Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Razer Hammerhead HyperSpeed Wireless (PlayStation 5) review - Nog niet droog achter de oren

Op de minpunten hameren.

De Razer Hammerhead HyperSpeed Wireless (PS5) oortjes bieden kwalitatief geluid, maar kampen met een opeenstapeling van kleine minpunten

De Razer Hammerhead HyperSpeed Wireless (PlayStation 5) review van Carl legt zijn oor te luister bij deze draadloze ‘low latency’-oortjes.

Audioproducenten slaan je ondertussen met draadloze oortjes om de oren. De audiokwaliteit van zulke oortjes is bovendien van een torenhoog niveau geworden, waardoor ze met hoogwaardige headsets kunnen concurreren. Reden te meer om oortjes niet enkel voor mobiel gebruik maar ook voor premiumgamingervaringen te promoten. De Razer Hammerhead HyperSpeed Wireless (PlayStation 5) is - zoals de naam al doet vermoeden - een versie van de oortjes die op de PlayStation 5 is gericht. Ondanks kwalitatief geluid zorgt een opeenstapeling van kleine problemen echter voor een frustrerende ervaring.

Het unique sellingpoint van de Razer Hammerhead HyperSpeed Wireless voor PlayStation 5 is de draadloze ‘low latency’-verbinding met Sony’s nieuwste console. Razer maakt daarvoor gebruik van zijn eigen HyperSpeed-technologie, die zich ondertussen ruimschoots bewezen heeft. De verbinding met de dongel is naadloos en stabiel, waardoor dit een volledig valabel alternatief voor een draadloze koptelefoon is. De dongel zelf vormt dan weer een van de grootste minpunten van de oortjes. Hoewel die qua omvang relatief beperkt is, gaat Razer voor een zeer atypische vorm waarbij de USB-C-connector aan het ene uiteinde zit. Daardoor neemt de dongel enorm veel plaats in beslag. Op PlayStation 5 is dat geen probleem vanwege de specifieke locatie van de USB-C-poort, maar op je pc bestaat de kans dat de dongel andere input-outputopties bedekt. Een bizarre keuze.

Razer Hammerhead HyperSpeed Wireless (PlayStation 5) review - De low latency verbinding werkt goed al durft het met andere HyperSpeed verbindingen interfereren

Wees ook gewaarschuwd dat het ‘low latency’-signaal van de Razer Hammerhead HyperSpeed Wireless (PlayStation 5) lijkt te interfereren met de HyperSpeed verbinding van andere Razer-producten. Tijdens mijn speelsessies op de PlayStation 5 gebruikte ik bijvoorbeeld samen met de oortjes een draadloze Razer-controller die ook met HyperSpeed werkt. Regelmatig verloor de controller gedurende een fractie van een seconde het signaal, waardoor input niet geregistreerd werd. Storend tijdens singleplayergames; simpelweg onacceptabel tijdens multiplayergames. Oppassen dus als je meerdere draadloze ‘low latency’-apparaten van Razer gebruikt.

Je kunt de Razer Hammerhead HyperSpeed Wireless (PlayStation 5) ook met apparaten verbinden via een Bluetooth 5.2-verbinding. Bluetooth 5.2 schept enkele unieke voordelen voor deze oortjes. Zo maken ze gebruik van Low Energy Audio (LE Audio) wat neerkomt op betere geluidskwaliteit aan een lager verbruik. Bluetooth 5.2 heeft ook het voordeel dat beide oortjes individueel verbinden met het apparaat, voor een meer betrouwbare verbinding en de eliminatie van synchronisatieproblemen. Via Bluetooth werkt alles zoals het hoort - pun intended.

Razer Hammerhead HyperSpeed Wireless (PlayStation 5) - Over smaken en kleuren valt niet te twisten

De geluidskwaliteit van de Razer Hammerhead HyperSpeed Wireless (PlayStation 5) is goed, met enkele kanttekeningen. De standaardaudiomix heeft een bijzonder zware bas. Dat schept op het eerste gehoor een sterke indruk, maar het betekent dat je oren snel vermoeid worden. Eenmaal aangepast (via de extreem gebruiksvriendelijke Razer Audio-app) bieden deze oortjes wel nuance in klank. De oortjes hebben actieve ‘noise cancellation’ (ANC) maar dit is een tegenvaller. De ANC slaagde er simpelweg niet in om achtergrondgeluid van mijn huisgenoot te weren. Wel kun je ook een ‘ambient’ ANC aanzetten, die relaxerende ‘brain wave’-achtige muziek speelt. Ideaal voor wanneer je op het openbaar vervoer zit en met productiviteitstaken bezig bent.

De Razer Hammerhead HyperSpeed Wireless (PlayStation 5) heeft dual-microfoons, die beide ‘environmental noise cancellation’ hebben. Die technologie verricht wonderen want mijn spraakpartners konden me steeds duidelijk verstaan ondanks luid achtergrondlawaai. De kwaliteit van de werking blijft weliswaar niet fantastisch; als je van plan bent om je stem op te nemen (bijvoorbeeld voor streaming), dan zoek je beter ergens anders je heil. Al bij al is de microfoon degelijk, maar zeker niet veel beter dan de standaardmicrofoon bij draadloze oortjes.

Het oog wil ook wat. De Razer Hammerhead HyperSpeed Wireless (PlayStation 5) zijn visueel niet de aantrekkelijkste gamingoortjes op de markt. Ze volgen het staafvormige ontwerp van de bekende Apple-oortjes, maar met een staaf die schijnbaar nog langer is. De drivers zelf zitten in zeer kleine cirkelvormige omhulsels - die haast komisch klein lijken tegenover de staven. Ook de bijgeleverde case oogt met zijn rechthoekige design nogal log. Concurrenten hebben ondertussen mooiere - en kleinere - cases afgeleverd, waardoor het design van Razer wat gedateerd lijkt. Toch zijn er enkele unieke visuele voordelen. Zo zijn de oortjes uitgerust met RGB-belichting die het Razer-logo heerlijk helder doen oplichten. Maar weinig concurrenten weten RGB op oortjes te plaatsen. Bovendien zorgt de PlayStation-licentie ervoor dat deze zwart-witte oortjes perfect bij je Sony-set-up passen.

Razer Hammerhead HyperSpeed Wireless (PlayStation 5) - De looks passen perfect bij Sony's nieuwste console

Nog enkele kleine pluspunten geven de Razer Hammerhead HyperSpeed Wireless (PlayStation 5) een pluim. Je krijgt in het pakket drie verschillende siliconen ‘ear tips’ meegeleverd, zodat je ongetwijfeld een aangename maat vindt. En zoals eerder vermeld is de Razer Audio-app (op iOS althans) een fantastisch gebruiksvriendelijke en stabiele app. Razer bevestigt zijn reputatie als gouden standaard qua ondersteunende software.

Maar voor elk pluspunt lijkt er wel een minpunt te bestaan. Ten eerste bedien je de oortjes door ze aan te raken - maar dit werkt relatief onbetrouwbaar. De beste garantie dat ik via de touchcontrols de oortjes kon bedienen, was door zeer hard te drukken - wat de oortjes meteen ook oncomfortabel diep in mijn oorkanaal boorde. Ten tweede ben je beter af met de Xbox-editie van deze oortjes. De ‘low latency’-dongel van de PlayStation 5-editie werkt namelijk op PlayStation-consoles en pc, maar niet op Xbox. Het omgekeerde is wel waar: de dongel van de Xbox-editie kun je op Xbox-consoles, pc en PlayStation-consoles gebruiken. Deze PlayStation 5-editie is duidelijk de zwakste schakel.

De Razer Hammerhead HyperSpeed Wireless (PS5) bezorgen je een sterke klank, naadloze ‘low latency’-verbinding met je PlayStation 5, de voordelen van Bluetooth 5.2, en mooie RGB-belichting. Voor elk pluspunt lijkt er echter een minpunt te bestaan. De oortjes interfereren met het draadloze signaal van andere Razer apparaten, de ANC is niet overtuigend, de ‘on-ear controls’ zijn niet betrouwbaar, en de Xbox-editie van deze oortjes geeft je meer opties voor je ‘low latency’-verbinding. Ik moet op hetzelfde aambeeld hameren: de Razer Hammerhead HyperSpeed Wireless (PlayStation 5) oortjes kampen met te veel minpunten om zomaar aan te raden.

Read this next