Skip to main content

Resident Evil 7 Banned Footage Volume 1 review - Op ban-d vastgelegd

Op ban-d vastgelegd.

Banned Footage Volume 1 zet zijn beste beentje voor op gebied van gameplay, maar laat geen blijvende indruk na.

Capcom zet met Resident Evil 7 de eerste stappen in een nieuwe richting voor de horrorreeks door een beklemmende sfeer en een uitstekende ondersteuning voor VR. De Resident Evil 7 review en Resident Evil 7 PS VR review lees je hier. De ontwikkelaar breidt de game ook uit met in totaal zeven stuks DLC, waarvan de eerste drie gebundeld zijn in het Banned Footage Volume 1-pakket. Nightmare, Bedroom en Ethan Must Die zijn aparte gamemodi die elk andere gameplay bieden, en de Bakers en hun gevangenen vanuit een andere hoek bekijken. Het is een smakelijk nagerecht, dat echter geen blijvende indruk nalaat.

Nightmare laat zien hoe cameraman Clancy in de kelder van het huis aan zijn noodlot probeert te ontsnappen. De modus telt vijf rondes, waarin je van je af moet bijten. Je begint met een handjevol scrap, een munteenheid waarmee je wapens en skills bouwt. Al snel kruipen hopen Molded uit de muren en bijt jij van je af, terwijl je krampachtig naar extra scrap zoekt. Kogels en andere onontbeerlijke items kosten met elke aanschaf steeds meer, wat een diepere laag tactiek toevoegt. Nightmare is de gedistilleerde vorm van Resident Evils beklemmende actie, en legt nadruk op de survival in survival horror.

Bekijk op YouTube

Na elk potje Nightmare wordt je score opgeteld en ontgrendel je beloningen, zoals starten met extra scrap of de mogelijkheid om sterkere wapens te bouwen. In de kelder zijn er ook valstrikken die je voor een handvol scrap kunt activeren. Met elke nieuwe beloning wordt Clancy krachtiger en de uitdaging kleiner, tot je daadwerkelijk Nightmare overleeft en je de hogere moeilijkheidsgraad ontgrendelt. Uiteindelijk is de modus gebaseerd op een hoge score halen. Dat motiveert je voor enkele uren, maar zodra daar de nieuwigheid van af is, raakt Nightmare in de vergetelheid.

Bedroom gaat dan weer een volledig andere kant op. Arme Clancy is opnieuw de klos en is dit keer door Marguerite aan een bed geketend. Telkens als zij de kamer verlaat, probeert Clancy te ontsnappen door puzzels op te lossen. Je trekt de kamer overhoop om alle delen van de puzzels te vinden, maar Marguerite mag niet weten dat je uit bed bent geweest. Op bepaalde momenten maak je teveel herrie en komt ze terug. Je moet dan snel alles terugleggen waar je het gevonden hebt, want anders is het met je gedaan. De modus ademt dezelfde sfeer als die van Stephen Kings Misery en biedt de beste puzzels in de game tot nu toe.

Heb je Bedroom succesvol afgerond, dan is er echter geen reden meer om terug te keren. De hele sequentie biedt een duidelijk stappenplan waar je niet van kunt afwijken. Dat maakt het geheel pijnlijk voorspelbaar. Je eerste ervaring met Bedroom is dan meteen de beste. Badend in het zweet zoek je het volgende stukje informatie om die helse dame te slim af te zijn. Het totale ontwerp van de puzzel is geniaal en smaakt naar meer. Door het gebrek aan flexibiliteit blijf je echter op je honger zitten.

Ethan Must Die rondt het pakket af in de vorm van een run-based actiegame. Je moet de sleutel naar de serre vinden om Marguerite te verslaan, maar de weg is bezaaid met Molded, valstrikken en exploderende kisten. Ethan is enorm kwetsbaar en één rake klap gooit hem al tegen de vlakte. De locatie van items verandert ook per run, waardoor je soms met slechts een handje buskruit spitsroeden moet lopen. Vijanden staan echter altijd op dezelfde plek, dus met elke run word je wijzer en werk je aan je tactieken. De laadtijden na elk sterfgeval zijn kort genoeg om steeds weer een ronde te willen trotseren. Ethan Must Die is de ultieme test van je vaardigheden en spoort aan om steeds te verbeteren, zelfs als een run je tegenzit. Daardoor keer je steeds naar de modus terug, constant op jacht naar die perfecte run.

Banned Footage Volume 1 plaatst Resident Evil 7 in een ander licht en biedt uitdagende scenario's die de beste kanten van de hoofdgame laat zien. Elke modus heeft echter een beperkte houdbaarheidsdatum, zeker in het geval van Bedroom. De belofte om het bestaande verhaal vanuit een andere hoek te bekijken wordt niet helemaal nagekomen, aangezien de gameplay op de voorgrond staat. Omdat de scenario's de gameplay doen schitteren, is het pakket uiteindelijk toch de moeite waard.

Read this next