Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Red Faction: Battlegrounds

Vecht gerust door zonder mij.

Al sinds het begin van het nieuwe millennium associëren we de term "Red Faction" in de videogameswereld met destructieve wapens en voertuigen. Bijgevolg verwacht ik ook niks anders in een downloadable game die deze titel draagt, maar schijn bedriegt. De suffix "Battlegrounds" doet vermoeden dat er misschien toch wat meer actie en minder vernieling aan te pas komt, en dat is net wat mij te wachten staat zodra ik de game opstart.

En jammer genoeg gaat men verder. Zodanig zelfs dat je eender welke titel had kunnen plakken op deze game. Wat dacht je van "Shooter: Now With Cars" of "Drive Around: Like A Maniac." Ik had me tenminste dan aan het huidige spel kunnen verwachten waar in het groot "Red Faction" boven hangt te bengelen. Alsof het zelf beseft dat het er niet thuis hoort.

Maar goed. Even snel uit de doeken doen waar deze Battlegrounds rond draait. Als naamloze rekruut stap je in een wagen naar keuze (buggy, tank, ...) en vecht je het uit tegen gelijkaardige tegenstanders in een gesloten arena. Vanuit een isometrisch camerastandpunt rij je rond verzamel je power-ups en vuur je met de rechterstick in de gewenste richting, terwijl de linkerstick dient om te sturen. Jullie raden het al: het is een multiplayer-only game. Dat in het opzicht dat het offline gedeelte eigenlijk pure training inhoudt.

De zogenaamde Training Missions staan je toe om allerlei doelen te bereiken binnen de toegelaten tijd om zo ook de verschillende speelwijzen meester te worden. Hoe beter je score, hoe hoger je beloning. En die vertaalt zich naar bronzen, zilveren en gouden medailles. Als je zou beslissen om deze titel in huis te halen, dan is het vooral voor de multiplayer. De training is immers zo goed als overbodig als je ziet onder welke traditionele spelregels je mag spelen.

Met modi zoals (Team) Deathmatch, Capture The Flag, Flag Frenzy en King of the Hill blijft er niet veel aan de verbeelding over. De meesten onder ons weten uiteraard hoe deze in elkaar zitten. Alhoewel men reeds zoveel bewezen heeft dat je dat met de nodige zorg kan laten werken, is dat hier niet het geval. Het probleem is niet zozeer dat je op elkaar zit te schieten en dat de Red Faction franchise hier amper iets mee te maken heeft. Neen, hiervan zijn er gewoon reeds dertien in een dozijn. Je rijdt rond in een vrij monotone speelomgeving terwijl je de vijandelijke spelers als eerste probeert neer te halen. Vaak is het niets meer dan regelrecht button bashen en hopen dat je zelf niet in het spreekwoordelijke stof moet bijten.

Het eerste kwartier van Battlegrounds.

Er zit geen enkele echte unieke twist aan of specifieke karakteristiek die het doet distantiëren van de rest op de markt. Ik had het niet met zoveel woorden willen zeggen, maar het is om haast van in slaap te vallen. Het audiovisuele aspect krijgt ook maar een zeer middelmatige stempel, wat het totaalcijfer bijgevolg helemaal niet ten goede komt. De optie tot een mengeling van local en online multiplayer weet misschien wat extra leven hier in te blazen, maar zelfs dat verveelt erg snel. Een tussendoortje in de puurste zin van het woord, met name dat je misschien best dit geld uitgeeft aan een volwaardige game die langer meegaat en veel leuker is. Want zeg nu zelf: 800 Microsoft Points oftewel € 7,99 voor Red Faction: Battlegrounds? Dat zegt genoeg.

Daarom moet ik hier reeds mijn conclusie neerpennen. Toen ik de downloadable game binnenhaalde, had ik me toch enigszins aan iets anders verwacht. Maar de Red Faction-titel heeft zo goed als niets te zien met de eigenlijke gameplay. Elkaar in chaotische toestanden omver knallen kan leuk zijn, maar dan zullen we dat toch elders moeten zoeken. Dus wees niet verbaasd wanneer je na een halfuurtje spelen stilletjes indommelt. Jongens, maak me wakker wanneer het gevecht voorbij is. Dankjewel.

De review van Red Faction: Battlegrounds doorgenomen, en je wil het spel nu zelf ook eens checken? Je kunt de game via Xbox Live downloaden voor 800 MS Points of via PSN voor €7,99.

5 / 10

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur

Joachim Beunckens

Hoofdredacteur Video

Reacties