Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Razer Huntsman V3 Pro review - Legt de lat uit zicht

Technologische piek.

Eurogamer.nl - Essentieel badge

Als ‘Pro’ vind je niet snel een toetsenbord beter dan de Razer Huntsman V3 Pro, door de robuuste bouw en ‘rapid trigger’ technologie.

Voor de Razer Huntsman V3 Pro review springt en glijdt Joël rond als een pro, zonder ooit een toets volledig in te drukken.

De mechanischetoetsenbordmarkt staat al jaren grotendeels stil. Je hebt immers aardig wat fantasie nodig om te bedenken wat nog beter kan, aangezien de inputlag niet meer merkbaar is en de meeste toetsenborden over een actuatiepunt van 1mm beschikken. Tot nu. Razer heeft een expliciete ‘voor de pro’-missie voor diens nieuwe reeks randapparatuur, en dat is nog nooit zo toepasbaar geweest als voor de Razer Huntsman V3 Pro. De analoge optische switches zijn namelijk een ware technologische revolutie. Dit is, afhankelijk van de games die je speelt, een essentieel onderdeel van je setup. Eén waar je een merkbaar voordeel uithaalt.

In zijn geheel voelt de Razer Huntsman V3 Pro zeer premium aan. Onder de toetsen vind je een strak ogend geborstelde aluminium plaat. Die plaat reflecteert gelikt de RGB-kleuren van de toetsen. De double-shot-PBT-toetsdoppen daarop hebben een lichte textuur die je wat houvast geeft tijdens zweterige gamesessies. De switches daaronder zijn verrassend veerkrachtig vergeleken met standaard lineaire switches. Naast deze toetsen vind je tevens robuuste multimediaknoppen en een draaiwiel. De functionaliteit van de magnetische lederen polssteun is ook top. Wanneer je wat ruimte op je bureau nodig hebt schuif je deze eenvoudig aan de kant. De eerste indruk is een blijvende: dit toetsenbord oogt en voelt top.

Door de geborstelde aluminium onderplaat voelt het toetsenbord robuust. Bron: Razer.com

Het eerste grote wapenfeit van het toetsenbord is de ‘rapid trigger’-technologie, mogelijk gemaakt door de analoge optische switches. De V3 Pro heeft namelijk switches die per millimeter een toetsindruk kunnen registreren en resetten, in tegenstelling tot ‘oude’ mechanische toetsenborden waar de knop eerst volledig omhoog moest komen om te resetten. De impact daarvan op je gameplay is een reële revolutie, maar wel afhankelijk van de games die je speelt. In een strategische game waar je minutenlang vooruit rent (zoals DayZ) laat je soms de W-knop per ongeluk een millimeter terugveren en sta je plots onbedoeld stil. In competitieve shooters zoals Valorant of Counter-Strike 2 is het echter een bijna oneerlijk voordeel. In deze games moet je even stilstaan voor je schiet voor de hoogste accuratesse. De halve seconde die je met dit keyboard spaart, doet je ook effectief gevechten winnen. Onder de regel zorgt rapid trigger dan ook voor een heerlijk responsief toetsenbord, terwijl het echt een must-have is voor Valorant- en Counter-Strike 2-spelers.

De andere applicatie van de analoge optische switches is dat die eindelijk kunnen dienstdoen als een analoge stick van een controller. Op toetsenborden zonder deze technologie staat een toets immers aan of uit. De V3 Pro daarentegen meet hoever je een toets indrukt, waardoor je net als op een controller de stick en triggers een beetje indrukt. Dit is vooral voor racegames een ware revolutie. Eerder speelde je deze hoofdzakelijk niet op een toetsenbord, aangezien die de nuance miste om bijvoorbeeld een flauwe bocht in te sturen, of een beetje gas te geven. Ook hier is de Razer Huntsman V3 Pro dus een ware revelatie. Racegames spelen op een toetsenbord is niet alleen eindelijk mogelijk, het is ook merkbaar meer responsief vergeleken met een controller.

Razer Huntsman V3 Pro introductievideoBekijk op YouTube

Er is overigens goed nieuws als je, vanuit oud leed, niet meer je pc wilt vergiftigen met Razers Synapse-software. Bijna alle verschillende functies stel je namelijk via het toetsenbord zelf in. Denk daarbij aan een gamemodus die alle schermminimaliserende toetsen uitzet en presetprofielen voor bijvoorbeeld racegames (met analoge WASD aan), FPS-games (met ‘rapid trigger’ aan), of een normaal profiel voor wanneer je geen dubbele toetsaanslagen wilt tijdens het typen. Zelfs het actuatie- en loslaatpunt stel je per 0,2 mm geheel in via het toetsenbord. Het enige gemis daarbij is dat je voor het kleurenprofiel wel vastzit aan basiskleuren en geen tussenkleur op het toetsenbord kunt opslaan. Alsnog is de functionaliteit subliem, werken al deze functies uitstekend en is het fijn dat je Synapse links mag laten liggen.

Door de Gen2 analoge optische switches is het toetsenbord zeer responsief en gebruik je hem als controllerstick. Bron: Razer.com

Wanneer je je wel aan Synapse waagt, werkt deze software fijn samen met het toetsenbord. Het blijft zeer flauw om reclame voor Razer producten op je Synapse Home-tabblad te zien, maar Synapse is wel de perfecte manier om je het toetsenbord eigen te maken. Naast de bovengenoemde tussenkleuren vind je daar namelijk visualisaties die enorm helpen bij het instellen van je actuatiepunt. In deze visualisatie zie je een 4mm-lijn voor het indruktraject van je switch, met daarop je actuatiepunt. Wanneer je de overeenkomende knop indrukt, zie je precies hoever je die indrukt. Ook wordt de lijn groen wanneer een actuatie zich registreert, en rood wanneer de indruk reset. Het is dan ook fijn dat Synapse niet meer verplicht is, maar het werkt zeer prettig wanneer je er wel van gebruik-maakt.

Razer legt met de Huntsman V3 Pro de lat zo hoog dat hij uit zicht is. Het toetsenbord oogt en voelt premium en barst uit de voegen van de functionaliteiten. Het gros van die functies staat daarnaast eindelijk los van Synapse. Voorts geven de toetsen veel grip en zijn ze aangenaam veerkrachtig. De functionaliteit van de analoge optische switches is daar de echte gamechanger, doordat je een merkbaar voordeel opmerkt in competitieve shooters en er eindelijk degelijk mee racet. Voor nu lijkt dan ook de technologische piek bereikt. Veel beter dan dit wordt het niet.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Joël Nicola avatar

Joël Nicola

Online Zweter

Reacties