Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Rechtzaak rond pinkertons in Red Dead Redemption 2

Dat vraagt om een shootout.

Uitgever Take-Two Interactive is in een juridische strijd met het Amerikaanse detectivebureau Pinkerton Consulting & Investigations (PC&I) verwikkeld, vanwege de 'pinkertons' in Red Dead Redemption 2. PC&I wil vergoeding zien voor het gebruik van de pinkerton-naam in de game.

In Red Dead Redemption 2 kom je al vroeg in aanraking met twee pinkertons, die hoofdrolspeler Arthur Morgan en zijn bendeleden het liefst achter slot en grendel willen hebben. Volgens PC&I wordt de indruk gewekt dat er een connectie is met het hedendaagse detectivebureau, dat er zijn naam aan ontleend.

Take-Two Interactive pleit er echter voor dat pinkertons onder 'fair use' vallen. Dit omdat Red Dead Redemption 2 op historische feiten gebaseerd is en pinkertons deel uitmaken van de geschiedenis van de Verenigde Staten. Detectives hebben onder die naam echt bestaan.

Volgens de uitgever kan er geen copyright rusten op historische figuren. Want als dat wel zo zou zijn, dan zouden nog veel meer creatieve werken in het gedrang komen. "PC&I kan niet het auteursrecht aangrijpen om zich de geschiedenis toe te eigenen," aldus Take-Two Interactive.

Speel je de game nog? Lees dan ook onze Red Dead Redemption 2 tips en Red Dead Redemption 2 cheats.

Over de auteur
Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Reacties