Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Razer BlackWidow X Chroma toetsenbord review - Geen klein broertje

Geen klein broertje.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Wie bereid is om voor de fikse Razer prijs-kwaliteitsverhouding te betalen, vindt in de X Chroma een prima alternatief op het topmodel.

Als je nu en dan een eSports-evenement volgt, dan herken je ongetwijfeld meteen het BlackWidow Chroma-toetsenbord. Dat topmodel van Razer blijft door het stevige prijskaartje echter vaak een droom voor de meeste liefhebbers. Om de typische RGB-verlichting en het genot van mechanische toetsen toegankelijker te maken, brengt de hardwarefabrikant de Razer BlackWidow X Chroma op de markt. Die uitvoering is met een richtprijs van 160 euro nog steeds erg prijzig en duikt slechts 20 euro onder de prijs van het topmodel. Die X in de naam staat dus voor een iets goedkoper toetsenbord, dat echter wel de beste eigenschappen van zijn grote broer behoudt.

En 'grote broer' mag je letterlijk nemen, want de X Chroma is kleiner dan het duurdere model. De linkse rij met macro-toetsen is verdwenen en de zijkanten zijn smaller. Dankzij het metalen frame blijft het toetsenbord echter een stevige aanwezigheid op je bureau. De BlackWidow X Chroma is dus geen compacte versie van het duurdere model, maar eerder een gestroomlijnde en minder flamboyante variant. Wel een gemis zijn toegewijde mediaknoppen. Die worden door functies onder de F-toetsen vervangen. Het is een functionele, maar minder handige oplossing.

Het typische kleurenspel van de RGB-verlichting is bewaard gebleven, al is die ook minder uitgesproken. Doordat de toetsen niet in plastic zijn ingebed en dus hoger op het frame liggen, verspreidt de led-verlichting zich meer en krijgt alles een zachter uiterlijk. De functionaliteit is dezelfde gebleven. Met de Synapse-software tover je dus nog steeds de gekste regenboogmotieven onder je vingers . De keuze tussen de zachtere en meer sfeervolle verlichting van de X Chroma, of de scherpe tinten van de Chroma hangt uiteindelijk van je smaak af. Het open frame maakt het onderhoud van de X Chroma in elk geval makkelijker.

De belangrijkste factor van een kwalitatief mechanisch toetsenbord zijn natuurlijk de toetsen zelf. De Razer BlackWidow X Chroma is met Razer Green Switches uitgerust. Volgens de fabrikant gaan die zelfontworpen toetsen dertig miljoen aanslagen langer mee dan die van concurrenten zoals Cherry. In het kader van deze review is dat natuurlijk onmogelijk te verifiëren, maar zeker is wel dat de toetsen erg robuust aanvoelen. Elke knop blijft stevig op zijn plaats zitten, maar toch is er net voldoende speling om alles soepel te houden. Daarnaast verloopt elke aanslag vlot en geven de toetsen een goede feedback bij registratie. Let wel op: de Razer Green Switch is een zogenaamde 'clicky switch' waarbij elke aanslag met een duidelijk klik-geluid eindigt. Dat biedt bij het typen en gamen een prettige weerslag, maar kan op de zenuwen van je medebewoners werken. Voor wie dus naar een stil mechanisch toetsenbord op zoek is, is de X Chroma geen optie.

Om de instellingen van de X Chroma te beheren, gebruik je de Razer Synapse-software. Daarin beheer je alles van de functie van individuele toetsen tot de kleurenpatronen van de RGB-verlichting. Het is een krachtige en overzichtelijke tool waarmee je het toetsenbord volledig naar je hand zet. Vooral de software waarmee je macro's ontwerpt en instelt, blinkt uit in zijn gebruiksvriendelijkheid.

Hoewel de X Chroma ongeveer 20 euro goedkoper is dan het topmodel, blijft een richtprijs van 160 euro behoorlijk pittig. Het goede nieuws is dat de opofferingen voor die lagere prijs slechts oppervlakkig zijn. Uiteindelijk is je keuze vooral van je persoonlijke voorkeur tussen de twee designs afhankelijk. Voor wie bereid is om voor de prijs-kwaliteitsverhouding van een Razer mechanisch toetsenbord diep in buidel te tasten en het niet erg vindt om enkele oppervlakkige snufjes voor een gestroomlijnd design in te ruilen, is de BlackWidow X Chroma de perfecte keuze.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen. .

Over de auteur
Bruce Vandeweyer avatar

Bruce Vandeweyer

Afgekickt

Speelt zelf steeds minder en minder games, maar blijft als liefhebber het wereldje volgen.

Reacties