer. Elke toets heeft een transparante basis (‘clearcaps’) waardoor de RGB-belichting vrij spel heeft. De mechanische ‘switch’ verrijst uit deze basis en mondt uiteindelijk uit in een bijzonder dunne toets met een mooie zwart-matte textuur. De toetsen zweven zo als het ware boven hun individuele poel van licht. Het aluminium chassis met industriële esthetiek maakt het plaatje af. Het feit dat de RGB-belichting hier elegant en smaakvol lijkt is werkelijk een hele prestatie. Dit is simpelweg een verbluffend mooi toetsenbord.

Roccat Vulcan 121 AIMO review - Prachtige RGB belichting

Een toetsenbord is echter maar zo goed als zijn typgedrag en ook hier ‘klikt’ het met de Roccat Vulcan 121 AIMO. De lettertoetsen zijn subtiel naar binnen gebogen zodat je vingers makkelijk het midden vinden. Bij de onderste rij toetsen is dat omgekeerd: de spatiebalk, controltoetsen, alttoetsen, etc, buigen net naar buiten. Het is een unieke aanpak die ervoor zorgt dat je tijdens gamingsessies blindelings de juiste toetsen vindt. Opnieuw dus een slim staaltje design.

Mechanische toetsenborden worden geprezen omdat ze ook werken met ‘switches’ onder de toetsen die zorgen voor accuratere en snellere toetsenaanslagen. Wat dat betreft geeft de Roccat Vulcan 121 AIMO je de keuze tussen lineare Red-switches, of de tactiele Brown-switches. Mijn reviewexemplaar was uitgerust met Red-switches (Roccat zelf spreekt van ‘Speed’-switches) die een totale travel hebben van 3.6 mm en het actuatiepunt op 1.4 mm. Zowel gaming als typen bleek bijzonder responsief; zelfs als je per ongeluk te licht tikt wordt de aanslag correct geregistreerd. Je krijgt per aanslag ook een lichte klik ter bevestiging. Die is bij de Red-switches hoorbaar maar niet voelbaar - daarvoor moet je bij de Brown-switches terecht. Persoonlijk vond ik het echter een plezier om dit keyboard te gebruiken, ongeacht het gebrek aan voelbare feedback onder mijn vingers.

Roccat Vulcan 121 AIMO review - Ook de typprestaties zijn uitstekend

Hoewel de Roccat Vulcan 121 AIMO zich dus met recht en reden een premium keyboard mag noemen, zijn er toch enkele aandachtspunten. Ten eerste ogen de mediaknoppen rechtsboven esthetisch erg anders dan de rest van het toetsenbord. De knoppen lijken uit goedkoop plastic gemaakt. De volumeknop is bovendien niet gemakkelijk in gebruik: je moet de knop echt tussen duim- en wijsvinger vastnemen om het volume aan te passen. Concurrerende merken hebben draaiwieltjes die je zelfs in het heetst van de strijd met weinig moeite bedient. Ten tweede is de meegeleverde polssteun bij dit toetsenbord ondermaats. Waar concurrerende merken (terecht) voor een zachte stof kiezen, levert Roccat hier een hard stuk plastic mee. Het is niet aangenaam om voor langere tijd je pols op te rusten en bovendien laat je huid er gemakkelijk vetvlekken op na. Hier schiet de AIMO dus niet raak genoeg.

Ten slotte kun je de Roccat Vulcan 121 AIMO verder instellen via de Roccat Swarm-software. Die is uitgebreid maar tegelijk gestroomlijnd. Je verandert zonder veel poespas de functies van toetsen, stelt gemakkelijk macro’s in en wijzigt ook vlot de patronen van de RGB-belichting. De ‘character repeat’-optie wordt in het bijzonder geapprecieerd: hier stel je in hoe snel het toetsenbord reageert als je een knop ingedrukt houdt (handig om bijvoorbeeld de snelheid van de backspace-knop immens te verhogen). Je kunt in Swarm tot slot het toetsenbord unieke audiofeedback laten geven via je pc-speakers, zoals het geluid van een typmachine of een laserpistool bij elke toetsaanslag - ideaal om je huisgenoten tot een zenuwinzinking te drijven. Hoewel Swarm qua visuele presentatie nog wat kan leren van concurrenten Razer en Logitech, werkt het desalniettemin intuitief.

De Roccat Vulcan 121 AIMO is een sterk toetsenbord. Hoewel de mediaknoppen en polssteun te wensen overlaten, krijg je een keyboard dat heerlijk vlot typt dankzij de switches van Roccat en slim design waardoor je vingers intuïtief de toetsen vinden. De Swarm-software laat je enkele slimme aanpassingen doen om dit keyboard naar wens af te stellen. Het is echter de ‘look’ die met de hoofdprijs loopt. Dit is zonder twijfel een van de mooiste toetsenborden op de markt. Over smaken en kleuren valt niet te twisten, maar de Roccat Vulcan 121 AIMO brengt zonder discussie een prachtige streep kleur in je leven.

Read this next