Skip to main content

Rechtszaak rond Xbox stick drift wordt buiten rechtbank geregeld

Probleem drijft af.

De rechtszaak tegen Microsoft rond stick drift bij Xbox-controllers wordt buiten de rechtbank tussen beide partijen via arbitrage geregeld. Dat maakt advocatenkantoor CSK&D bekend.

CSK&D klaagde Microsoft in april 2020 aan via een 'class action lawsuit' (in het Belgische rechtssysteem ook wel 'vordering tot collectief herstel' genoemd). De consumenten die het vertegenwoordigt klagen over zogenaamde 'stick drift' bij Xbox controllers. Daarbij functioneren joysticks niet langer correct. In neutrale positie beginnen ze een afwijking naar een bepaalde richting te vertonen.

Volgens CSK&D ontving het van zijn cliënten een 'voldoende aantal' defecte controllers en deed het zelf de test met twee controllers die na een tijdje ook last kregen van stick drift.

Volgens een expertenonderzoek zou de stick drift veroorzaakt worden door een probleem met de 'potentiometer', zijnde het onderdeel dat bewegingen van de stick vertaalt naar bewegingen in een game.

CSK&D-partner Benjamin Johns laat weten dat de beslissing om over te stappen op arbitrage betekent dat de zaak waarschijnlijk nooit in een openbare rechtbank zal terechtkomen.

Ook de controllers van PlayStation en Nintendo hebben last van stick drift. In januari maakte de Europese Unie bekend dat het eventueel actie zou ondernemen tegen Nintendo nadat het 25.000 Switch Joy-Con klachten ontving.

Read this next