Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Rainbow Six: The Patriots Preview

Hier komen de patriotten.

Dagelijks worden we er mee om de oren geslagen in de media. Overal ter wereld breken er straatprotesten uit tegen dictaturen, economische besparingsmaatregelen, hoge werkloosheidscijfers, ja zelfs het recht op een vrij en open internet heeft al heel wat protest veroorzaakt. De Occupy-bewegingen verliezen geen momentum en groeien nog steeds met verontwaardigde mensen die het beu zijn om gezien te worden als uitsluitend consumenten en niet meer als personen. Revolutie is op komst. Echter is de vraag hoe we onze wereld weer zullen veroveren? Doen we dit op een vredevolle manier door massaprotesten, of op een bloedige manier aan de hand van een staatsgreep? The True Patriots, een verzameling van Amerikanen die genoeg hebben van de graaicultuur van de financiële wereld die er in V.S. voor zorgde dat duizenden mensen uit hun huizen gezet werden en in de armoede terecht kwamen, houdt het alvast bij die laatste manier van revolutie.

Eind vorig jaar kwam de eerste trailer uit, snel gevolgd door een iets langere "not actual gameplay" trailer. Laten we eerst even kort bespreken welke verhaal- en gameplayelementen we terug vinden in de aankondigingtrailer, om dan vervolgens de gameplaybeelden van een korte analyse te onderwerpen.

In de teasertrailer zien we wat lijkt een bankgebouw te zijn. Aan het onthaal lijkt alles zijn gewone gangetje te gaan. De mevrouw aan de receptie zit haar facebookpagina te checken, de conciërge is druk in de weer met het boenen van de vloer en de ceo van de bank zit duivels te lachen omdat hij weer al eens enkele mensen uit hun huizen heeft gezet en de staat hem nog eens overheidssteun geeft ook voor alle geld dat hij op traditionele casinokapitalistische wijze heeft "kwijtgespeeld". En dit alles terwijl hij het tipje van zijn snor scherper zit de maken tussen duim en wijsvinger met een draaiende beweging… Oké, misschien verbeeld ik me dit laatste wel, aangezien in het verdere verloop de bankdirecteur geen snor blijkt te hebben.

Abrupt komt er een einde aan dit dagelijkse wederkerend ochtendritueel wanneer er plots een aantal gewapende in de lobby opduiken. Zoals gewapende mannen al vaker durven doen. Al snel weten ze het kantoor van meneer de bankdirecteur te vinden. Na enkele overtuigende argumenten waarom deze mensen zich bedrogen voelen de het financiële systeem, onder de vorm van verschillende muilperen op het gezicht van de rijke stinkerd, maken de mannen zichzelf kenbaar als "the True Patriots". De leider van de groep stelt dat the Patriots alle mensen vertegenwoordigen die het slachtoffer zijn geworden van de economische ongelijkheden van het kapitalistische systeem, waardoor de kloof qua kapitaalkracht per bevolkingslaag drastisch is toegenomen. De 99% tegenover de rijke 1%, zoals dit nu zo vaak in de media aan bod komt. Daarna wordt de bankdirecteur door het raam naar buiten gegooid met om zin midden een bomvest. Nadat hij te pletter stort in een drukke straat wordt de bom tot ontploffing gebracht, wat ongetwijfeld burgerslachtoffers maakt. Misschien dat het voor the Patriots niet zo nauw steekt dat er enkele gewone werkmensen, die ook getroffen werden door een globale economische crisis, nogmaals enkele terroristische aanslagen moeten doormaken.

De teasertrailer waarmee Ubisoft de game voor het eerst toonde op de VGA van 2011.

De ontwikkelaars bij Ubisoft Montreal zijn alvast enorm ambitieus met Rainbow Six: Patriots. Niet enkel willen ze ieder personage een achtergrondverhaal geven en deze menselijk doen overkomen, ook zullen alle niet speelbare personages een eigen doel voor ogen hebben. Vijanden zullen niet zomaar staan wachten tot er iets gebeurd, maar zullen dynamisch in de wereld bewegen, met een zeker doel dat ze zullen proberen bereiken. Dit wordt duidelijk in de tweede trailer die Ubisoft heeft vrijgegeven die echte gameplay imiteert en moet demonstreren hoe een missie in Rainbow Six: Patriots moet uitspelen.

"Door een missie vanuit verschillende perspectieven te tonen, wil Ubisoft Montreal aantonen dat de realiteit niet zwart-wit is."

Wat tijdens de target gameplaybeelden ook duidelijk werd, is dat het ontwikkelaarsteam een zeer uniek verhaal wil brengen. Niet enkel zul je in de huid van het Rainbow Six-team duiken, ook zul je gedurende verschillende tijdstippen in de game de wereld zien vanuit de ogen van onschuldige omstaanders en the Patriots zelf. Hiermee willen ze aantonen dat de realiteit van de gebeurtenissen in de game niet zo zwart wit zijn alsof ze vaak lijken. Ook moet duidelijk worden waarom the Patriots doen wat ze doen.

Zo begint de demonstratiegameplay, die traditiegetrouw opnieuw vanuit het First Person perspectief in beeld wordt gebracht, in de woonkamer van Jan Modaal die televisie zit te kijken. En blijkbaar is het Jan's verjaardag, wanneer zijn schaarsgeklede vrouw plots de kamer binnenkort met een cupcake. Na enkele Quick Time Events die leiden tot het kussen van je wederhelft, wordt er aangebeld. De vrouw des huizen, gekleed in een kamerjas, staat op en gaat naar de deur. Zonder waarschuwing wordt de deur open getrapt, waarop verschillende mannen je woonkamer binnenstormen. Jijzelf wordt bewusteloos geslagen, enkel om opnieuw bij bewustzijn te komen en je geknevelde vrouw voor je te zien zitten.

Al snel wordt duidelijk dat jij een vastgoedmakelaar bent die toxische deals heeft afgesloten. Door jouw directe daden zijn heel wat mensen op straat beland, omdat ze niet langer in staat waren om de afbetalingen op hun huis te maken. Jij zit er echter wel warmpjes bij, aangezien je op kap van deze bedrogen mensen heel veel geld binnengehaald hebt. Opnieuw word je bewusteloos geslagen.

Deze keer word je wakker in de laadruimte van een bestelwagen. De gewapende mannen lijken wat in paniek te raken wanneer het busje plots onder vuur genomen wordt. De leider van de groep legt uit dat je een bomvest om hebt en je naar Times Square moet zien te raken. Slaag je hier niet in, dan zullen the Patriots jouw gezin vermoorden.

Deze trailer bevat geen directe gameplay beelden maar emuleert wel het verloop van een missie.

Hier zien we al één leuke gameplaymogelijkheid. De bom heeft namelijk een dead man's switch, een ontstekingsmechanisme die de bom tot ontploffing brengt wanneer de ontsteker losgelaten wordt. Jij moet dus één van de trekkerknoppen op de controller blijven ingedrukt houden totdat je jouw doel hebt bereikt. Iets wat, als het in de uiteindelijke game zal zitten, voor heel wat spannende momenten zal zorgen.

Op het moment dat je de bestelwagen verlaat, verspringt het perspectief naar één van de Rainbow Six-leden, die vanuit een hooggelegen positie ondersteuning moet bieden aan zijn teamleden op de snelweg. Je teamleden duiden de vijanden aan, waardoor een rode indicator rond iedere vijand komt te staan. Ook maken ze, via aanduidingen als "bij de blauwe auto" kenbaar waar de vijanden zich precies bevinden. Iets wat, als we het ons goed herinneren, ook een onderdeel van de A.I. was in Ghost Recon: Advanced Warfighter 2. Je teamleden houden je doorheen de gehele missie op de hoogte van de positie van vijanden.

"Het zou Rainbow Six niet zijn moest je niet altijd het gevoel hebben dat je in een team zit."

Het zou immers Rainbow Six niet zijn, moest je niet constant het gevoel hebben dat je ook werkelijk met een team samenwerkt. In Patriots zul je je team op twee verschillende manieren kunnen besturen: zowel met één druk op de toets tijdens het spelen als via een zorgvuldig op voorhand uitgestippeld plan die de speler volledige vrijheid zal bieden op vlak van het maken van tactische keuzes. De typische Observe, Plan, Execute gameplay keert dus terug. Kies je ervoor om dit met één toets te doen, dan nog wil Ubisoft Montreal ervoor zorgen dat je op een sterke A.I. kan rekenen zodat je team de juiste keuzes maakt, afhankelijk van de feitelijke omstandigheden die op dat ogenblik plaatsvinden.

Je hebt niet enkel controle over hoe je team een situatie aanpakt. Natuurlijk kun je ook zelf acties uitvoeren die een directe invloed hebben op het verloop van de missie. Zo komen er op een gegeven moment in de gedemonstreerde missie agenten op toneel die de Patriots en de wandelende bom onder vuur nemen. Een gevaarlijke situatie en dus kun je ervoor opteren om de agenten in hun knie, schouders of andere niet-dodelijke lichaamsdelen te schieten zodat ze buiten strijd zijn.

Een belangrijker moment van keuze, en één dat meteen inzicht geeft in het beeld dat Ubisoft Montreal wil schetsen, is wanneer je uiteindelijk aankomt aan de vastgoedmakelaar en moet beslissen wat je met hem gaat doen. Laat je deze man leven en breng je de levens van alle automobilisten op de snelweg in gevaar, of moet deze man sterven om vele levens te redden? In de trailer wordt voor het laatste gekozen. Zonder veel aarzeling, onder protest van de man en enkele van je teamleden, nemen jij en nog iemand de man vast en gooien hem over de brug. Nog voor hij het water raakt, ontploft de bom.

Ook multiplayer zal opnieuw een groot onderdeel uitmaken van deze nieuwe Rainbow Six. Zo wordt er gewerkt aan een menu waarin de speler met zijn gecreëerde soldaat vrij kan bewegen. Zo kun je een bezoekje brengen in je trofeeënkast, of een kijkje nemen naar alle wapens die je al vrijgespeeld hebt. Dit kun je alleen doen, of samen met enkele vrienden.

"In multiplayer kun je op voorhand een 3D hologram van het level manipuleren om alle tactieken uit te plannen."

Belangrijker is dat je samen gebruik kan maken van de Sandtable, die 3D hologrammen kan projecteren van alle maps die in de game zitten. Zo kun je voor iedere match samen met je vrienden enkele keuzes maken, wie welk plekje van de map verdedigd of via welke weg je het best tot bij je objectief raakt. Dit kun je doen door bepaalde gebieden aan te duiden op de map, die dan ook te zien zijn tijdens het spelen zelf. Werkt je ene plan echter niet zoals je had voorzien, dan kun je tijdens het spelen ook kiezen tussen verschillende plannen die je op voorhand hebt geprogrammeerd.

Deze twee trailers hebben ons honger doen krijgen naar eigenlijke gameplay van deze game. Vooral zijn we benieuwd of de belofte van tactische FPS actie gehouden zal worden, aangezien al gauw de Call of Duty weg wordt opgegaan om een breed publiek aan te spreken. Wij zijn alvast optimistisch. Blijf alvast de site checken voor meer updates rond de game.

Tom Clancy's Rainbow Six: Patriots zal verschijnen op PS3, X360 en PC. De release wordt verwacht in de loop van 2013.

Reacties