Skip to main content

Razer Leviathan V2 Pro review - Droomklank voor je desktop

Meer snufjes dan een straaljager.

De Razer Leviathan V2 Pro is een geweldige soundbar voor je desktop met tal van unieke features, maar voor deze prijs is de beperkte compatibiliteit een doorn in het oog.

De Razer Leviathan V2 Pro review van Carl neemt je mee naar de wondere wereld van desktop soundbars.

Soundbars zijn ondertussen zo wijdverspreid dat er zich een unieke niche heeft gevormd: soundbars voor je desktop. De Razer Leviathan V2 Pro is wat dat betreft een van de vaandeldragers. De nieuwe update van de Leviathan lijn voegt enkele in het oor springende features - zoals headtracking - toe. Hoewel die indruk maken, zijn er toch belangrijke zorgpunten die niet bij een prijskaartje van 399 euro passen.

Belangrijk is dat de Razer Leviathan V2 Pro expliciet wordt gepromoot als een soundbar voor desktops. Je aankoop bestaat uit twee onderdelen: de soundbar zelf en een subwoofer. De soundbar is bijzonder compact, met afmetingen van 600 x 114 x 90 mm. Daardoor kun je die gemakkelijk op je bureau (bijvoorbeeld vlak onder je monitor) kwijt. De subwoofer is eveneens compact met afmetingen van 260 x 295 x 260 mm, waardoor je vast wel een plekje op de grond naast je bureau vindt. Aanpassen van audio doe je via de Razer Synapse-software en de Razer Audio-smartphoneapp, terwijl controls op de soundbar je toelaten om eenvoudig tussen presets te wisselen. Bescheiden in omvang en makkelijk in gebruik: ideaal voor desktopgebruikers.

Bekijk op YouTube

De Razer Leviathan V2 Pro geeft de visuele designfilosofie van Razer perfect weer. Deze soundbar is een en al strakke rechte lijnen, volledig zwart, en met elegante knoppen die perfect in het geheel verwerkt zijn. De Razer Chroma RGB-belichting is traditiegetrouw ook van de partij en doet je bureaublad nog verder in kleuren naar keuze baden. Er valt simpelweg niets aan te merken op het uiterlijk van dit mooie apparaat.

De klank van de Razer Leviathan V2 Pro is erg goed en wordt door enkele unieke features helemaal in de verf gezet. Je profiteert namelijk van vijf 2 inch-‘beamforming speakers’ die THX Spatial Audio projecteren. Je kunt daarbij wisselen tussen een gesimuleerde surroundsound en een ‘headphone’-modus. Het unique selling point is daarbij dat deze soundbar uitgerust is met headtracking. De infraroodcamera’s passen de audio daarbij naargelang je bewegingen aan, zodat je steeds consistente klank hebt. De feature overtuigt: vooral bij multiplayergames is het opmerkelijk om zo duidelijk de richtingen van geluid te horen zonder dat je een koptelefoon draagt.

Razer Leviathan V2 Pro review - Alles in RGB

Het allergrootste minpunt van de Razer Leviathan V2 Pro is diens erg beperkte compatibiliteit. Er zijn immers maar twee manieren om met de soundbar verbinding te maken: via de USB-C-poort achteraan, of via Bluetooth. Voor gaming is dat echter erg beperkt. Bluetooth biedt geen ‘low latency’, waardoor er een merkbare vertraging op het beeld van de game versus het geluid van de soundbar zit. De USB-C-ingang werkt perfect indien je je computer aansluit - en dat is ook de belangrijkste toepassing die Razer zelf voorstelt. Het betekent echter dat deze soundbar in zo goed als geen enkele andere gamingcontext bruikbaar is. Omdat er geen HDMI- of ‘optical’ inputs aanwezig zijn, kun je je gamingconsole bijvoorbeeld niet met de soundbar verbinden om die in je woonkamer te gebruiken. De enige optie is om de digitale audio via je tv met een DAC te verbinden en die DAC dan naar de Leviathan V2 Pro te leiden. Dat is echter een bijzonder omslachtige en dure oplossing.

Razer Leviathan V2 Pro review - Deze soundbar past perfect bij je set-up

Er zijn nog enkele andere werkpuntjes verbonden aan de Razer Leviathan V2 Pro. Zo heeft de subwoofer op stillere momenten de neiging om een zeer zachte maar storende ‘distortion’ door je woonkamer te doen trillen. Om die allerstilste geluiden te elimineren, pas je het niveau van de subwoofer best in het Razer Synapse- of Razer Audio-programma aan. Bovendien is de Leviathan V2 Pro standaard veel te zwaar op bas ingesteld - een typisch probleem bij veel audioapparatuur voor gaming, en voor Razer in het bijzonder.

De Razer Leviathan V2 Pro is zeker een indrukwekkende soundbar voor desktopgamers. De bescheiden omvang, mooie looks en sterke klank zijn overtuigende pluspunten. Voor dit prijspunt is het weliswaar moeilijk de erg beperkte compatibiliteit te slikken. Ook de distortion van de subwoofer is wat storend - al kun je dit relatief makkelijk aanpassen. Deren die minpunten je niet, dan heb je hier vast wel oren naar.

Read this next