Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Redux MSI Don Kaaklijn i320 R36 review - Een beest van een gaming pc

Geweldige lijn.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De Redux MSI Don Kaaklijn i320 R36 heeft uitstekende specificaties, ziet er prachtig uit en is bovendien gebruiksklaar.

De Redux MSI Don Kaaklijn i320 R36 review van Carl vertelt je of deze pre-built pc de moeite waard is.

Pc gaming kan erg intimiderend zijn. Je hebt immers een pc nodig die niet enkel over stevige specs beschikt, maar bovendien moeten alle componenten met elkaar compatibel zijn. Zelf je pc bouwen gaat dan ook gepaard met heel wat research, budgetteren en eventuele frustratie indien er iets misloopt. Diensten als ‘Powered by MSI’ bieden wat dat betreft soelaas. Ze laten je namelijk alle onderdelen kiezen, terwijl een team van experten de pc voor je in elkaar zet. Wij kregen de Redux MSI Don Kaaklijn i320 R36 opgestuurd als proevertje van deze dienst.

Mijn reviewmodel had de volgende specificaties:

  • Behuizing: MSI MPG Velox 100P Airflow
  • Moederbord: MSI PRO Z690-P DDR4
  • Processor: Intel Core i7 12700F
  • Koeling: Waterkoeling MSI Mag Coreliquid C240
  • Geheugen: RAM Corsair Vengeance PRO RGB SL 16GB (3200MHz)
  • Videokaart: MSI GeForce RTX 3060 Ventus 2X OC (12GB)
  • Solid-state drive: MSI Spatium M450 1TB NVMe SSD (3.600MB/s)
  • Voeding: MSI MPG A750GF 750W
Cover image for YouTube videoMSI Don Kaaklijn i320 R36

Hoewel de Intel Core i7 niet de krachtigste Intel-CPU op de markt is, vormt de twaalfde generatie een heuse sprong voorwaarts in prestaties na de slabakkende elfde. Bovendien betaal je een pak meer voor de volgende stap (de Intel Core i9) met maar een beperkte toename in performance. Datzelfde geldt voor de grafische kaart: de GeForce RTX 3060 is weliswaar niet het absolute topmodel in de RTX 30-reeks, maar kost beduidend minder dan de 3070 en 3080 met relatief beperkte verschillen in wat je uit je games kunt persen. Op dit reviewmodel speelde ik potjes Counter-Strike: Global Offensive aan een heerlijke 240 frames per seconde. Veeleisende games als Aliens: Fireteam Elite speelde ik aan 120 frames per seconde, zelfs met alle settings op max.

Nog een voordeel van een voorgebouwde gaming pc als de Redux MSI Don Kaaklijn i320 R36 is dat het volledig gebruiksklaar is. Pc gaming wordt vaak bekritiseerd omdat je eerst nog vele stappen moet uitvoeren vooraleer je kunt beginnen spelen. Niet hier. Windows 10 stond vooraf geïnstalleerd en er werd meteen een upgrade naar Windows 11 gesuggereerd. Bovendien werden er geen onnodige programma’s vooraf geïnstalleerd. Veel bedrijven pushen immers hun eigen programma’s of producten van andere bedrijven waarmee ze overeenkomsten hebben. Dat was hier niet het geval: enkel Steam stond al klaar op de desktop. Qua pc gaming kun je niet veel dichter komen bij ‘plug and play’.

Cover image for YouTube videoRedux Extreme PC Builders Challenge #1 😱 ft. Don Kaaklijn

Het enige element van de Redux MSI Don Kaaklijn i320 R36 waarmee je weliswaar rekening moet houden is dat dit model geen ingebouwde functies voor draadloos internet heeft. Er zit achteraan weliswaar een ethernetpoort, maar afhankelijk van jouw woonsituatie zit je bureau misschien ver van de bekabelde internettoegang. Daardoor je er goed aan om de aankoop van een extra product te overwegen. Wifiadapters en wifikaarten zijn ondertussen relatief goedkoop; voor ongeveer vijftig euro vind je reeds degelijke modellen. Daardoor is dit uiteindelijk een zeer klein euvel.

De Redux MSI Don Kaaklijn i320 R36 beschikt bovendien over een indrukwekkend aantal aansluitingen. Bovenaan vind je USB 3.2-poorten (twee USB-A en één USB-C), en 3.5mm-aansluitingen voor respectievelijk een headset en een microfoon. Achteraan kun je aan de slag met een HDMI 2.1-ingang, drie DisplayPort 1.4-aansluitingen, twee USB 2.0-poorten, vier USB-A 3.2-poorten en één USB-C 3.2-poort, en vind je tot slot ook een ethernetaansluiting. Er is ondersteuning voor S/PDIF en PS/2. Meer dan genoeg opties dus om al je randapparatuur aan te sluiten – ook als je een gespecialiseerde set-up voor ogen hebt die op audio-opnames gericht is.

Cover image for YouTube videoPlay Different. Get on Powered by MSI | MSI

Tot slot zit het goed met de looks van de Redux MSI Don Kaaklijn i320 R36. Het simpel zwart is onopvallend maar de fijne roosters en het honingraatmotief achteraan geven de pc toch een zeer elegant uiterlijk. Je vindt het drakenlogo van producent MSI vooraan en binnenin op de verschillende onderdelen (zoals de RTX 3060). Eenmaal je de pc activeert, loeren er dan weer vooraan twee mooie strips RGB-belichting tussen de roosters. De zijkant is een heus feest voor de ogen dankzij de doorzichtige case: zo komt de RGB-belichting op de ventilatie prachtig tot haar recht. Door op de ledknop bovenaan te drukken, schakel je tussen verschillende kleuren. Hoewel deze gaming-pc de naam van de Nederlandse streamer Don Kaaklijn draagt, zie je daar geen vermelding van op het apparaat zelf.

De Redux MSI Don Kaaklijn i320 R36 is een absoluut beest van een gaming pc. De specs zorgen ervoor dat je moeiteloos topgames aan heerlijke hoge resoluties en framerates kunt spelen. Minus een draadloze internetverbinding is deze voorgebouwde gaming pc bovendien instapklaar, zonder overbodige vooraf geïnstalleerde software. Het indrukwekkend aantal aansluitingen en de knappe looks van deze pc maken het plaatje af.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties