Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Resident Evil 7 - End of Zoe review - Kort en eentonig

One Punch Man.

End of Zoe is maar een uur lang, maar het spelen van deze DLC voor Resident Evil 7 is tijdverspilling.

End of Zoe heeft lang op zich laten wachten. Waar Resident Evil 7: Banned Footage 1 en Banned Footage 2 korte afleidingen bieden, licht het laatste onderdeel van de Season Pass het lot van Zoe toe, die door Ethan en Mia in Resident Evil 7 achtergelaten wordt. Capcom belooft Zoe meer uit te diepen als personage en bovendien speel je als een nog eerder onbekend lid van de familie Baker, Joe. Hij is een survivalist die van zijn omgeving moet gebruikmaken om te overleven, terwijl hij Zoe probeert te redden van haar dodelijke lot. Dat zijn mooie beloftes, maar na een uur loopt de aftiteling al.

Joe's survivalvaardigheden komen neer op het eten van vette larven, waardoor je je health terugkrijgt. Je kunt ook speren maken om mee te gooien, en een op afstand bestuurbare bom. Verder lost Joe alles met zijn vuisten op. Een gesloten deur wordt vakkundig in elkaar getimmerd, en een obstinate computer krijgt ook een paar rake klappen alvorens die weer gaat werken. Joe kijkt totaal niet raar op van de bovennatuurlijke situatie waarin hij zich bevindt, want hij vindt het maar iets 'uit een horrorfilm'. Het zou grappig zijn, ware het niet dat de sfeer in End of Zoe veel serieuzer is. Joe is interessant op papier, maar zijn skills voegen niets aan de game toe.

De Molded die in de hoofdgame zo angstaanjagend waren, vormen ook geen gevaar voor Joe's gebalde vuisten. De game geeft je twee combo's om mee te vechten en de hoofden van de monsters aan flarden mee te slaan. Zelfs een eindbaas waarmee Ethan het in Resident Evil 7 nog zo moeilijk had, is niet tegen Joe's knokkels opgewassen. De DLC geeft je een overdadig aantal save points, health items en power-ups, waardoor Joe simpelweg oppermachtig is. Je kunt zelfs stealth-aanvallen uitvoeren, maar die zijn er puur voor de show. Je bent niet klein te krijgen en de spanning die in Resident Evil 7 de overhand had, is in End of Zoe nergens te bekennen.

Van het uitdiepen van Zoe's personage komt ook niets terecht. Gedurende het volledige uur aan speeltijd is ze bewusteloos en in de ban van het schimmelvirus dat alles in zijn greep heeft. Wanneer ze ontwaakt, is er geen ruimte meer om haar het spotlicht te geven. Ook Joe krijgt als personage geen aandacht. Het is totaal niet duidelijk waarom hij afwezig was in de hoofdgame en hoewel we weten dat hij Zoe's oom is, is hij niets meer dan een man die graag dingen slaat. Het nietszeggende verhaal gaat dan ook van A naar B zonder opzienbarende gebeurtenissen en is bovendien vreselijk voorspelbaar.

End of Zoe voegt niets substantieels toe aan Resident Evil 7. Het verhaal is flinterdun en veel te kort. Joe is belachelijk sterk en daarmee verdwijnt alle spanning die de hoofdgame zo ijzersterk maakte. Van Capcoms belofte om Zoe meer aandacht te geven komt ook niets terecht, ook al weet je aan het einde wat er van haar terechtkomt. End of Zoe is het lange wachten niet waard geweest, en geeft Resident Evil 7 een wrange nasmaak.

Resident Evil 7 - End of Zoe is nu verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties