Skip to main content

Resident Evil Village - Release, setting en alles wat we weten

Update: Lady Dimitrescu, The Maiden demo voor PS5 en multiplayer in RE:Verse

Zoals het een game van een populaire franchise betaamt, draait de geruchtenmolen voor Resident Evil Village op volle toeren. Reikhalzend wordt er uitgekeken naar elk beetje nieuwe informatie over Resident Evil Village, dat tijdens Sony's Future Gaming Event werd aangekondigd. Van hints naar weerwolven, vampieren en occultisme tot een mysterieus kasteel in een Europees dorp. Hier lees je alles wat we weten.

Inhoud

Resident Evil Village release - Wanneer komt de game uit?

De Resident Evil Village releasedatum is intussen bekend: vanaf 7 mei kun je met de horrorgame aan de slag! Resident Evil Village lanceert voor de pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One X en Xbox Series S/X. Eigenaars van de PlayStation 4- en Xbox One X-versie kunnen deze (zoals gebruikelijk) gratis naar de next-genversie overhevelen, waar ze van een 4K-resolutie, HDR, raytracing en sterk verbeterde laadtijden genieten.

Resident Evil Village is ondertussen uitgekomen. Ben je benieuwd naar onze mening? Hier lees je de Resident Evil Village review.

Resident Evil Village is ook speelbaar op PlayStation 4 en Xbox One.

Resident Evil Village trailers - Wat kun je alvast zien?

In de aankondigingstrailer van Resident Evil Village zie je alvast een aantal opmerkelijke gebeurtenissen. Zo maakt Chris Redfield een opvallende verschijning. Mogelijk is Chris niet de enige oude bekende die een rentree maakt.

Bekijk op YouTube

Resident Evil Village bevat hoe dan ook meerdere antagonisten. Dat blijkt uit de derde story trailer voor de game die van een hoop gameplaybeelden vergezeld ging. In de trailer maakt protagonist Ethan Winters kennis met de reusachtige vampier Lady Dimitrescu en haar drie dochters. De vier vrouwelijke vampiers staan je naar het leven en achtervolgen je doorheen levels (al lijkt niet elke fan dat idee even angstaanjagend of weerzinwekkend te vinden, als we internetmemes mogen geloven). Aan het hoofd van de familie staat (de verder onbekende) Mother Miranda, die in de trailer een telefoongesprek met Lady Dimitrescu voert.

Bekijk op YouTube

Resident Evil Village setting - Waar speelt de game zich af?

Resident Evil Village is een direct vervolg op Resident Evil 7: Biohazard. Zoals hierboven reeds gezegd, kruip je wederom in de schoenen van Ethan Winters, het hoofdpersonage van de vorige game. Ethan en Mia hebben na de traumatische gebeurtenissen bij de familie Baker eindelijk hun rustige leventje opgepakt en lijken zelfs een kind te hebben. Chris Redfield, tegenwoordig werkzaam voor Umbrella, besluit echter om Ethans leven eens goed op zijn kop te zetten.

Volgens Capcom belandt Ethan zodoende in een nieuwe nachtmerrie op zoek naar antwoorden. Die antwoorden vindt hij mogelijk in een mysterieus dorp waar weerwolven, vampieren en occultisme de boventoon voeren. Na het succes van Resident Evil 2 Remake en Resident Evil 3 Remake lijkt de serie dus weer afscheid te nemen van de welbekende zombies, al laat insider Dusk Golem weten dat de Resident Evil Village het donkerste en meest weerzinwekkende deel in de reeks belooft te worden.

Resident Evil Village borduurt dus zowel verhalend als gameplaygewijs netjes voort op zijn voorganger. Dat doet het echter niet in alle opzichten. Reeds lang gingen er geruchten de ronde dat Resident Evil Village van de formule afwijkt. Vandaag weten we dat de game heel wat inspiratie bij voorganger Resident Evil 4 haalt. Zo gaf Capcom-producer Peter Fabiano in een interview met Official PlayStation Magazine te kennen dat het veelgeprezen deel in de horrorserie erg invloedrijk was bij de ontwikkeling van Village.

Die link met Resident Evil 4 is erg duidelijk. Zo legt ontwikkelaar Capcom de nadruk op het dorp vol zombieachtige inwoners met slagwapens: het dorp is "zo cruciaal als decor en setting van de game dat we het als een personage beschouwen". Bovendien zijn er geruchten dat Ethan last krijgt van hallucinaties, die volgens GamesRadar aan geschrapte gameplaymechanieken van Resident Evil 4 doen denken, waarbij Leon Kennedy door een kasteel met bewegende harnassen en geesten ronddoolt. Een 'levendig' dorp lijkt dan ook niet vergezocht, wanneer je je omgeving en de personen erin niet langer kunt vertrouwen.

Net als in Resident Evil 4 introduceert Resident Evil Village een zwaarlijvige handelaar, genaamd The Duke, die van tijd opduikt. Hoe belangrijk The Duke zal zijn, moet nog blijken, maar nu al speculeren fans van de reeks dat hij en de naamloze handelaar met lange overjas uit Resident Evil 4 eigenlijk een en dezelfde persoon zijn.

Ten slotte willen we jullie enkele sappige geruchten niet onthouden. Zo beweert fansite Biohazard Declassified - die ook de komst van een VR-versie van de game voorspelde - dat je Ethans tocht doorheen het woeste berglandschap zonder wapens aanvangt. Dat betekent dat je in de eerste uren van de game op je survivalinstinct en zaklamp met batterijen bent aangewezen bent. Die zaklamp krijgt door de vele donkere omgevingen in de game een grotere rol.

Het interieur van een gebouw in Resident Evil Village doet denken aan het herenhuis uit het origineel.

Resident Evil Village gameplay - Hoe speelt de game?

De game maakt net zoals voorganger Resident Evil 7: Biohazard gebruik van een eerstepersoonsperspectief. "Het perspectief helpt bij de immersie en zorgt ervoor dat spelers het gevoel hebben alsof ze Ethan zijn, met hetzelfde gevoel van verhoogde spanning en angst," aldus Capcom. Daarnaast zorgt de ontwikkelaar ervoor dat de game geen laadtijden bevat. In combinatie met de kracht van de RE-engine en de audio lijkt dat voor een immersieve ervaring te zorgen.

Resident Evil Village belooft alvast een "authentieke feel" en "een balans van combat, exploratie en puzzels", aldus Fabiano. Puzzelfans lijken aan het goede adres: al van bij de eerste beelden van de game werd er sterk gehint naar mysterieuze locaties die wat denkwerk vereisen. Zo zijn er verschillende emblemen rondom het Umbrella-logo te zien en maak je kennis met een indrukwekkende deur, die ruimte voor twee ronde schijven bevat. Net als in Resident Evil 4 moet je dus aan 'Inventory Tetris' doen. Volgens GamesRadar poogt Capcom de immersieve en spaarzame HUD van Resident Evil 7 met het inventory-systeem van deel 4 te combineren, dat door vele fans op handen wordt gedragen.

Fans van het derdepersoonsperspectief, dat in de Resident Evil 2 Remake en Resident Evil 3 Remake werd gebruikt, kunnen dan weer hun hart ophalen bij de multiplayermodus RE:Verse. Met RE:Verse wil Capcom de 25ste verjaardag van de Resident Evil-reeks vieren, met allerlei iconische helden, slechteriken en monsters in de hoofdrol. De multiplayermodus is een extraatje voor wie Resident Evil Village aanschaft. Tijdens de onthulling van RE:Verse toonde Capcom overigens een trailer voor Resident Evil: Infinite Darkness, de Netflix-serie in CGI die voor 2021 gepland staat.

Bekijk op YouTube
Resident Evil 8: Village bevat ongetwijfeld puzzels.

Resident Evil Village VR - Is de game speelbaar in VR?

Hoewel Capcom tot dusver nog geen officiële verklaring met betrekking tot VR heeft gemaakt, is het erg waarschijnlijk dat je na deel 7 ook Resident Evil Village volledig in virtual reality kunt spelen. Zo zou er deze zomer een playtester in het kader van het Resident Evil Ambassadors-programma bij Capcom op bezoek zijn geweest om de VR-versie van Resident Evil 8: Village aan de tand te voelen.

Het eerstepersoonsperspectief van de moderne Resident Evil-games leent zich nu eenmaal perfect voor immersieve virtual reality, hetgeen Sander in zijn Resident Evil 7: Biohazard review voor PlayStation VR mocht ondervinden. Of VR voor de game exclusief tot Sony's console beperkt blijft, is nog niet zeker, maar lijkt aannemelijk.

Wil jij ook op de hoogte blijven van het laatste Resident Evil Village nieuws? Hou dan vooral dit artikel in de gaten, waar we de belangrijkste informatie blijven updaten!

Read this next