Skip to main content

Rainbow Six: Extraction brengt een twist op de Siege-formule

Zo leren we leven met het virus.

Rainbow Six: Extraction is Ubisoft's PvE-antwoord op Rainbow Six: Siege, de multiplayergame die vele gamers, waaronder verschillende op de redactie, reeds jaren in de ban houdt. PvE, voor wie de term voor het eerst hoort, betekent player versus environment. In Extraction geen harde competitie tussen twee teams dus, maar jij en twee andere spelers die het samen tegen de Archaeans opnemen. Teamwork makes the dream work!

Archaeans zijn een geëvolueerde vorm van de buitenaardse Parasites waarmee we tijdens de Outbreak- en Containment-events in Rainbow Six: Siege al kennismaakten. Die Parasites hebben nu geen menselijke gastheren meer nodig en verspreiden zich aan een snel tempo over de wereld. Als antwoord werden er Quarantine Zones opgezet, waarvan we er al drie konden spelen.

Bekijk op YouTube

De opzet is misleidend eenvoudig. Tijdens elke missie banen jij en je team je een weg doorheen vervallen gebouwen en geïnfesteerde kamers om zo informatie te verzamelen en de Archaeans te verslaan voordat het te laat is. Voor je gedropt wordt in een Quarantine Zone, krijg je alvast een voorproefje van de verschillende objectives te zien. Elke Quarantine Zone bestaat ten slotte uit drie verschillende subzones, die uit verschillende lay-outs, in- en uitgangen, extraction points, en objectives bestaan.

Het is hier dat het DNA van Rainbow Six: Siege voor het eerst zichtbaar wordt. Dat je op voorhand weet welke uitdagingen je te wachten staan, maakt dat je meteen je eerste strategische keuze moet maken: het selecteren van je Operator. Op het moment van de preview build waren 18 Operators in het spel, allen uit Siege afkomstig. Ook de abilities van de Operators klinken bekend in de oren van de Siege-veteraan: Sledge heeft nog steeds zijn hamer, Doc kan nog steeds genezen en Rook sleurt nog steeds bepantsering voor zijn team mee.

Bekijk op YouTube

Een goede voorbereiding en slimme Operator-keuze is cruciaal want zodra de missie start, verschijnt er een timer bovenaan je scherm. Rainbow Six: Extraction geeft je per subzone vijftien minuten om de missie te volbrengen. Die timer geeft je gelukkig voldoende ademruimte om je objective te vinden en mogelijke tegenstand uit te schakelen.

De gekende gameplayloop van Rainbow Six: Siege ontpopt zich naarmate de missie vordert. In het begin hebben de Archaeans geen weet van je aanwezigheid en is het nog rustig. Tijdens die eerste minuten doorzoek je het level, lokaliseer je je objectives en bedenk je een plan van aanpak. Je kan van die tijd gebruik maken om bijvoorbeeld muren te verstevigen en valstrikken te plaatsen. Hoe je die voorbereiding precies aanpakt, zou per type objective moeten verschillen. Het redden van een teamgenoot vergt immers een andere skillset dan het uitschakelen van een uitzonderlijk sterke Archaean of het verdedigen van een bepaald gebied.

Bekijk op YouTube

Eens je begonnen bent met het uitvoeren van je objective of je opgemerkt wordt door de vijand, barst de hel los. Stille gangen veranderen plots in hectische slagvelden en Archaeans stormen langs alle kanten op je af. Slaag je erin om de missie te volbrengen, dan resteert er je nog een keuze: ga je naar de uitgang richting de volgende subzone om een volgend objective te volbrengen? Of heb je je limiet bereikt en ga je richting extraction point om te redden wat je nu in handen hebt?

Een belangrijke keuze want zowel gewond raken als sterven tijdens missies dragen gevolgen met zich mee voor latere missies. Operators met nul HP zijn bijvoorbeeld niet langer speelbaar totdat ze gered worden. Maar ook ontsnappen met een zwaargewonde operator heeft gevolgen. Elke operator die de missie met minder dan 50 HP eindigt, zal even moeten rusten in de ziekenboeg. Afhankelijk van het aantal punten dat je in daaropvolgende matches scoort, krijgen je operators in de ziekenboeg wat levens bij. Vanaf ze weer meer dan 50 HP hebben, kun je ze opnieuw gebruiken - weliswaar met verminderde HP.

Bekijk op YouTube

Door de aparte mix van voorbereiding, teamwork en improvisatie houdt elke Rainbow Six: Siege-match je in zijn greep, en die mix herkennen we ook in Extraction. Tel daarbij verschillende types Archaeans (inclusief zogenaamde Proteans, tegenhangers van Operators!) op, die elk een unieke strategie vereisen, en wij hebben reden genoeg om alvast enkele multiplayeravonden met vrienden te reserveren om te ontdekken wat de game nog te bieden heeft.

Read this next