Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Resident Evil: Operation Raccoon City Preview

Terug naar Ground Zero.

Het begint een beetje vreemd te worden. Alle artikels die ik de voorbije weken heb geschreven, gaan over games waarin een grote mulitnational een bijzonder groot gevaar blijkt voor de mensheid. Neem nu Umbrella Corp., de biochemische en farmaceutische gigant die stiekem ook onderzoek verricht naar genetisch gemanipuleerde en biologische wapens en in 1978 het beruchte T-virus, of Tyrant virus, ontwikkelde. Wel, eigenlijk heeft Dr. James Marcus het T-virus ontwikkeld, nadat hij bloedzuigers geïnfecteerd had met een uit West-Afrika afkomstig virus genaamd "Progenitor virus", maar dat gaat wel heel erg in detail.

Marcus wordt vermoord in opdracht van Umbrella Corp.'s hoge raad en zijn leerling, Albert Wesker, neemt zijn plaats in. Echter hadden ze er niet op gerekend dat Marcus zichzelf had geïnfecteerd met het Progenitor virus, waardoor hij de dood overwon. Als wraak op Umbrella voor hun verraad, laat hij het T-virus vrij in de watertoevoer van het ondergrondse laboratorium onder het Arklay-gebergte. Hierdoor wordt de hele onderzoekspopulatie gezombificeerd en breken ze met mondjesmaat uit het laboratorium en het daaraan verbonden landhuis. Wesker ziet hierin de uitgelezen kans om wat gevechtsdata te verzamelen, waarop hij leden van de door hem opgerichte speciale eenheid S.T.A.R.S. naar het landhuis stuurt onder het mom van een "reddingsactie". Dit zijn de gebeurtenissen uit de allereerste Resident Evil-game.

Toch weet het zombiegespuis te ontsnappen en het nabijgelegen stadje Raccoon City onder de voet te lopen in Resident Evil 2. Umbrella kan de zombieuitbraak niet verbergen en er worden sancties opgelegd door de Amerikaanse overheid. Echter blijven zowel Umbrella als de overheid niet zomaar bij de pakken zitten. Al snel sturen beide instanties een geheime troepenmacht naar Raccoon City om stalen van het T-virus te nemen. En zo komen we eindelijk toe aan de gebeurtenissen uit de nieuwe Resident Evil: Operation Raccoon City.

In deze Third Person Shooter kruip je in de huid van ofwel een geheime eenheid onder leiding van Umbrella of een special forces-eenheid van het US Marines Corps. Beide worden ze gedropt in Raccoon City met de taak om de oorzaak van de infectie te achterhalen. Waar de overheid deze data natuurlijk wil om een geneesmiddel te maken tegen het T-virus, heeft Umbrella echter andere doeleinden. Het is dan ook onvermijdelijk dat beide eenheden elkaars pad zullen kruisen, met alle gevolgen van dien.

"Operation Raccoon City geeft je de keuze tussen twee teams met tegengestelde doelen. Zo worden er verschillende 'wat als?' scenario's uitgespeeld."

Wat op zich al leuk is, is de hele setup van de game. Zo zullen er verschillende 'wat als?' scenario's uitgespeeld worden. Zo zul je als Umbrella-eenheid de taak krijgen om alle ooggetuigen uit te schakelen. Leon S. Kennedy, protagonist uit Resident Evil 2 en Resident Evil 4, komt hierdoor dus in het vizier van de Umbrella-troepen.

Slant Six games, ontwikkelaar van onder andere het niet zo denderende SOCOM: Confrontation, heeft elk personage uit de beide teams een eigen set speciale vaardigheden meegegeven. Zo heb je de scout die chirurgisch precies is met een sluipschuttergeweer of de standaard Medic die teamleden kan genezen. Deze laatste zal vooral belangrijk wezen, aangezien er een bleed out-mechaniek in de game zit. Deze houdt in dat, wanneer je gewond bent je zal bloeden en uiteindelijk bezwijken aan je verwondingen. Echter trekt de geur van het bloed ook zombies aan, waardoor je dus maar beter snel je verwondingen voorziet van een verband. Word je gebeten door een zombie, dan moet je ook verzorging opzoeken voordat het T-virus je personage veranderd in één van de wandelende doden. Er zijn ook nog de iets specialere klassen, zoals de scientist class die de mogelijkheid heeft om BOW's (bio-organische wapens) zoals de Hunters, de Lickers of de Tyrant, te herprogrammeren zodat die het team van de speler niet langer lastig vallen.

Zoals tegenwoordig ook de regel geworden is in games, zal de singleplayer volledig speelbaar zijn met vier spelers. Heb je het liever wat competitiever, dan is er ook nog de online multiplayer. Deze belooft zeer intensief te worden, aangezien ook hier de zombies en BOW's een hoofdrol spelen. Je zult je dus niet enkel moeten focussen op het andere team, maar ondertussen ook de hordes zombies ontwijken. Of ze natuurlijk in je voordeel gebruiken, door bijvoorbeeld een speciale granaat die zombies aantrekt te gebruiken om bepaalde locaties op de map te verdedigen.

"In de online multiplayermode neem je het niet enkel tegen elkaar op maar moet je ook de hordes zombies ontwijken. Of ze in je voordeel gebruiken natuurlijk."

Natuurlijk zou dit geen Resident Evil-game zijn mochten de bekende gezichten uit de serie niet eens langs komen om goedendag te zeggen. Eind vorig jaar kondigde Capcom de Hero Mode aan. Hier kun je in de huid van de eerder vernoemde Leon Kennedy kruipen, maar ook als Claire Redfield, Jill Valentine of Carlos Oliveira de strijd aangaan met enkele van de schurken uit de series, waar onder andere Ada Wong, HUNK en Nicholai Ginovaef deel van uitmaken.

Met Resident Evil: Operation Raccoon City slaat Capcom een zeer shooter/actie-georiënteerde weg in. Waar de reeks begon als survival horror game, brengt deze nieuwe game de reeks definitief in het shooter tijdperk (alhoewel we bijzonder interessante gesprekken kunnen hebben in hoe verre Resident Evil 5 nog te classificeren valt als survival horror). Eind maart zullen we uitsluitsel kunnen brengen of deze game de toekomst van de reeks aankondigd, of het misschien tijd wordt om terug naar de roots te gaan.

De preview van Resident Evil: Operation Raccoon City doorgenomen, en je hebt wel zin om het spel in huis te halen? Dat kan vanaf 23 maart want dan is de game verkrijgbaar op PC, PS3 en Xbox 360!

Reacties