Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Resident Evil: Operation Raccoon City

Zelfde stad, ander gezelschap.

Een straat ligt er verlaten bij, en ik kijk voorzichtig om de hoek. Enkele uitbrandende wagens doen dienst als lichtbronnen. Handig, in zo’n spookstad. Raccoon City, lang geleden dat ik hier nog was. Stiller dan normaal, kan een goed teken zijn. Of net niet. In de verte bewegen wat schimmen, het hele team laadt een vol magazijn. Iets sprint over de straat van de ene kant naar de andere, geweer in de aanslag. Een verdwaalde haas op speed? Neen. Een door het zombievirus gebeten Usain Bolt? Kan niet. Het is … Leon Kennedy? Pardon?

Capcom zonder een zombiegame is als een café zonder bier, en dit jaar hadden ze gelukkig hun portie jaarlijkse alcohol voor ons klaarstaan. Zij het wel in een speciale vorm, want de nieuwe Resident Evil-game stuurt je een anders dan gewoonlijke richting uit. Onze aandacht probeerden ze daarmee overduidelijk te vangen, want de halve persruimte van Capcom stond vol speelbare versies van Operation Raccoon City.

In deze titel neem je de rol aan van een lid in het USS-team, oftewel Umbrella Security Service. Inderdaad, je speelt als de kuisploeg van het bedrijf dat sinds de eerste Resident Evil de wereld in gevaar bracht met hun experimenteel virus. Geen volwaardige opvolger van Resident Evil 5 dus, voornamelijk omdat je je plotgewijs bevindt tijdens de gebeurtenissen uit deel twee en drie, waarbij je de jacht opent op de leden van S.T.A.R.S. die wanhopig proberen te overleven.

Daarom is Resident Evil: Operation Raccoon City een nogal opvallende titel, aangezien het de nadruk legt op belangrijke plotpunten waar alles nog een andere richting kon uitgaan. Hoe zou de verhaallijn verlopen als je dat mooie snoetje van Claire Redfield zou verbouwen met enkele kogels? Of wat als je bijvoorbeeld Leon Kennedy vermoordt tijdens zijn ontsnapping uit de stad? Het is hem die ik bovendien zie wegrennen in een warenhuis zodra de demo start en de bevelen die nadien via het oortje worden doorgegeven, laten weinig ruimte voor interpretatie. Je moet de rommel opruimen van Umbrella en dat met topmateriaal. Niets minder voor het speciale beveiligingsteam.

Leon Kennedy in volle actie in deze trailer voor Resident Evil: Operation Raccoon City.

Er valt te kiezen uit Vector, Spectre, Beltway, Four-Eyes, Lupo en Bertha, en elk hebben ze een eigen vaardigheid die hen moet assisteren tijdens het uitkammen van het onder de voet gelopen Raccoon City. Vector krijgt een digitale “cloak” ter beschikking, Beltway is heer en meester over de explosieven en Bertha moet zorgen voor de medische toestand van de groep. Je loopt dus steeds in teamverband rond en zoals verwacht opent dat paden voor co-op gameplay. Maar verwacht niet, omdat je in groep rondloopt, dat je onschendbaar bent. Er zitten werkelijk horden zombies op je hielen en het is dus soms verstandiger om de benen te nemen en weg te rennen voor het onheil dat volgt.

Dat mocht ik zelf ondervinden tijdens mijn hands-on met de game op E3. Terwijl ik al lang een checkpoint kon gehaald hebben, zag ik die door de actie voor enkele minuten over het hoofd en concentreerde ik me op de vele ondoden die mijn speelsessie tot het uiterste duwden. Het duurde niet lang voor ik ernstig toegetakeld werd, met als resultaat dat ik begon te bloeden. En wanneer je met een gapende wonde strompelt over het asfalt, dan wordt het pas lelijk. Het bloed trekt namelijk de vijanden aan, waardoor je het risico loopt om te eindigen op de buffettafel van de zombies die zich allemaal storten op jou. En als je geïnfecteerd geraakt, dan loop je de kans om zelf te transformeren en je te keren tegen je eigen teamleden.

In het kort: dit is Resident Evil met een grote twist. Na het meer dan degelijke Resident Evil 5 waait er een frisse en sadistische wind doorheen de serie. Een excuus zoeken om eens de slechterik te spelen, is niet altijd evident. Maar Resident Evil: Operation Raccoon City heeft me zonet een VIP Pass gegeven om de grootste eikel uit te hangen tegen de protagonisten van de reeks. Ik vraag me sinds de presentatie af hoe het moet aanvoelen om de muur te behangen met de hersenen van Leon of de boezem van Claire, dus mijn appetijt voor deze speciale titel is aangewakkerd. Zij het als zombie of niet.

Resident Evil: Operation Raccoon City is vanaf eind 2011 beschikbaar voor de PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

Over de auteur

Joachim Beunckens

Hoofdredacteur Video

Reacties