Skip to main content

RIG 4VR headset review - VReselijk kwalitatief

VReselijk kwalitatief.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Stevig, comfortabel en scherp geprijsd: de RIG 4VR slaagt met glans in zijn unieke opzet om headsets en virtual reality te combineren.

Plantronics gelooft helemaal in virtual reality. Het bedrijf heeft dan ook met Sony samengewerkt om de RIG 4VR-headset te ontwerpen. De headset wil kwalitatieve audio aanbieden, maar streeft ook een unieker doel na: een design dat het tegelijk dragen van een headset en een VR-bril aangenaam wil maken. Het belang van een goede headset tijdens een virtual reality-sessie kan niet onderschat worden. Op die manier ben je namelijk afgesloten van de buitenwereld, en volledig in de game ondergedompeld.

De RIG 4VR is eerst en vooral een solide apparaat dat nergens een goedkope indruk geeft. Elk onderdeel hangt stevig vast en is mooi afgewerkt - een hele prestatie voor een headset die amper 70 euro kost. Het allergrootste pluspunt is dat de headset extreem licht is: iets meer dan 200 gram om precies te zijn. Het lijkt een kleine factor, maar in de praktijk heeft het een enorme impact. De PlayStation VR weegt namelijk al 600 gram. Dat de RIG 4VR een lichtgewicht is, zorgt dan ook dat je prima beide apparaten tegelijk kunt dragen.

Ook het gebruiksgemak van de headset is een groot pluspunt. Bij aankoop worden er twee afzonderlijke draden geleverd. Een redelijk lange draad, waarmee je de Dualshock 4 controller en de headset kunt verbinden, en een kortere die de headset met de PlayStation VR verbindt. Door die korte draad weet Plantronics op een heel elegante manier een afschuwelijk kluwen aan kabels te vermijden.

Alle onderdelen van de headset vallen bovendien te wijzigen, waardoor je de headset helemaal naar eigen wens kunt aanpassen. Opnieuw valt het design in positieve zin op: elk onderdeel zit stevig vast, maar is tegelijk eenvoudig los te koppelen. De microfoon op de headset is hier een toonbeeld van. Klap je die uit, dan kun je direct praten. Is de microfoon ingeklapt, dan staat de chatfunctie automatisch uit. En als je vindt dat de microfoon in de weg zit, dan kun je die ook gemakkelijk loskoppelen.

De ovaalvormige oorschelpen zijn het pronkstuk van de headset. Die zijn zodanig groot dat je oren er volledig in passen, en ze bovendien mooi de contouren van de PlayStation VR vermijden. Op die manier kun je beide apparaten gemakkelijk samen dragen. Het lichte materiaal waaruit de earcups gemaakt zijn, zorgt er ook voor dat hitte gemakkelijk weg kan. Zo blijft het comfortabel om de headset lang aan een stuk door te dragen.

Ook op de audiokwaliteit van de headset valt weinig aan te merken. Het is namelijk heel duidelijk dat er goed over een gebalanceerde mix is nagedacht. Ontploffingen sturen op overtuigende wijze bastonen door je oren, je kunt geluiden perfect in de omgeving plaatsen, en ook details komen op een haast verbluffende manier naar boven. Tijdens de missie Burn Water in Call of Duty: Infinite Warfare hoorde ik een klein geruis op de achtergrond. Na even stil te staan en rond te kijken, merkte ik op dat de headset zelfs het geluid van neervallende motregen subtiel in de mix verwerkt.

De RIG 4VR biedt een fantastisch prijs-kwaliteitsverhouding. Voor 70 euro krijg je een kwalitatieve headset die hoge punten scoort op draagcomfort, gebruiksvriendelijkheid en audiokwaliteit. De kers op de taart is dat de headset volledig slaagt in zijn doel om het dragen van een virtual reality-bril en een audio-headset te combineren. Het was nog nooit zo gemakkelijk en aangenaam om volledig in virtuele werelden ondergedompeld te worden. Een all-round goede headset, en de ideale partner voor je PlayStation VR.

De RIG 4VR-headset is vanaf nu verkrijgbaar en heeft een richtprijs van 69,99 euro.

Read this next