Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Retrofiel - Blood brengt je innerlijke sadist naar boven

Rest in pieces!

Vroeger, toen alles beter was... Toen politieke correctheid nog niet aan de orde was. In Retrofiel gaat een van de redacteurs van Eurogamer Benelux terug naar de goede oude tijd. Met het oog op het twintigjarige jubileum van Blood haalt Johnny zijn innerlijke sadist weer naar boven.


In Blood speel je als de antiheld Caleb, een gunslinger uit het Wilde Westen die bekendstaat om zijn agressieve aard, sadistische trekjes en sarcastische humor. Dankzij die reputatie stijgt hij al snel in de rangen van de kwaadaardige Cabal-cult. Uiteindelijk kiest de duistere god Tchernobog hem en drie anderen tot zijn persoonlijke elitesoldaten. Na jaren van trouwe dienst worden de vier echter door Tchernobog verraden. Caleb belandt voor bijna zestig jaar onder de grond. Dat hij vervolgens met het verkeerde been uit zijn graf stapt, is dan ook nogal zacht uitgedrukt. Gehuld in een cowboyhoed en trenchcoat, met gloeiende rode ogen en de neiging om met zijn hese stem snedige oneliners te spuwen, moet iedereen die in de weg van zijn wraak staat er op een beestachtige manier aan geloven.

Blood begint terwijl Caleb nog in zijn graf ligt. Om een nog onbekende reden schuift de deksel van zijn tombe en ontwaakt Caleb met de legendarische woorden 'I live again', afkomstig uit de horrorkomedie Army of Darkness. Gewapend met een hooivork stap je naar buiten en word je direct belaagd door een zombie die uit zijn graf kruipt. Hij roept om hersenen en stormt op je af. Agressief ga je hem met een hooivork te lijf terwijl je zijn hakbijl probeert te ontwijken. Zodra je hem de genadeklap geeft, vliegt zijn hoofd eraf. Uit de ontblote nek spuit het bloed sierlijk in het rond. De grond kleurt al snel rood. Vind je het hoofd, dan schopt Caleb het als een volleerd voetballer voor zich uit. Welkom in de wereld van Blood.

Net zoals Duke Nukem 3D en Shadow Warrior is Blood een typische game voor de Build-engine. Alle drie volgen ze hetzelfde stramien van 2.5D-werelden vol met herkenbare locaties, over-the-top-geweld, exotische wapens, cheesy oneliners en heel veel humor. Blood onderscheidt zich met een voor die tijd nog uniek horrorthema dat verder gaat dan de clichés. De game zit vol referenties en is eigenlijk een groot eerbetoon aan horrorfilms en -literatuur. Zo hebben de vijanden veel eigenschappen van de Deadites uit de Evil Dead-serie, waaronder een bezeten hand die je probeert te wurgen en daarbij 'I'll swallow your soul' roept. Maar er zijn ook veel verwijzingen naar de werken van Edgar Allan Poe, H.P. Lovecraft en Stephen King.

Het horrorthema zie je ook terug in de locaties die de game opvoert. Je bezoekt onder andere een begraafplaats, kermis, spookhuis en Cabal-tempel. De levels zelf zitten ook tjokvol knipogen. Zo is de map Crystal Lake vernoemd naar Jason Voorhees' thuisbasis in de Friday the 13th-films. Tijdens het spelen hoor je het bekende "ki, ki, ki, ma, ma, ma"-geluid en als je goed oplet, kun je Jasons masker en machete vinden. Hoewel ieder level lineair van opzet is, loont het dus om de omgeving te verkennen en zo niet alleen de vele easter eggs, maar ook de alternatieve paden en geheimen te ontdekken. De kleine details weten je eindeloos te vermaken en zorgen ervoor dat het nooit een straf is om een level opnieuw te spelen.

Maar het zijn niet alleen de levels waardoor je Blood wilt blijven spelen. Dankzij een gevarieerd aanbod aan agressieve vijanden en een gestoord arsenaal aan wapens zijn de gevechten ongekend intens en uiterst brutaal. Fanatieke Cabal-leden gooien bundels dynamiet, schieten met tommyguns en jagen op je terwijl ze je in hun eigen taaltje uitdagen. Gargoyles liggen op de loer en vallen onverwachts grommend vanuit de lucht aan of proberen je in de val te lokken door zichzelf als standbeeld te vermommen. Alsof dat nog niet genoeg is, dien je ook met Phantasms rekening te houden: Magere Heinen die met hun ijzige gegil je ziel komen halen en alleen kwetsbaar zijn wanneer ze met hun zeis of magische schedels aanvallen.

Caleb staat er echter niet alleen voor en kan terugvallen op een ruim arsenaal aan knotsgekke wapens. Met een Zippo en spuitbus, Flare Gun of Napalm Launcher zet je alles in vuur en vlam. Vijanden rennen brandend voorbij terwijl ze 'It's hot' of 'It burns' schreeuwen. Steek een naald in je Voodoo Doll en zie ze kermen van de pijn of waan jezelf een echte gangster door met twee tommyguns tegelijkertijd iedereen te doorzeven. Maar wil je echt schoon schip maken, dan gooi je een bundel dynamiet en geniet je ervan hoe vervolgens hele groepen uit elkaar spatten terwijl Caleb tussen de rondstuiterende hoofden sadistisch lacht. Als je dan toch het onderspit delft, kun je nog meekijken hoe vijanden rond je lichaam cirkelen. Had je toevallig net voor je dood een bundel dynamiet aangestoken, dan neem je ze alsnog allemaal mee het graf in.

Al dat bloedvergieten wordt ondersteund door een indrukwekkende hoeveelheid gepaste geluidseffecten. Het gegil van je tegenstanders gaat door merg en been. Een zombie klinkt toepasselijk ondood, de Cabal-taal wereldvreemd en het gegrom van monsters imponerend. Verder doet de stem van Caleb het personage eer aan. Je hoort de onderliggende haat en het sadistische genot wanneer hij de zoveelste opmerking maakt. Zelfs als hij tijdens het over-the-top-geweld lacht, weet je dat het gemeend is. Daarnaast past de klassieke orkestsoundtrack met melodramatische klanken op een perfecte manier bij de toon van de troosteloze wereld.

Onlangs vierde Blood zijn twintigjarige jubileum, maar Caleb kreeg geen feestje. De ondergewaarde shooter is langzaam bij iedereen in de vergetelheid geraakt. Dankzij een rechtenkwestie is de broncode niet vrijgegeven, waardoor de moddingcommunity nooit volledig tot bloei is gekomen. Tegenwoordig koop je de game, inclusief alle uitbreidingen, voor 5 euro op Steam. Om het uiterste uit die versie te halen, raad ik je de Blood GDX-mod aan. Mocht dit bloederige artikel je interesse gewekt hebben, geef de game dan vooral eens een kans. Wie weet dat we bij genoeg animo Caleb ooit weer eens de woorden 'I live again' horen zeggen.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen. .

Over de auteur
Johnny van Spronsen avatar

Johnny van Spronsen

Barbaar

Johnny is killer dan het staal dat zijn tegenstanders doorklieft. Hij verplettert vijanden, drijft de overlevenden lachend voor zich uit en luistert met plezier naar de klaagzang van de verliezers.

Reacties