Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Roccat Syn Max Air review – Premium in alles

Waan je in een concertzaal.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De Roccat Syn Max Air is een overtuigende premium headset met geweldige geluidskwaliteit.

De Roccat Syn Max Air review van Joël vertelt je hoe deze premium headset je een heus concertgevoel geeft.

Roccat is niet het eerste merk waar je aan denkt wanneer je op zoekt bent naar een premium headset. Roccats uitstapjes richting premium headsets ontvingen genoeg kritiek, met name gericht op de geluidskwaliteit. De samenwerking met moederbedrijf Turtle Beach rekent daar nu definitief mee af. De Roccat Syn Max Air is namelijk een schot in de roos. Samen met het ‘Rapid Charging Dock’ staat de headset bol van de ingenieuze functies en overtuigt hij met geweldige geluidskwaliteit.

De bouwkwaliteit en het design van de Roccat Syn Max Air zijn geweldig. De buitenzijdes van de oorschelpen laten bij activatie geleidelijk een met RGB verlicht honingraatpatroon zien. Het weet op een geslaagde manier de gamerlook minimalistisch en smaakvol te presenteren. De oorschelpen zijn met een metalen bevestiging aan de hoofdband bevestigd, wat een stevig gevoel oplevert. Door het diepe oorkussendesign oogt de headset tijdens het dragen zeer breed. Daarnaast vind je op de oorschelpen een ingang voor de verwijderbare microfoon, een aan- en uitknop en twee volumewielen. In de bijbehorende Roccat Swarm-software kun je zelf een actie aan het rechter volumewiel toewijzen. In z’n geheel voelt de Roccat Syn Max Air zeer solide aan.

Roccat Syn Max Air review - Mooie looks, nog mooiere klank

De Roccat Syn Max Air is zo solide zelfs dat met een bovengemiddeld groot hoofd hij wat strak kan zitten. Echt oncomfortabel wordt de lichte headset echter nooit. De diepe memoryfoamoorkussens zijn namelijk zeer comfortabel en bovendien brilvriendelijk. Daarnaast bevatten de oorkussens een koelende gel, wat nog meer bijdraagt aan het comfort. De hoofdband pakt echter minder comfortpunten dan de uitstekende oorkussens, en bevat een ander, dunner materiaal. Ook is de Roccat Syn Max Air gelimiteerd in verstelmogelijkheden. Het enige verstelbare punt is de hoogte van de hoofdband en daar heb je maar een centimeter speling. Het comfort is daarmee degelijk maar minder een uitschieter dan de rest van dit uitstekende pakket.

De geluidskwaliteit van de 50mm ‘Nanoclear’ Turtle Beach-geluidsdrivers is subliem. Ten eerste is het geluid uitstekend en vol. De directionele audio in games is zeer goed te plaatsen - zelfs zonder de ‘spatial’ audiomix aan te zetten - en bij het luisteren naar muziek vallen de moddervette lage toonloopjes meteen op. Ten tweede zitten de geluidsdrivers verrassend diep in de oorschelpen. Daardoor heb je iets minder het gevoel ‘in de actie’ te zitten, maar waan je je in plaats daarvan in een concertzaal waar audio fantastisch tot zijn recht komt. De uitstekende geluidskwaliteit is dan ook het beste aspect van de Roccat Syn Max Air. Er zijn weinig concurrenten die hieraan kunnen tippen.

Cover image for YouTube videoROCCAT Syn Max Air Trailer (Multi-Platform Wireless Gaming Headset With Charging Dock)

De microfoon van de Roccat Syn Max Air is vrij goed en komt bovendien met ‘voice monitoring’, waardoor je jezelf kunt horen. Die functie kun je niet gebruiken met externe microfoons maar voegt hier veel waarde toe. De Roccat Syn Max Air laat je namelijk weinig omgevingsgeluid horen en elke indicatie van je stemgeluid gaat het gutturale schreeuwen in je microfoon tegen. De microfoon zelf is verder vrij toereikend. Je stemgeluid an sich is helder te verstaan hoewel de microfoon nagenoeg geen lage tonen opneemt. Als je van nature een lage stem hebt, dan zal je jezelf hier matig in herkennen. Het design is daarentegen wederom vernuftig en geïntegreerd. Wanneer je de microfoon omhoog zet, dangaat hij op mute en zie je vervolgens je ‘Rapid Charging Dock’ (waarover later meer) even pulseren. De toepassing van de microfoon is dan ook geschikt.

Mocht de standaardconfiguratie van de Roccat Syn Max Air niet naar wens zijn, dan vind je talrijke aanpassingsmogelijkheden in de software. In de Roccat Swarm-software voor pc kun je naast een standaard equalizer de treble- en bassboosts aanvinken, of juist specifiek dialoogvolume verhogen. Ook geven de ‘superhuman hearing’-opties je de kans om specifieke geluiden zoals voetstappen – en alle daarbij horende tonen – er meer uit te laten springen. Tot slot is er nog de ‘spatializer’, die 3D-audio beter laat plaatsen. De spatializer slaagt daarin maar doet dat wel ten koste van stemgeluiden, die door deze setting door de headset lijken te echoën. Het uitstekende standaardgeluid in combinatie met de veelheid aan opties in Swarm zorgt ervoor dat je de Roccat Syn Max Air volledig naar wens krijgt.

Roccat Syn Max Air review - De Rapid Charging Dock is een enorme meerwaarde

De Roccat Syn Max Air komt samen met een handig ‘Rapid Charging Dock’. Dit dock fungeert zowel als een oplaadstation als een signaalontvanger. Het signaal daarvan lijkt een groter bereik te hebben dan van je gemiddelde dongle waardoor je bij een gemiddeld toiletbezoek niets aan audio hoeft te missen. Wel is er in uurlijke intervallen een paar seconden krakende storing van het signaal te horen. Dat is echter een klein smetje op het gemak van dit gadget. Het zorgt er namelijk voor dat Roccat Syn Max Air zelden door de 16 uur durende batterij heen gaat. Het ‘Rapid Charging Dock’ is dan ook een perfecte toevoeging die je op een knappe manier de headset laat laden en opbergen.

De geluidsprofielen zijn alleen beschikbaar op pc maar de Roccat Syn Max Air is tevens op andere apparaten te gebruiken. Zo valt hij met bluetooth aan je telefoon of Nintendo Switch te koppelen. Of sluit je de ‘Rapid Charging Dock’ via USB aan op je PlayStation 5. Op de PlayStation 5 is mede door het ontbreken van de geluidsprofielen op pc de geluidskwaliteit merkbaar minder. Ook ligt het maximale volume net wat te laag. Desalniettemin is de Roccat Syn Max Air een overtuigende en breed inzetbare headset.

Voor louter consolegebruik zijn er enkele werkpunten, maar toch overtuigt de breed inzetbare Roccat Syn Max Air. Deze headset is comfortabel en staat bol van de inventieve en goed geïntegreerde functies. De geluidskwaliteit is de absolute uitschieter en het gemak dat het ‘Rapid Charging Dock’ levert is daarbij de muzikale encore. Dit is een concertzaal waar je niet meer uit wilt.

Joël reviewde de Roccat Syn Max Air op pc en PlayStation 5

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Joël Nicola avatar

Joël Nicola

Online Zweter

Reacties