Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Razer Blackwidow V4 Pro review - Beter wordt het niet

In elk opzicht premium.

Eurogamer.nl - Essentieel badge
Van visueel design en typgedrag, tot extra knoppen en bouwkwaliteit… De Razer Blackwidow V4 Pro is een uitmuntend toetsenbord.

De Razer Blackwidow V4 Pro review van Carl kijkt of dit toetsenbord zijn premium prijs waard is.

Laat ik maar met de deur in huis vallen: de Razer Blackwidow V4 Pro is gewoonweg een uitstekend toetsenbord. Dit is niet zomaar een upgrade van de geliefde Blackwidow-lijn, maar simpelweg op elk vlak het neusje van de zalm: van het prachtige visuele design en heerlijke typen, tot de vele macroknoppen en de uitstekende bouwkwaliteit. Het kostenplaatje is er ook naar, maar in ruil krijg je een keyboard dat op elk vlak een premiumervaring aflevert.

De Razer Blackwidow V4 Pro is een bloedmooi toetsenbord. Elk element is een schakering zwart met een matte afwerking, behalve de mediatoetsen links- en rechtsboven die een gladde finish hebben. Elke toets is onderaan doorzichtig, waardoor de RGB volledig tot zijn recht komt. De verrukkelijke kers op de taart is echter de ‘underglow’. Er lopen namelijk lichtstroken aan alle kanten van het keyboard - inclusief de bijgeleverde polssteun. Zo baadt je bureau in de gloed van jouw keuze en lijkt het toetsenbord haast te zweven. Het is meesterlijk visueel design.

Razer Blackwidow V4 Pro review - Het strakke zwart met de heldere RGB knoppen zorgt voor een prachtige look

De Razer Blackwidow V4 Pro heeft haast meer functies dan je er gebruiksredenen voor kunt bedenken. Rechtsboven zitten vier mediatoetsen (pauzeren, muten, vooruit en achteruit skippen) en de zogenaamde ‘multi-function roller’. Standaard staat die ingesteld om je volume aan te passen. Dit is bovendien het toetsenbord bij uitstek als je macro’s wilt programmeren. Links heb je een verticale rij macrotoetsen. Helemaal links, op de zijkant van het chassis zelf, zitten er nog eens drie macrotoetsen. En linksboven heb je tot slot de Razer Command Dial-draaiknop, die je door door verschillende modi laat schakelen (bv. in- en uitzoomen, de helderheid van het toetsenbord, etc.). Met zo veel extra herprogrammeerbare knoppen kun je zowel qua gaming als productiviteit inventieve shortcuts opstellen die je ontegensprekelijk een voordeel geven. De Razer Synapse-software is bovendien zo gebruiksvriendelijk dat macro’s instellen zelfs voor nieuwkomers toegankelijk is.

Ook qua typgedrag gooit de Razer Blackwidow V4 Pro hoge ogen. Ik recenseerde het model met Razer Yellow-switches. Die hebben lineair gedrag (lees: je kunt ze gestaag indrukken), voelen niet tactiel aan, en zijn relatief stil. Met een actuatiepunt van 1.2 mm en een reactiegewicht van 45 gram vond ik het ideaal om bliksemsnel te typen, zonder dat ik daarbij ongewild toetsen indrukte. Het bereikt een ideale balans tussen robuustheid en reactiviteit - voor zowel gaming als typen.

Razer Blackwidow V4 Pro review - Rechtsboven vind je vier toegewijde mediaknoppen en de 'multi-function' roller

Een unieke feature van de Razer Blackwidow V4 Pro is de polling rate (lees: hoe vaak er een signaal van keyboard naar pc gaat). Die gaat tot een torenhoge 8.000 Hz. Voor de meeste toepassingen maakt zo’n hoge polling rate geen groot verschil, maar het is wel van tel voor wie de uitzonderlijkste reactietijden nodig heeft (denk aan op hoog niveau competitief spelen, of hardcore ritmegames). Het is niche, maar toont wel een toewijding om echt elke gamingactiviteit te dienen.

Werkelijk alles aan de Razer Blackwidow V4 Pro schreeuwt ‘premium’ uit. De meegeleverde polssteun is heerlijk zacht en verbindt magnetisch met het keyboard (wat zoals gezegd ook de geweldige ‘underglow’-RGB activeert). Je beschikt over twee USB-C-poorten (eentje voor de verbinding met je pc, een andere die als ‘USB 2.0 passthrough’ dient), en een USB-A-poort. De verbindingskabel kun je loskoppelen. Je kijkt misschien even raar op wanneer je ziet dat de keycaps niet uit PBT zijn gemaakt, maar Razer heeft hier gekozen voor kwalitatieve ABS die geen vetvlekken op je keyboard achterlaat. Een indrukwekkende tour de force.

Razer Blackwidow V4 Pro review - Links zitten er op het chassis zelf nog eens drie aanpasbare knoppen.

Betekenisvolle minpunten zoeken is bijna muggenziften. Met een lengte van bijna 50 centimeter neemt de BlackWidow V4 Pro flink wat plaats in. Dat gaat ook gepaard met een hoog gewicht van iets meer dan een kilo, plus nog eens 390 gram voor de polssteun. Die combinatie van grootte en gewicht maakt dit geen toetsenbord dat je gemakkelijk van plaats verhuist - en bovendien heb je wel wat plaats op je bureau nodig. Tot slot is het opmerkelijk dat de draadloze verbinding van de V3 Pro afwezig is. Het is geen gigantisch gemis, maar aan zo’n hoog prijspunt had deze feature er gerust ook kunnen bijzitten.

Zoals gezegd is het echter zoeken met een vergrootglas om belangrijke problemen te vinden. De Blackwidow V4 Pro is simpelweg een uitmuntend toetsenbord, met prachtig visueel design, een waslijst aan features, uitgebreide aanpasbaarheid, en een heerlijke typervaring. Met een adviesprijs van 270 euro is dit zeker een aanslag op je portefeuille, maar tegelijk is dit toetsenbord van zo’n premium kwaliteit dat die prijs niet ongerechtvaardigd is. De Razer Blackwidow V4 Pro is een waar ‘powerhouse’ van een toetsenbord, en misschien wel het summum van de toetsenborden die Razer tot nu toe heeft afgeleverd.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.
Reacties