Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Razer Viper V2 Pro review - Addertje onder het gras

De ultieme ultralight muis?

De Razer Viper V2 Pro ligt uitstekend in de hand, al schuilen er enkele addertjes onder het gras om tot zo’n laag gewicht te komen.

In de Razer Viper V2 Pro review lees je of deze premiummuis zijn prijs waard is.

Je hebt het vast wel gemerkt: ultralight muizen zijn de nieuwe standaard in de wereld van e-sports. Door een minimum aan gewicht wordt de fysieke ‘barrière’ tussen e-sportsatleet en game weggewerkt, wat vooral bij shooters voor instantreacties en extreme precisie zorgt. Voor de Viper V2 Pro is Razers doel dan ook duidelijk: de Viper Ultimate uit 2019 herbekijken om alles in het teken van professionele spelers te stellen. Daar slaagt de Razer Viper V2 Pro zeker in - al aast deze adder op andere elementen die je in een muis zoekt.

Razer wijzigt voor de Viper V2 Pro bijna niks aan het uiterlijk van zijn illustere voorganger. Het scherpe uiteinde en de opvallend symmetrische vorm van de Ultimate blijven dus behouden. Het is een unieke en sportieve look die niet aan stijl inboet. Mijn witte reviewexemplaar zou bijvoorbeeld niet overmatig opvallen in de context van een kantoor. De symmetrische vorm maakt de muis bovendien ook bruikbaar voor de meeste ‘grepen’ die veel voorkomen in de e-sports-wereld. Als ‘fingertip’-gebruiker had ik zelfs na uren gebruik geen pijn in mijn pols. Qua vormgeving is de Viper V2 Pro dus een schot in de roos.

Cover image for YouTube videoRazer Viper V2 Pro | For The Pro

Met amper 59 gram is de Viper V2 Pro een van de allerlichtste muizen op de markt. Toch ligt het steeds uitstekend in de hand. Dat komt niet alleen door de vorm, maar ook door de unieke stof. De Razer Viper V2 Pro voelt namelijk wat ruw aan. Dat is vooral handig om te beletten dat je handen glibberig worden bij lang gebruik. De onderkant van de muis is trouwens zo zacht dat je het op bijna elk oppervlak kunt gebruiken. Handig als je geen muismat ter beschikking hebt. Het enige nadeel is dat de muis aan de kleinere kant is. Heb je bovengemiddeld grote handen, dan is de Viper V2 Pro misschien niet voor jou.

De Razer Viper V2 Pro gaat net als veel andere recente muizen voor switches onder de knoppen. Vergelijkbaar met mechanische toetsenborden moet dat voor een accuratere en aangenamere klik zorgen. De Viper V2 Pro kiest voor Razers eigen Optical Mouse Switches Gen-3. Zo hebben de rechter- en linkermuisklik elk een uniek gevoel en aparte klank. Ook de twee knoppen op de zijkant van de muis (die je doorgaans voor acties zoals herladen gebruikt) hebben een uniek karakter met een doffere klik. De actuatie (lees: afstand voor de knop wordt geregistreerd) zit perfect, waardoor je acties steeds accuraat worden geregistreerd. Enkel het scrollwiel geeft een te zachte feedback en is zo weinig opmerkelijk - zeker vergeleken met de fantastische scrollwielen die Razer in het verleden al afleverde.

Razer Viper V2 Pro review - Een opvallende, maar toch stijlvolle muis

Met een batterijduur van 70 uur en een volledige oplaadbeurt van 4 uur loodst de Viper V2 Pro je gegarandeerd door al je e-sportswedstrijden. Niet dat de muis met kabel gebruiken een straf is: de gevlochten kabel is namelijk licht en erg soepel. Daardoor voel je bijna geen verschil met draadloos gebruik. Dit is één van de beste muiskabels die je momenteel op de markt kunt vinden.

De Viper V2 Pro heeft ten slotte ook baat bij de sterke software van Razer. Zo vind je in de Razer Synapse-app tal van belangrijke opties, zoals bijvoorbeeld na hoeveel minuten inactiviteit de muis in slaapmodus gaat. Het belangrijkste voor gaming is echter hoe je ‘cut-off points’ in detail kunt aanpassen. De Razer Focus Pro 30K Optical Sensor werkt standaard met ‘smart tracking’, waarmee je instelt of het ‘cut-off point’ op laag, medium of hoog komt te staan. Zoek je meer controle, dan kun je de Asymmetric Cut-Off-functie activeren en de ‘lift-off’-afstand en ‘landing’-afstand tot op de millimeter bepalen. Het is een cruciale feature voor e-sportsatleten, die dankzij Synapse uitermate makkelijk aan te passen valt.

Razer Viper V2 Pro review - Alle elementen zijn onder de loep genomen om e-sports centraal te stellen

Je kunt er echter niet omheen: de Razer Viper V2 Pro lanceert met 159,99 euro aan een zeer hoog prijspunt. Voor die prijs krijg je inderdaad een van de allerlichtste muizen op de markt, maar er staan weinig andere unieke features tegenover. Bovendien heeft de Viper V2 Pro geen schuifklepje of andere plek waar je de draadloze ‘low latency’-dongel kunt wegsteken. Het is ongetwijfeld opnieuw een manier om het gewicht nog verder te beperken, maar zo goed als alle concurrenten bieden die feature wel aan - en hebben ook een zeer licht gewicht. Het is dan ook een opmerkelijk gemis bij dit premiumproduct.

De Razer Viper V2 Pro knielt voor het altaar van ultralight muizen, maar brengt daarbij enkele belangrijke offers. Voor het bijzonder hoge prijspunt krijg je zo goed als geen unieke features buiten het extreem lichte gewicht, met vooral het gebrek aan opbergplaats voor je dongel dat frustreert. Wel kun je rekenen op een muis die bijzonder goed in de hand ligt, een erg accurate en aanpasbare sensor heeft, en over zeer aangename switches beschikt. Dit is de ultieme ultralight muis voor e-sports. Beslis vooral zelf of je tot dat doelpubliek behoort.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties