Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Red Dead Redemption 2: Wanted-level doen dalen, bounties betalen en hoe je getuigen het zwijgen oplegt

Red Dead Redemption 2: de lange arm der wet ontwijken

Rockstar heeft het gamelandschap op vele manieren gevormd en hebben talloze herkenbare systemen gecreëerd. Het Wanted-level van Red Dead Redemption 2 is hier geen uitzondering op. Net zoals in het vorige avontuur in het wilde westen volgen de ontwikkelaar ook hier een variant op de populaire GTA-mechanics. De essentie: hoe vaker en erger je de wet overtreedt, dees te meedogenlozer zal de lange arm der wet je te grazen proberen nemen.

In Red Dead Redemption 2 heeft Rockstar dit basisidee verder verfijnd en uitgebreid met verschillende facetten. Je misdaden kunnen getuigen hebben die je kan intimideren en je hebt meerdere niveau's van bounties per provincie. Aan de ene kant zorgt dit voor meer geloofwaardige en opwindende aanvaringen met de poltie. Aan de andere kant is het vaak ook verwarrend omdat niet altijd duidelijk is hoe de tandwielen achter de schermen precies in elkaar passen.

Daarom leggen we in deze gids uit wat je moet weten over het Wanted-systeem en het Wanted-level van het Wilde Westen.


Wanted: Ontsnap aan de politie in Red Dead Redemption 2

Dit zijn de verschillende facetten van het Wanted-systeem die we hieronder uitleggen:

  1. Wanneer overtreed je de wet?
  2. Getuigen en hoe je ze het zwijgen oplegt
  3. Wat zijn de effecten van een hoge bounty en wanted level?
  4. Schud de politie van je af en verlies je bounty.
Er zijn verschillende niveau's van je Wanted-level. Wanneer je gezocht wordt door de politie, zie je je Wanted-level in de rechterbovenhoek van het scherm.

Wil je meer weten? Hier lees je over de Red Dead Redemption 2 release en gameplay. Heb je de game al in huis? Lees dan onze Red Dead Redemption 2 gids met tips. Ook hebben we alle Red Dead Redemption 2 cheats voor je!


Je hebt overtredingen…en dan heb je overtredingen

Gerechtigheid in Red Dead Redemption 2 samengevat: waar geen rechter, geen galgje. Je kan de meest flagrante overtredingen plegen en er toch mee wegkomen ALS je misdrijf geen getuigen had. Je kan daar echter nooit helemaal zeker van zijn omdat het praktisch onmogelijk is om de hele omgeving in de gaten te houden. Vooral in dorpen en steden is het vrijwel zeker dat iemand je zal zien terwijl je een misdrijf pleegt. Dat risico neemt echter af naarmate je verder de wildernis in gaat.

Naturlijk speelt de ernst van je overtrading ook een grote rol. Als je iemand in het openbaar neerknalt, moet je niet verbaast zijn als je gezicht wat later op elke poster siert. Ook vechtpartijen, overvallen of het neerschieten van paarden (of andere dieren) vestigen negatieve aandacht op je. Zelfs onbeleefd zijn tegen voorbijgangers kan ertoe leiden dat de politie een woordje met je wil voeren. In dit opzicht is Red Dead Redemption 2 veel strenger dan GTA.


Getuigen het zwijgen opleggen

Als je misdaad gezien wordt door een getuige, dan krijg je daar een melding van in de rechterbovenhoek van het scherm. De getuige wordt dan op je minimap aangeduid met een rood stipje en je kan hem achtervolgen en stoppen voordat hij de politie bereikt en je misdaad meldt. Wat er vervolgens gebeurd hangt af van de ernst van je misdaad. Als je een kleine misstap gemaakt heb, kan je de person vaak met woorden kalmeren en overtuigen dat het gewoon een vergissing was.

Het beste is om de getuige te confronteren telkens je iets misdaan hebt. Vang de getuige met je lasso, en dan kan je hem in elkaar slaan of overtuigen met woorden. Wat het meest success heeft hangt af van personage tot personage. Als je de getuige echter kan overtuigen, dan zal deze altijd zwijgen en is het alsof de misdaad nooit gebeurd is.

Tip: Je kan het getuigen en de politie ook moeilijker maken om je identiteit vast te stellen door een masker op te zetten voordat je de misdaad doet. Doe het echter ook niet te vroeg, want een man in een masker zal ook al snel ongewenste aandacht krijgen en een politieman zal naar je toe komen met de vraag het masker zo snel mogelijk weer te verwijderen.


Schud de politie af en verwijder je Wanted-level

Er zijn twee verschillende manieren waarop je 'gezocht' wordt in Red Dead Redemption 2. Als de politie vlak bij je staat, ben je 'wanted', en dat staat ook in de rechterbovenhoek van je scherm. Als dit gebeurt is het zaak om zo snel mogelijk je achtervolgers van je af te schudden.

Hiervoor moet je ontsnappen uit het rood gemarkeerde gebied op je kaart of minimap. Als je hierin slaagt, en niemand heeft je ontdekt, begint de Wanted-melding langzaam leeg te lopen. Als het eenmaal leeg is, heb je de politie afgeschud en ben je voorlopig veilig. Vooropig, want je acties zijn niet vergeten en vergeven.


Bounty en Wanted status

Het afschudden van de politie is vaak slechts de eerste en gemakkelijkste stap. De politie vergeet namelijk niet je misdaden. Afhankelijk van hoe zwaar je overtrading was, zetten ze een premie, of bounty, op je hoofd in een bepaald gebied. Daarmee trek je onvermijdelijk de aandacht van andere triggerhappy premiejagers die het je heel moeilijk kunnen maken in dat gebied. Aan de andere kant betekent dit natuurlijk niet dat door de politie gevat worden op de plek van de misdaad een betere optie is.

Als het misdrijf dat je gepleegd hebt ernstig genoeg is, kan het zelfs zijn dat je in de gebieden waarop je een bounty op je hoofd hebt staan, zelfs geen activiteiten of missies meer kunt doen.

Pleeg je misdaden in een gebied, dan wordt er een bounty op je hoofd gezet in die regio. Dit gebied is herkenbaar aan de rode rand.

Er zijn twee manieren om je reputatie te verbeteren. Of je wacht, maar je kan lang wachten soms, zeker bij zware overtredingen. Na een tijd zal je Wanted-status verdwijnen. Of je betaalt de bounty uit eigen zak. Dit kan je doen in elk postkantoor.


Meer tips en guides over Red Dead Redemption 2:

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties