Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Razer Basilisk V3 review - Steengoed

Razer Strider Large ook gereviewd.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Met een fenomenale mate aan aanpasbaarheid en een krachtige scrollfunctie is de Razer Basilisk V3 alles wat ze belooft.

In de Razer Basilisk V3 review van Arthur lees je hoe de muis zowel productiviteit als gaming hoge punten scoort.

De Razer Basilisk V3 belooft een volgende stap te zijn voor gamers die nood hebben aan een muis met mogelijkheden tot aanpassen naar eigen smaak. De nadruk ligt daarbij volgens het bedrijf op gebruiksvriendelijkheid. Het uiteindelijke product is een strak ogende en precieze muis waarbij de weinige minpunten weg te werken zijn dankzij haar grote mate aan aanpasbaarheid.

Die mate van aanpasbaarheid maakt de Razer Basilisk V3 bijzonder. De opties zijn talrijk, gaande van RGB, gevoeligheid van de optische sensor, tot zelfs de kalibratie van de 'lift-off' en 'landing cut-off points'. Razer benadrukt ook de tien extra knoppen op de muis waaraan je allerhande toepassingen kunt linken. Voor games is het handig om hier basis-acties aan toe te wijzen zoals dodgen en herladen, maar je kunt er ook het rekentoestel mee openen of een knoppencombinatie activeren met een letterlijke enkele klik. Die extra knoppen laten je bij een game als Hades alle gevechtsacties doen met enkel je muis. De mate van aanpasbaarheid is overigens op zichzelf een optie. De standaard-instellingen waarmee de muis verscheept wordt zijn namelijk dermate goed dat je enkel die zaken hoeft aan te passen die voor jou belangrijk zijn. Tenslotte is er nog de optie om via Razer Hypershift een tweede laag aan functionaliteiten te koppelen aan de verschillende knoppen. Daarvoor moet je wel een knop ingedrukt houden, wat het gebruik nogal onhandig maakt. Los van de gimmicky Razer Hypershift verdient de aanpasbaarheid niets dan lof.

Bekijk op YouTube

De Basilisk V3 pakt ook uit met het Razer HyperScroll Tilt Wheel, een muiswiel met een aantal opties om je het leven gemakkelijker te maken. In de eerste plaats kun je switchen tussen verschillende modi. Tactile Scroll is het meer klassieke scrollen, waarbij je net radertjes voelt tikken in de muis. Dat geeft een aangenaam gevoel van feedback. Free-Spin Scroll haalt die feedback weg zodat je vrijelijk lijkt te scrollen. Met Smart Reel stel je ook in dat de muis wisselt tussen beide modi afhankelijk van hoe hard je aan het scrollen bent. Het geluid dat de muis maakt bij de overgang is echter een storend geklik, wat een fragiel gevoel schept. Deze functie heeft uiteindelijk niet echt meerwaarde, aangezien beide modi uitstekend werken op zichzelf. In de tweede plaats kun je Scroll Acceleration aanzetten, waardoor de muis sneller scrollt naarmate je harder aan het scroll wheel draait. Zo scroll je heel vloeiend van bovenaan een lang document tot onderaan met één beweging van je vinger. Dat kan soms je accuraatheid wat beïnvloeden, maar voor die gevallen kun je de functionaliteit gewoon uitschakelen. De muis heeft tenslotte ook een optie voor horizontaal scrollen, perfect voor productieve taken als werken in Excel. De verschillende opties voelen op zichzelf al zeer degelijk aan, maar dat je als eindgebruiker ook nog eens zo'n keuzevrijheid hebt, maakt dat het scrollen als een ijzersterk pluspunt naar voren steekt.

De muis zelf ziet er goed uit en voelt uitstekend aan. Qua uiterlijk design oogt de Razer Basilisk V3 wat groot en afschrikwekkend. Met het oog op ergonomie is zowel haar omvang als haar asymmetrie echter bijzonder welkom. De hand valt als een deken rondom de muis en de duim vindt haar plek in een inhammetje. De muis is bovendien omrand met een antisliplaag. Ze ligt dus uitstekend in de hand en zelfs na lange gaming-sessies voelt je pols nog fris aan. Wel belangrijk is dat de Razer Basilisk V3 enkel verkrijgbaar is voor rechtshandigen.

De Razer Basilisk V3 heeft een aangename look en smaakvolle RGB

Het klikken voelt even prettig aan als het scrollen, en doet wat denken aan een mechanisch toetsenbord qua feedback dankzij het gebruik van de Razer Optical Mouse Switch Gen 2. Het is bovendien enorm responsief dankzij de bedieningssnelheid van 0.2ms. Het oog wil echter ook wat, en wat dat betreft is de Razer Chroma RGB smaakvol. Er zit RGB op het muiswiel, het Razer-logo en onderaan. Duik je in de Razer Synapse-software, dan kun je bij de categorie Effects kiezen uit voorgemaakte effecten. Bij de Quick Effects valt vooral de Audio Meter op, die belichting genereert op basis van geluiden die je pc maakt - zelfs al is het via YouTube. Via Chroma Studio kun je ook zelf effecten samenstellen. Er is een ingebouwde tutorial en dat is maar goed ook want het is een overdonderend aantal opties. De Razer Basilisk V3 oogt dus strak en ligt bijzonder goed in de hand.

De hoge mate van ondersteuning en gebruiksgemak die Razer biedt, verdient ook lof. De Razer Synapse-software die de aanpassingen ondersteunt, is meteen installeerbaar bij het inpluggen van de muis. Elk scherm is voorzien van een eigen rondleiding, en vragen die je alsnog zou hebben worden handig beantwoord op Razers eigen supportpagina. De software biedt ook een goed overzicht van al de opties die Razer te bieden heeft, zoals macro's, RGB-integratie met een Razer-toetsenbord en de eerder besproken uitstekende mate aan aanpasbaarheid. Je bent dus meteen mee met wat de muis te bieden heeft, en niemand wordt in de steek gelaten.

De Razer Basilisk V3 blinkt uit in scrollfuncties.

Ook de andere elementen en accessoires die bij de Razer Basilisk V3 horen, stellen niet teleur. De kabel is zo soepel dat je die bij het gebruik niet opmerkt. Ook de pootjes onder de muis zijn van hoge kwaliteit, waardoor je de muis zelfs zonder muismat kunt gebruiken. De apart verkrijgbare Razer Strider Large-muismat die bij ons reviewexemplaar werd geleverd, is de ideale kompaan. Nochtans kan de omvang voor problemen zorgen: het Large-formaat is niet groot genoeg om over je hele werkvlak te leggen, en net te groot dat sommige zaken op je bureau onvermijdelijk er gedeeltelijk op gaan liggen. Desalniettemin zijn de materialen van hoge kwaliteit en dat valt te merken.

De Razer Basilisk V3 heeft een groot aantal knoppen waarvan je de functie zelf kunt invullen. Ook de RGB en het scrollen bezitten over een grote mate van aanpasbaarheid. Deze aanpasbaarheid wordt daarbovenop sterk ondersteund door Razer zelf. Tenslotte ziet de muis er knap uit en voelt ze zeer aangenaam in het gebruik. Als je op zoek bent naar een nieuwe muis om je game-ervaring of zelfs je productiviteit te verbeteren, dan hoef je niet verder te zoeken dan de de Razer Basilisk V3.

Je kunt de Razer Basilisk V3 en de Razer Strider Large kopen op de officiële Razer webshop.

Read this next